Хазната завършва с 4 млрд. лв. дефицит

Това е 3% от БВП
31 дек 2021 19:08, Александър Попов
113
Хазната завършва с 4 млрд. лв. дефицит
Снимка: БГНЕС

Държавната хазна ще завърши годината с четири милиарда лева дефицит, прогнозираха от финансовото министерство. Това е точно три процента от брутния вътрешен продукт.

Към края на ноември хазната все още е на излишък от над 600 милиона лева, а милиард и 200 милиона преизпълнение бяха разпределени след решение на парламента за допълнителни средства за пенсионерите догодина и за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

От Финансовото министерство подчертават, че през годината е имало по-високи социални и здравни разходи, породени най-вече от Ковид кризата. Въпреки това дефицитът е с 600 милиона лева по-нисък от заложеното в актуализацията на Бюджета.

Към края на ноември фискалният резерв е 12 милиарда и 800 милиона лева.

През първите месеци на следващата година ще останат в действие текстовете на настоящия бюджет, тъй като все още финансовата рамка за догодина не е разработена. Това означава, че държавата ще разполага с 1/12 от настоящия бюджет месечно до приемането на нов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: дефицитхазна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега 4 млрд дефицит. Което всички знаем означава 4млрд са изтеглени в кредити, които ние трябва да плащаме. Важното сега е някой да обясни при тази инфлация, тези цени на комуналните услуги като парно, ток, вода, телефон, интернет, телевизия и прочие, както и тези цени на горивата ЗАЩО харчат държавни пари за въоръжение на армията вместо за подпомагане на икономиката. Ако започне война, при гладно и болно население няма кой да се бие бе майни, дайте първо за спешните неща да харчим.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо дефицит, като до вчера говореха за излишества ?
83
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
...АМИ , БОКО ГО НЕМА ВЕЧЕ -----И ПАРИТЕ ПОЧНАХА ДА ЛИПСВАТ.....ХА,ХА,ХАААААААЗАЩО ЛИ , НЕ СЕ УЧУДВАМ.....??!!!
82
3
 
3
 
! Отговори
Do 87 преди 2 години
Само на топлофикация задълженията ,които бяха към община София е един милиард.Прехвърлиха го на държавата т.е. на нас.Всичко това са стари задължения.Къде е излишъка ,за който Герб се биеха в гърдите?Новите да не са магьостници та от тиквата да направят каляска с екстри?
81
3
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ТОВА Е НОРМАЛНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ ЕДНО "ФИГУРАНТСКО УПРАВЛЕНИЕ"...!ЧЕСТИТО ДА ВИ Е....!
80
1
 
0
 
! Отговори
пенсионерка преди 2 години
Разгледаите си пенсионните решения . В тях липсват годините 2017,2018 и 2019 г.Пишете възражения .Срок до 1 месец .
79
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАРВАРДЦИТЕ НАБЪРЗО ОПРАЗНИХА ХАЗНАТА И Я ХВЪРЛИХА ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ. А, СЕГА ЩЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ И НЕ ТЕ, А НИЕ ЩЕ ГИ ПЛАЩАМЕ. СМЕШНИЦИ. И БАБА ЗНАЕ КАК ДА ХАРЧИ, НО ДА СЕ ПЪЛНИ ХАЗНАТА Е ТРУДНО. БОРИСОВ СГРЕШИ КАТО НЕ ПРЕИЗИЧСЛИ ПЕНСИИТЕ НА 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ, КАКТО НАПРАВИ СТАНИШЕВ И ДА ИМ ОСТАВИ НА ТЕЗИ ПРАЗНА ХАЗНА И ЗАТОВА СЕГА Е АУТ.
78
2
 
9
 
! Отговори
Тръц пръц преди 2 години
А, е, къде са тези новопостъпилите данъци, които ГЕРБ не събираше, па служебното правителство събра?
77
1
 
10
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
МАЛКО СЛЕД 24Ч нои пусна новитЕ ПЕНСИИ- ОБЕЩАХА ДА УВЕЛИЧАТ С 12.5%- А СА УВЕЛИЧИЛИ ЕДВА С 6%- ОСТАВКА ЛЪЖЦИ ГНУСНИ- ИНФЛАЦИЯ 7%, А УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИ С 6%...
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо раздухте бюджета и естествено, че ще има дефицит, затова инфлацията расте. Винаги когато комунистите управляват има инфлация дори и хиперинфлация и фалити на банки
75
9
 
25
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Продължаваме разрухата. Герб ни остави излишък в хазната. А ние го изядохме и даже заеми натрупахме за половин година и то без да сме свършили (построили) нищо ! Нали това искахте протестъри ?
74
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СДС фалираха България шест пъти, а след тях ГЕРБ фалираха България още четири пъти. Общото при тези фалити е, че СДС и ГЕРБ приписваха своите фалити на БСП, за да се крепят на власт
73
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще фалират България за четвърти път. БСП в първите 15г. след 1989г. три пъти фалираха България със схемите-банкови пирамиди, кредитни милионери, приватизация. След тях потоп.
72
1
 
2
 
! Отговори
Не ми дреме преди 2 години
А на мен ми е през културата. Никой няма да вземе нищо с него.
71
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голи обещания и слаба математика водят до дефицит! После пак някой пожарникар ще трябва да оправя бакиите..
70
2
 
14
 
! Отговори
Добре ,че преди 2 години
Е Ковида,да има оправдание за раздаването на пари!След ,няколко години и двама ,като Дянков да турим,оправията ще е бая трудна!Сега кака Корни е в стихията си!Раздавай колкото можеш!
69
3
 
24
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До жалко --- Естествено. Тази прогноза я знаят всички, с изключение на гласувалите за тези мизерабли, но скоро и те ще го разберат, като огладнеят и обосеят измръзвайки. НАПРЕД БЪЛГАРИЯ !!!
68
8
 
12
 
! Отговори
УРЕДИЛ СЕ -ИЗБЯГАЛ преди 2 години
Избягах в чужбина и се отървах! Да му мислят наведените нещастници със робска психика, които ше блъскат до смърт за 500 лв заплатка!А и не забравяйте че ще има да бачкате и за точец и парно но и за нови изтребителчета и танкчета!
67
5
 
31
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Опапаха и на Баце спестяванията из бюджета. Тея крадат, щото знаят, че потопът иде със страшна сила и скоро ще ги отнесе от политическата сцена. Що му трябваше на наш Кико да се занимава с политика. Да беше стоял в Канада, като бизнесмен в сладкарската индустрия на женка си, щеше да е сто пъти по-доволен.
66
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха да завличат всичко като за последно.