Няма да има "зелен сертификат" за НС, депутатите под карантина - онлайн

Предложението бе отхвърлено след гласуване и прегласуване
Обновена: 10 дек 2021 12:06 | 10 дек 2021 10:28, Нели Христова
348
Няма да има "зелен сертификат" за НС, депутатите под карантина - онлайн
Снимка: БГНЕС

Депутатите под карантина ще участват в дейността на Народното събрание дистанционно. Предложението на група представители на "Продължаваме Промяната" беше прието със 155 гласа "за". От ГЕРБ искаха към текста да бъде добавено и въвеждане на зелен сертификат за вход в Парламента. Тяхното предложението, което доведе до тридневни дебати, обаче не беше прието след гласуване и прегласуване.

Петъчното заседание на Народното събрание, вместо с парламентарен контрол, започна с разглеждане на точката, която скара депутатите по време на изминалите две заседания – как да работят поставените под карантина народни представители и трябва ли зеленият сертификат да служи за вход в Парламента.

Още по темата
Парламентарният контрол беше записан като втора точка от дневния ред. На въпроси и питания на депутати ще отговарят министрите Георги Панайотов, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Даниела Везиева и Андрей Живков.

"В една война печели този, който по-добре познава и предвижда врага. Ваксините обучават нашия имунитет да предвижда и да познава врага. Сертификатът у нас вече е въведен за голяма група граждани, включително децата, които ходят на училище. Причините са експертни, медицински и включват факта, че ваксините снижава с 60% риска от разпространение на заразата, със 70% постъпването в болница и с 90%  - смъртните случаи", заяви проф. Александър Симидчиев, който прочете декларация от името на парламентарната група на "Демократична България".

Според него сертификатът трябва да важи за всеки народен представител, както важи за всеки гражданин.

"Макар заповедта на здравния министър да не покрива съдебната и законодателна власт, би било проява на тежка липсва на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на Българския парламент. Тук идват и граждани, и журналист, и външни лица, поради което има характеристики, надвишаващи тези на работното място. От нашето действие или бездействие произтичат измерими здравни неблагополучия именно заради разнородността на сигналите, които подаваме на гражданите от тази висока трибуна", подчерта Симидчиев.

Той припомни, че ролята на зеления сертификат е само една - лицето, което го притежава, да докаже, че не е било в контакт с носител на вируса, нито е заразен. Депутатът подчерта и фактът, че подобна мярка е въведена в други страни в ЕС.

Депутатът от БСП Георги Михайлов посочи, че мнението на парламентарната група съвпада с това на председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната". Той заяви, че мярката ще бъде обсъдена между представителите на двете партии, които ще се обединят в общо решение. Михайлов добави, че всички представители на БСП в парламента имат зелен сертификат, но били възмутени от въвеждането му в България.

"Мярката трябва или да важи за всички, или да не важи за никого. Щом министърът не може да си оправи заповедите, не може да си оправи нещата, трябва да бъдем честни и да кажем точно това. Няма друга теза, няма други философствания", контрира Маноил Манев от ГЕРБ.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" пък отправи критика към „Демократична България”. Според него от трибуната те са заявили, че няма да подкрепят предложението на Асен Балтов от ГЕРБ за въвеждането на сертификата в залата, а днес посочили, че ще го подкрепят. Атанас Славов от „Демократична България” обаче обясни, че всъщност от партията ще излязат с контрапредложение.

"Ние не ограничаваме права, напротив – ние ги разширяваме. Даваме право на депутатите да участват в работата на парламента. Дали събранието прилича на мол или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото коалиционните преговори се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления сертификат е просто – или го приемаме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се приключва", призова Любен Дилов – син.

Според Крум Зарков обаче според предложението на ГЕРБ депутатите без зелен сертификат ще имат повече права от тези, които имат.

"Народните представители без зелен сертификат ще имат право да избират дали да работят дистанционно, докато тези със сертификат ще бъдат задължени да присъстват в парламента. От ГЕРБ използват темата, за да засвирят на струната, че депутатите зачитат себе си повече от другите. Това залегнало в обществото чувство има своето основание и не в зеления сертификат е проблемът", заяви депутатът от левицата.

Предложението за прекратяване на споровете и преминаване към гласуване дойде от съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев.  Христо Гаджев направи обратна процедура, тъй като подобна процедура важи само за дебати по второ четене на законопроект. Дебатите обаче бяха прекратени от председателя на Народното събрание и се премина към гласуване на предложението на Балтов.

От гласували 193-ма народни представители, „за” бяха 77, а „против” – 99, заради което предложението не беше прието. От "Възраждане" поискаха прегласуване, а предложението отново не беше прието със 102-ма, гласували "против". Последва гласуване на основния текст на "Продължаваме Промяната", който беше приет със 155 гласа "за".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезе проучване реномиран журнал, че ваксите увеличават в пъти възпалителните процеси в ендотелиума - клетки, обвиващи сърцето и мозъка. В пъти се увеличава рискът от сърдечно-съдови проблеми след РНК ваксините. Никакви сертификати - здравето, животът и свободата са ни дадени по рождение. Останалото е фашизъм или долен феодализъм
263
1
 
21
 
! Отговори
da!!! преди 2 години
Никакви сертификати никъде. Ваксинираните са преносители и заразяват, не можеш да сертифицираш здравето. Излезе проучване в реномирано издание за кардиология, че ваксите увреждат необратимо ендотелиума и увеличават рязко риска от сърдечносъдови "събития". Ще ти сканират сертификатчето все едно си стока. Който е за сертифициране на личността си чрез някакъв хвърчащ лист, да ходи да се прегледа при психолог и да се утвърждава, че има право да съществува, без да изисква това от останалите
262
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те, уважаеми сънародници, знаят това, което знаем и ние, повечето - ваксината е препарат без особено значение за предпазване, че зеленият сертификат е измишльотина за осигуряване правото на власт над системно яко наплашените през последната година и половина хорица. Зеленият сертификат да се отмени и всички, загубили работата си заради него, да бъдат възстановени незабавно. Мястото на фашизма е в историческото гробище!
261
8
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Трябва българина да се задължи четвърта доза да си сложи,изисквания на Пфайзер и Урсула.Иначе зелен сертификат няма да има.
260
0
 
15
 
! Отговори
Хйкйфиоу преди 2 години
Депутатите са предатели
259
0
 
10
 
! Отговори
значи преди 2 години
И ковида с всичките му мутации бега от депутатите, та те не се заразяват и не заразяват и дпугите! Догматици мизерни!
258
0
 
24
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Айде честито! От понеделник всички маски и сертификати в канала!!!
257
0
 
24
 
! Отговори
Тука е така преди 2 години
Всички са равни, но някой са по-равни. Демокрация така не се прави. Това се нарича феодализъм. Справка - всеки учебник по история.
256
0
 
30
 
! Отговори
. преди 2 години
Добре, така да бъде. Тогава отменете зеления сертификат и за местоработата на ресторантьорите, продавачите в МОЛ-а, актьорите, музейните работници, както и за клиентите им, за да могат да си вършат работата. Също така, докато има и един депутат без маска, да се отменят маските за големите ученици в училище, които при това се тестват.
255
0
 
24
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи аз в тоалетната на Практик-ер не мога да отида,че съм здрава.А тия кой ваксан,кой не ще се разхождат,като м..и в кофа.
254
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли вие промяната? За тях няма съртефикати а за народа има!
253
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко стана бе ваксари продупчени?Айде размахвайте си зеления сертификат като неограничен ***.Депутатите го не признават,ако нямате 3та доза в чужбина не ви го признават.Ще замязате на игленици от дупчене, ама продължавайте да викате че зеления сертификат ви прави свободни.
252
14
 
6
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Гербави ревете искахте да прекарате ВЪЗРАЖДАНЕ ама не се получи подкрепиха ви само от сарайте този път явно .То както изглежда се си един дол дренки.
251
1
 
43
 
! Отговори
... преди 2 години
Ако продължават в същия дух, няма да изкарат и една година..
250
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито продължение на промяната ! - хората трябва да си зададат само един единствен въпрос.Кои сме ние и какво зависи от нас ? - и ако могат да си отговорят много неща биха могли да се променят.
249
2
 
27
 
! Отговори
teo преди 2 години
НЕ МЕ ГЛЕДАЙ КАКВО ПРАВЯ, А МЕ СЛУШАЙ КАКВО ТИ КАЗВАМ !!! Това е максимата на селския поп ! "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" и в Народното събрание продължават ПРОМЯНАТА и в парламента за вкарване на този попски девиз. БЪЛГАРИНО, до кога ще живеем с тези лъжци и нарушители не само на Конституцията, но и на закончетата, които за ТЯХ НЕ ВАЖАТ ? Остава само в реформите на съдебната власт да вкарат и НАРОДНИЯ СЪД НА БОЙКО РАШКОВ!!! ???
248
2
 
51
 
! Отговори
Байчо преди 2 години
Господа народни представители, това обръщение е некоректно към Вас, щото сте ни господа, ни народни, ни представители. Обръщам се да споделя, че местоработата ви изисква сертификат като на всички нас, щото сме равни. Ако не желаете да спазвате вашите правила, моля напуснете работата си и си стойте у дома без работа. 240 души на едно място без сертификат значи 240 без маски, без да знаем че сте здрави или ваксинирани, преболедували. Без двойни стандарти, моля.
247
2
 
32
 
! Отговори
позор преди 2 години
Сертификата падна!
246
1
 
43
 
! Отговори
иво преди 2 години
ОТ ДНЕС ВСИЧКИ Б Е З МАСКИ И ВАКСИНИ ! БЕЗ СЕРТИфекаНТИ !
245
2
 
27
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
КАЦАРОВ ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ВИРУСА, НО МУ ТРЯБВА ОЩЕ МАЛКО ВРЕМЕ - ДА НИ ЛИКВИДИРА ВСИЧКИТЕ! КАКТО ГО Е ПОДКАРАЛ, ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ ДАВА, САМО ГО ОСТАВЕТЕ ОЩЕ МАЛКО!