Хазната завършва с 4 млрд. лв. дефицит

Това е 3% от БВП
31 дек 2021 19:08, Александър Попов
113
Хазната завършва с 4 млрд. лв. дефицит
Снимка: БГНЕС

Държавната хазна ще завърши годината с четири милиарда лева дефицит, прогнозираха от финансовото министерство. Това е точно три процента от брутния вътрешен продукт.

Към края на ноември хазната все още е на излишък от над 600 милиона лева, а милиард и 200 милиона преизпълнение бяха разпределени след решение на парламента за допълнителни средства за пенсионерите догодина и за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

От Финансовото министерство подчертават, че през годината е имало по-високи социални и здравни разходи, породени най-вече от Ковид кризата. Въпреки това дефицитът е с 600 милиона лева по-нисък от заложеното в актуализацията на Бюджета.

Към края на ноември фискалният резерв е 12 милиарда и 800 милиона лева.

През първите месеци на следващата година ще останат в действие текстовете на настоящия бюджет, тъй като все още финансовата рамка за догодина не е разработена. Това означава, че държавата ще разполага с 1/12 от настоящия бюджет месечно до приемането на нов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: дефицитхазна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова висока инфлация да си с дефицит означава, че яко се точи държават, при такава внесена инфлация бюджетите на всички държави трябва да имат огромни излишъци?
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама в тези 4 милиарда влизат ли и изтеглените кредити за разни плащания или щом е платено с кредит не се брои за дефицит. Да не се окаже,че с кредитите сме на минус 7-8 милиарда за една година. Че тези управляващи имат още почти 4 г. Ще ни фалират още преди края на мандата им
3
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За един ден ще им ги върна в бюджета тези 4 милиарда. Само ще покажа арестите на Пеевски, Борисов, Гешев, Мавродиев и Цацаров и последствията за тяхните любовници по медиите и всички останали сами ще дойдат с парите в брой. Даже Севда
2
18
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата раздава по 100 милиона премии на министерство :)))
1
7
 
26
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Съкращавай държавните кърлежи :)))