Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България

Според него най-важният проект за доставка на газ е провален
Обновена: 30 дек 2021 13:37 | 30 дек 2021 13:36, Нели Христова
266
Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България
Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ дават пресконференция във връзка със скъпия ток и доставката на газ за България. В брифинга участват лидерът на партията  Бойко Борисов, бившият енергиен министър Теменужка Петкова и Делян Добрев.

"Реализацията на интерконектора Гърция-България е забавена. Колко срещи направиха от служебните кабинети на Румен Радев по темета за доставката на азерски газ? Ние сме се стремили доставките за газ на България да бъдат на най-добри цени. През 2020 година предоговорихме и договора с "Газпром", каза Теменужка Петрова.

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние, за да се знае ясно. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н.", допълни Петкова.

"Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект", каза още Петкова.

"Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца. Два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ", заяви още бившият енергиен министър.

"Относно природния газ, първо, трябваше да се премахнат три посреднически фирми, след това предоговорихме цените, с ЕК предоговорихме договора и върнаха надвзети пари, които върнахме на бизнеса", добави Борисов.

"Гърция и Турция приеха руската газ, а България беше изхвърлена от газоразпределението заради солидарността си към Украйна", каза още той.

"Построихме газопровод, с който България печели милиони от нашите действия. При това положение никой не може да остави България на студено. Сега Балкански поток има 1 милион куб. метра газ - което ще стигне за месеци. Българите само ще печелят милиони всяка година", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Санкцията е 90 хил. евро на ден. Срокът бе 31 декември. На 1 януари плащаме 90 хил. евро неустойка. На 2 януари пак. Това е договор. Лъжецът да си носи отговорност. Ние сме защитили държавния интерес на 100%. На 31 декември трябваше да потече азерската газ", допълни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Бойко! Само напред!
175
16
 
11
 
! Отговори
до Тиквата преди 2 години
А защо не потече бе ***, десет години не ти стигнаха да го построиш !
174
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов е бита карта. Може сега да разправя, че и станция на Марс ще изгради, но никой не му вярва. Той си *** патеките..
173
17
 
18
 
! Отговори
ВВ преди 2 години
Нагъл и безочлив тип
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конектори, хъбове, юесбита, портове, борси, пазари, диверсификации, либертаризации - скъп газ по волята на Западна Европа.
171
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газът преминава през нашата територия. Трябва само договор за евтин газ. Много по-евтин от азерския, марсианския или герберския.
170
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бийко изгради газопроводи, които заобикалят противниците на Русия! Много пара получи Баце затова от Путин.
169
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Баце точно ти спря конектора с Гърсиъя и хвърли всички ресурси в изграждането на Турски поток по нареждане на Пурин и Ердоган. Дори се снимаше от обекта. Но не каза на народа, че този газопровод прецаква Украйна, Азербайджан и помага на Русия да остане диктатор на пазара на газ..
168
4
 
3
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 години
Украйна е виновна за външните ни несполуки с Русия,от ГЕРБ, НФСБ... САЩ са организаторите, помощник е Великобритания!
167
13
 
12
 
! Отговори
салют преди 2 години
Тази циркаджийска мечка в затвора,защо не там Рашков много бави,заради мутрата Гешев.Радев да обеви военно положение и всички прокурори в затвора с Доган паша
166
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се стига до чекмеджетата на Борисов? По Хемус, по Хемус - и си там.
165
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По какво се познава, че Борисов лъже? Устата му се отваря и затваря.
164
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато политиците се карат, народа го отнася.
163
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога Бойко ще е виновен за некадърността на управлението на слугите на чорапа.
162
17
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Слугата на Брюксел - безродната Тиква, спря газопровод ДИРЕКТНО до България и предаде стратегическия проект на Турция, само и само да угоди на господарите си, а сега наглее пред про'стия си мучащ електорат.
161
7
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"През 2020 година предоговорихме и договора с "Газпром", каза Теменужка Петрова." - благодарение на което цените сега са с пъти по-високи.
160
12
 
13
 
! Отговори
Бубе преди 2 години
А тези на пресконференцията още ли са навън, още ли се радват на апартаменти, тераси, кюлчета мили герберски калинки
159
18
 
21
 
! Отговори
Obersturmbannfuhrer преди 2 години
Борисов не ми е много симпатичен, но това, което заявява за газта е вярно. Чел съм го в брюкселските официози на Европейския съюз преди години, когато проектът беше спонсориран. Заради разни кирчовчи и зелени чорапи България ще плаща яко ката ден по 90 хилядарки за НЕустойка, поради ошашавените политически ***.
158
14
 
18
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
То трябваше и Южен поток да минава оттук, ама айде.Трябваше за 12 години да свършиш нещо наистина градивно и както се вика и за следващите поколения, нямам предвид магистралите. Сега асфалта помага ли срещу цената на тока, газа, на горивата ако щеш ? Едно голямо НЕ!12 години кражби, се пълнят чекмеджета, шкафчета и т.н. Да беше построил поне блок към АЕЦ Козлудуй или Белене, а не да се търкаляш с некви *** в резиденцията си. Като отвориш речника да видиш наглец трябва неговата снимка да сложат
157
15
 
17
 
! Отговори
Е преди 2 години
Чакай де, нали Радев трябва да нагласи тъй нещата, сякаш той е докарал газа от Азербайджан, а Киро - че е осъществил гръцката връзка ! Нищо, че ще плащаме неустойки, по-важно е червената пропаганда да върви !