75-те лева за ваксиниран пенсионер - интелигентен подход

Симидчиев: Мярката има икономическа логика – спестени пари от хоспитализации
23 дек 2021 22:22, Красимир Ангелов
147

Добавката от 75 лв. към пенсиите за ваксинираните пенсионери е интелигентен подход, защото е насочен към най-рисковата група. Обаче за по-голямо ваксинално покритие е нужно да се направи адекватна информационна кампания, заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Мярката има икономическа логика, защото може да спести на България пари от хоспитализации, но въпросът според д-р Симидчиев е дали има социална логика – дали пенсионерите ще бъдат стимулирани достатъчно да се ваксинират.

"Ако тя работи и предизвика поне 20-30% увеличаване на ваксинираността, парите, които ще се спестят от хоспитализации, ще бъдат повече от тези, които ще се изхарчат за хоспитализации. Но причината никога не е била финансова – нужна е информационна кампания, за да могат хората да бъдат убедени, че това, което се прави с тях, е в полза и на тях, и на обществото", посочи депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

"Първо, трябва да се направи социологическо проучване, за да се видят нагласите – кои са объркани, кои са уплашени, кои са свободолюбиви. След това се дава на най-добрите креативни агенции в България да направят кампания, която да отговаря на тези въпроси по най-достъпния възможен начин. Чак тогава се пуска тази кампания по и по класическите, и по алтернативните медии, за да стигне до хората, до които трябва", обясни той.

Относно навлизащите лекарства срещу Ковид-19 д-р Симидчиев определи като "вълшебно" хапчето на Pfizer, което е показало 89% ефективност.

"Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар, но те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница. Според клиничните проучвания ремдесивирът дава ефект, но новите таблетки дават по-добър ефект", обясни пулмологът.

По думите му, не всеки българин ще може да си позволи тези медикаменти – един пакет за 5 дни струва до 500 евро.

"Държавата обаче е предвидила сума за такива медикаменти и те на практика ще бъдат безплатни. Истинско голямото предизвикателство е те да достигнат до най-рисковите групи",  изтъкна д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
30
 
! Отговори
Един преди 2 години
Тези с конкурс за противници ли ги избират, и този е твърдо на първо място, интелигентен подход-разбирай от една година едни и същи индивиди-не са лекари, а плашила,от сутрин до вечер плашат и заплашват а сега подкупват, много интелигентно,или те са *** или мислят другите за такива
35
0
 
22
 
! Отговори
Нане преди 2 години
За тоя има ли в таз територия психиатри и психолози... Така да му помогнат на човека... Инче аз таквиз искам лично да ги дера живи... Знаете ли, как пищят...
34
1
 
30
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Почтено е поне един ваучер за погребение да раздават на набодените пенсионери, не да товарят близките им с такива разходи!
33
2
 
47
 
! Отговори
DussetO преди 2 години
Кон за Кокошка. Взима някои беден дядо 75 недай-боже. Приключва след време ( не много дълго ) и се спестява пенсия за години. Доста добра сделка нали ? Тези ще горят в Ада за лъжите и машинациите си. Весели празници ! Пожелавам на всички да сме здрави и прозорливи !
32
2
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Препоръчвам тези 75 лева да бъдат изплащани веднага след "ваксинирането",че току виж останали за следващия пенсионер мераклия.
31
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи купуването на гласове по изборите се наказва а този вид изнудване не
30
2
 
45
 
! Отговори
до 24 от славянин преди 2 години
Всички нормални сме трогнати от ''християнската загриженост'' на ваксинатори и нарковаксъри да не умрем от ковида! От всичко друго може - от глад, от студ, от мизерия и от всичко останало, но от ковида не трябва да умираме, защото ако умрем от него директно отиваме в ада, затова и трябва да се набодем със ''еликсирите''!
29
1
 
26
 
! Отговори
Човека Пингвин преди 2 години
Тия 75 лева няма да стигнат за 1 кубик дърва.По добре им обещаите опрощаване на сметката за ток през януари
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз Клавдиипо скоро даваме ти 75 лв. да знаеш вече за кой да гласувашпродължаваме промяната
27
1
 
33
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Така дресьорите награждават цирковите животни - дават им по някое бонбонче за добре изпълнения цирков номер!
26
3
 
25
 
! Отговори
Аз Клавдии преди 2 години
Това ми звучи като:Давам ти 50лв. да гласуваш за Герб.
25
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интелигентен ли хаха това ми прилича като купуването на гласове от маалата
24
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не е интелигентно, като се има в предвид колко са бедни пенсионерите си е изнудване в най-чист вид!
23
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-правилната фраза в Българския ефир, актуална по всяко време е: "Боже, какви *** стоят начело на Българската държава". Пожелавам им на всички "интелигентни" политици и ковид експерти да живеят дълги години само със единствено и само пенсията платена от България на прага на бедността. Цинични из-роди
22
4
 
37
 
! Отговори
И в същото време преди 2 години
Показват в другите страни как дават по 300? , а тука нашите папардаци ше се радват на 32? , защото са ги принудили да си бият неясен химикал в организма !!! Това не е подигравка....а жива гавра !!!
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Моментатор - Интересно че в ЮАР с неваксинираното население имат същия резултат - разболяват се десетки хиляди дневно, но не умират. А де...
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интелигентен подход? Защо не се гръмнете направо и освободите политическата сцена? Повтаряте Бойко...направо сте жалки
19
3
 
31
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
Да, запознат съм с приказките които разказват на слабоумните ваксизависими. Само най-интелигентните могат да видят вълшебният ефект от псевдоваксините. Точно като в една друга приказка.
18
1
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА Е ***-ОТА КОЙТО КАЗА, ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ИМАТ ПО-ДОБЪР ИМУНИТЕТ ОТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ!!! А , ЧЕ ПОДХОДА Е ДОБЪР ЗА РАДЕВ В ТОВА СПОР НЯМА! ИМА ПЕНСИОНЕР ИМА ПРОБЛЕМ!
17
36
 
4
 
! Отговори
Моментатор преди 2 години
До ЦАРЯТ Е ГОЛТъпите българи не разбират че не става въпрос дали ще се разболееш а дали ще умреш. Може и 100% да се разболеят на запад но няма да умрат. А бай Гання ще опъне краката.