Гешев: Щеше да е притеснително, ако политиците ме одобряват

Той критикува Кирил Петков, смятал се за недосегаем
6 дек 2021 19:20, Петя Славова
49
Гешев: Щеше да е притеснително, ако политиците ме одобряват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев с атака към Кирил Петков. В интервю за вестник "24 часа" обвинител номер 1 отправи директни критики към съпредседателя на "Продължаваме промяната".

Въпреки че не спомена името на Петков, той непряко го обвини в нарушаване на Конституцията.

"Трябва да извървим дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава. Там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките. А тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, а законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал", заяви Гешев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Главният прокурор смята, че политиците не трябвало да направят конституционни промени "за" и "против" личност или институция. Това противоречало на европейските изисквания.

"За мен е странно как се говори за върховенството на закона от една страна, а от друга се пропагандират идеи, които са в явно нарушение на практиката на КС", отбеляза главният прокурор.

Според Гешев щяло да е притеснително, ако политиците го одобрявали, вместо да му искат оставката.

"Очакваме българските институции да проявят отговорност и няма да се занимават с лични вендети и междуинституционални войни. А ще работят с всички институции за решаване на реалните проблеми на българските граждани", призова обвинител номер едно.

Преди седмица Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова властите в България да вземат спешни мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то си е притеснително, политиците: Борисов, Доган и Пеевски, определено те одобряват.
39
0
 
2
 
! Отговори
Е как преди 2 години
Че те от герб си те харесват.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Кирчо Лъжеца, тези 2% избрани и компетентни щели да бъдат като хората около императора в Римската империя, те движели държавата, защото са компетентни, а останалите 98% слушат и изпълняват.Много ясно, че Гешев визира точно Кирчо Петков. За всеки е ясно, че КС обяви за нищожно назначаването му като министър заради измамата и декларацията с невярно съдържание.
37
3
 
10
 
! Отговори
Starship Trooper преди 2 години
Прав си, Гешев! За абсолютно всичко! Тия мушмуроци от новото управление ни върнаха в деветдесетте във всяко едно негативно отношение. А и чалгата вече е в парламента, не само по телевизията. Къде е Валдес да запее "Жега, жега в центъра на София" ?!
36
4
 
16
 
! Отговори
АРМАГЕДОН преди 2 години
Догодина, след битката при Армагедон, всички комунисти си отиват от властта, Гешев остава. В нашата държава има конституция, която никой не може да промени без Велико народно събрание. Който не вярва, ще види с очите си...
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дедо Няма значение за кого е.Важното е кой си ги избираше адвокатите на герб аааа прокурорите.Всички знаем че третата Българска държава никога не е била по тоталитарно и еднолично управлявана като по времето на Султан боко .Факт неоспорим.Абсолютна монархия каквато не е имало дори по времето на монархо фашизма у нас.Тиквата си ги избираше и те му бяха вярни адвокати. Когато говорим за престъпленията на герб каскета дори отказва да говори като прокурор и постоянно ни обяснява колко са невинни.
34
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До 40....... Тази фраза младежо беше за Цацаров, явно и ти толкова помниш!
33
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те го назначиха . Направо в Банкя го избраха. Всички помним крилатата герберасо фраза - ТИ СИ ГО ИЗБРА . Тиквата лично си го избра за адвокат ааааа за прокурор на герб .
32
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев остана единствения пазител на демокрацията в тази държава. Махнат ли го, махам се и аз.
31
8
 
23
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Падне ли Гешев, чакайте Чеpeпа на бяла камила от Дубай да дофтаса и лично Кирчо и Кокорчо ще го посрещнат на летището. Понеже няма бели камили Божков си е поръчал специално да му изрусят една перхидролена камила за да излъчва власт и величие.
30
11
 
7
 
! Отговори
Па преди 2 години
И гьон сурат тоя бе....
29
9
 
19
 
! Отговори
?? преди 2 години
Гешев , докога ще го бавиш тоя Киро ? По-нагло ке.ле.ме не е имало в политиката .
28
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно. Гешев сега ще отговаря за това, че предишните управляващи го одобряваха и пазеха, както той пазеше тях.
27
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев вече е наел хубава вила в Турция. Скоро ще избяга в Турция на курорт. Там го ще го очакват море, Борисов и още нещо....може би и Цацаров....
26
17
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Ооооо, друга песен щеше да пееш, ако Туулупа беше извадил 400 000 бюлетини от печатницата!!! HAГЪЛ!!! МУТРО, ВЪН!!!
25
16
 
14
 
! Отговори
Срам&позор преди 2 години
Гешеф ще стане за за смях, като първият главен прокурор, влязъл в затвора.
24
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предишните те одобряваха, и то силно, каскет. Нека си спомним всички колективи, които дружно, по команда хвалеха каскета. Това са кръговете на бившата ДС, чийто представител е каскета. Гешев и ВСС са последните крепости на ДС.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истински президент
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако реално някой смени Гешев с примерно с Пешев ще спечели, че никой няма да го закача докато е на власт след това ако дойдат други и те ще го сменят с удобния за тях Тошев. А ние *** - раята просто ще гледаме поредния забогатял политик...
21
3
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Какво точно искат да кажат в този Комитет на Министрите на Съвета на Европа не е много ясно!Може би искат специален закон 30% от решенията или дори мненията на Гл. Прокурор у нас да се игнорират - на всеки десет негови решения, всяко първо, трето и пето решение автоматически ще се смятат за невалидни..Сме.шков.ци!..Влиянието на една личност не се определя със закон, а с авторитет-или може би ще решат, че авторитетът на Гл.Прокурор трябва да се контролира със закон?! Тези хора ни се подиграват