Премиер, петима вицета... Какво е най-важното в коалиционното споразумение?

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър
Обновена: 11 дек 2021 12:19 | 11 дек 2021 09:15, Красимир Ангелов
194
Премиер, петима вицета... Какво е най-важното в коалиционното споразумение?
Снимка: ПП

"Продължаваме Промяната" публикува на страницата си в интернет Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. Документът беше подписан в петък от съпредседателите на ПП, от една страна, с лидерите на всяка една от другите три формации - "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България".

Структурата на бъдещия Министерски съвет, който ще бъде излъчен от 47-то Народно събрание, предвижда министър-председателят да има петима вицепремиери.

Още по темата
"Продължаваме Промяната" ще предложи днес на президента Румен Радев премиер, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите, втори зам. министър-председател - по ефективното управление. ПП ще номинира също министрите на образованието и науката, на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на иновациите и растежа, както и министър на културата.

"БСП за България" ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както и министри - на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.

"Има такъв народ" ще участва в управлението със зам. министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на външните работи, министър на енергетиката и министър на спорта.

"Демократична България" ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и министрите на правосъдието и на електронното управление.

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, е записано в споразумението. Ресорните министри определят и състава на политическите си кабинети. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър.

Областните управители и техните заместници се назначават по предложения на коалиционните партньори, в съответствие с тяхното парламентарно представителство, е записано в документа.

Предвижда се създаването на 18 експертни съвета, в които всеки от партньорите излъчва до трима представители. Те ще координират взаимодействието и сътрудничеството в коалицията за изпълнение на целите и политиките, заложени в споразумението. Съветите ще провеждат работни срещи най-малко веднъж в месеца.

В споразумението са разписани детайлни политики и детайлни задачи.

Част от структурните промени предвиждат под шапката на Министерски съвет да премине Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

Към вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите преминава - Дирекция „Централно координационно звено“. Досега дирекцията беше под шапката на Министерския съвет. Към Министерството на финансите преминава и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“.

Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

Закрива се Държавно предприятие „Държавна петролна компания ЕАД“.

Вицепремиерът по ефективно управление ще отговаря за Български пощи, които преминават от Министерството на транспорта към Министерски съвет, също и Агенцията по геодезия. От Министерството на правосъдието се прехвърля Агенцията по вписванията.

Дирекция "Съдебна защита" преминава от Министерство на финансите към министъра на правосъдието.

Предвидено е към Министерството на външните работи да премине Държавна агенция за българите в чужбина от Министерския съвет.

Споразумението е със срок на действие 4 години - от 2021 до 2025 г.

Пълния текст на споразумението вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
8
 
! Отговори
ми така е преди 2 години
До Хаахх Щом премиера е внук на генерал от ДС,всичко е ясно!
111
3
 
10
 
! Отговори
До 110 преди 2 години
Този от Банкя е по-добре от тези на снимката! Сега те ще трябва да се доказват какви добри финансисти са и какво добро харвардско образование са получили, иначе след два месеца народът ще ги уволни!
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 116 "Парите от ЕС бяха тор за мафията" Тогава що "промяната" кандидатства за тях?
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите от ЕС бяха тор за мафията, и Меркел и харесваше, защото в ЕНП нашите гласуваха кавквото тя каже. Но нещо силите на запад се променят. Франция се връща с Ерик на плацдарма в битката с УК и Швабия
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им кажеш на нашенските демокрасти,че са колония на САЩ,и направо превъртат!
107
2
 
13
 
! Отговори
Хаахх преди 2 години
Лелеле ама промяна ,няма що.Бивши комунисти и некадърници.Жалко за България.
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110Бойко се скри, това е необичайно за него, щото е нарцис :)) Явно са сериозни работите :)
105
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 "За голямо тяхно съжаление... България няма да получи пари от Европа по "Плана за възстановяване" до края на 2022 година. Милиардите остават мираж..." Бацето гросмайсторски ги лиши от това да могат да крадат евросредства за дълъг период. Абсолютен кеф.
104
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
От цялата патаклама, която започна на жълтите павета преди година и половина, спечели Корни, добра се до вицепремиер, а кокошката Мая, дето най-много лая, отиде на заслужена почивка и забвение!За народа обаче, положението е сон-шон-жмон, сиреч без изменение! Но, може и по-лошо дастане, защото тези харвардци изпуснаха цените, докато бяха министри на Радев! Сега ще трябва да сърбат попарата, която си надробиха! "Внимавай какво си пожелаваш", са казали хората!
103
1
 
15
 
! Отговори
Майтап бе уйли преди 2 години
Кирчо , корка и кокорко
102
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един недоволен от Банкя, сигурен съм.
101
3
 
6
 
! Отговори
надай се преди 2 години
До ИТН Никой не си свалил!Добре,че мусаката изкомандва Бойко да не ви бара,че щяхте да видите кон боб яде ли и магаре-кисело зеле!
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега отмененте престъпните сертификати и ще ви призная за власт.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96Макетата са сърбомански ***, ние поне бехме съветски :))) Как нема да ги отсвирим РСМ, като си знаят само техното :) За да те уважават, требва и ти да уважаваш, те не го правят това, нормално е ветото :))
98
1
 
10
 
! Отговори
Ky40 преди 2 години
Не разбрах кой ще работи ?!
97
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП пак е на власт. Знаете какво следва нали? Ако не знаете да ви го кажа. Фалити, спиране на европари, разгръщане на корупцията, протести, бели автобуси, павета, нахлуване в парламента и т.н. Никого не заплашвам, просто кратка историческа справка.
96
11
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Така трябва да се правят нещата, открито и с ясно рзпределени отговорности. До сега подобни споразумения не е имало. Вярвам, че това е пътя, който трябва да следваме.
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е телохранителят на бай Тошо? Може да му излезе късмета при новите комунисти.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кака корни ке оправи работата . Пари ли ке дава д ли ке дава. Има ли пари?
93
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се убедих, че България никога няма да се оправи. С всеки нови избори, жадните за власт и пари нарастват, обещава се всичко на народа, само за да се докопат до кокала. А после се повтаря същият филм, дето го гледаме от 89-та година насам, само актьорите се сменят. Жалко, наистина жалко.