Плевнелиев: Резултатите от решенията на управляващите са негативни

В коалицията имало две популистки партии, една и половина системни
139
Плевнелиев: Резултатите от решенията на управляващите са негативни
Снимка: Dnes.bg, архив

Консенсус с протестиращите срещу зеления сертификат вероятно няма да може да бъде намерен, но могат да се търсят решения - това е задачата на отговорния държавник, смята  Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година.

„Винаги ще има хора като Костадин Костадинов и "Възраждане", които да извадят на протест хората и да се заиграват със страховете и надеждите на хората, които са против, за да се борят за политическо оцеляване. Но трябва да има държавници, които да отстояват правилната позиция, а тя е в защита на здравето и на живота на хората, което е над всичко. Затова аз очаквах от президента Радев КСНС и търсене на консенсус по темата за COVID пандемията, което не се случи. Приветствам усилията на министър-председателя Кирил Петков да търси диалог и да търси решение, знаейки, че ще има много различни решения, противопоставяни едно на друго. Някой трябва да носи отговорността в пандемията - това са президентът и премиерът", посочи Плевнелиев пред БНР.

Още по темата

Той подчерта категорично, че зеленият сертификат е работещо решение във всички европейски държави и съответства и на най-високите стандарти за човешки парва и свободи.

"Той пази човешкия живот и трябва да бъде отстояван", коментира Плевнелиев.

По думите на президента от 2012 до 2017 година резултатите от действията и решенията на новите управляващи са по-скоро негативни.

"Дали с мораториума върху цените - абсолютно контрапродуктивен, непазарен, а цената от това действие ще бъде платена от обикновените граждани. Като минем и през пенсиите. Но въпреки това, аз давам моите 100 дни доверие, за да видим дали тази промяна ще бъде за добро, или за лошо. Аз давам моите 100 дни, но хората няма да ги дадат", смята той.

Според него в четворната коалиция две и половина партии са популистки, една и половина – системни.

"Корнелия Нинова промени БСП към популистка реторика и действия, за разлика от Сергей Станишев - убеден демократ, ляв политик, европейски познат и в никакъв случай не е популист. Така че половина БСП е популистка, половината – системна",настоя Плевнелиев.

Той определи "Демократична България" като единствената системна партия в управляващата коалиция.

Според него премиерът Петков трябва да се еманципира от президента Радев.

"Да видим дистанцията между президента и премиера да се увеличава. Петков трябва да започне да отстоява своята независимост, както са го правили всички премиери", каза той.

КСНС по темата за евроинтеграцията на Западните Балкани той определи като "политическо събитие за постигане на вътрешнополитически цели".

"На България трябва да бъдат дадени гаранции, приемливи за нас, за да можем да вдигнем ветото на РСМ, че необходимите реформи ще бъдат извършени. Ако получим такива гаранции, проблемът може да бъде решен много скоро. Това означава, че РСМ трябва да се ангажира с ясни реформи за постигане на конкретни резултати по пътя на европейското развитие и доказателство, че спазват европейските ценности. Същевременно България да получи гаранция, международно работеща за нас, за да вдигнем това вето", смята Плевнелиев.

Президентът от 2012 до 2017 година заяви, че България вече се намира в една полупрезидентска република със силен президент и слаби институции и слаби партии.

"Виждаме абсолютното отсъствие на външния министър - единственото ѝ (на Теодора Генчовска) качество е, че е служител на Румен Радев. Министърът на отбраната Стефан Янев му е дясната ръка, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е лявата му ръка. Президентът консолидира изключително много власт, това обръща Конституцията", коментира Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ни натрапвали това нищо.
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унизително ми е даже да го коментирам.Пфу!
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли, Плевнелиев а ти с какво се заигра като беше президент?
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрий се бе, ! Не ни напомня за жалкото си съществуване е още по-жалкото си "управление", бе изтривалко Бокова! Всеки път се опитваш да хапнеш Радев, но не ставаш и за това! Сам си го набутваш, сравнявайки се с него!
34
13
 
3
 
! Отговори
Рашид преди 2 години
Наи достойня и готен президент
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевнелиев и Боко пак играят двойна игра. Боко нареди на КЕРВ да вдигнат тока посред зима, за да има протести. Те организираха онлайн протеста на Костадинов и му платиха рейсовете с избиратели и платиха надницата на луммпенитте му.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Росениье кажи как прави магистралите през,2000г в офиса на Фабер Мансуел заедно с приятеля ти Пепи Клисурски сега шериф на П П Пряка Демокрация .Кажи колко заделихте и сега Пешо Клисурски даже и партия направи.
31
7
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До Анонимен 22Ти на това правителство ли му викаш :D
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато беше президент гласът му не се чуваше освен, което му беше наредено да говори. Сега е отворил едни уста и не млъква. Само по телевизиите и медиите.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това,дето е спяло по паркинЗите на Германия,за какво ли се мисли?Не вижда ли,че цял народ му се смее,та е ръгнало мнение да дава.Изключителен ***-лък.
28
2
 
14
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Плювнелиев няма ли някох ковид да му затвори плювалника?
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не знае, отдавна са им казали, даже написали, какво да правят. ИК,Вакси,евро, В който порядък ви хареса
26
10
 
5
 
! Отговори
Дрогой от Ханой преди 2 години
Това правителство не знае какво върши факт
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
утре е на разпит с полиграф 33, може след това да не излезе от следствието
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А оня от Банкя,дето е пуснал кутретата си да лаят,няма ли да се изкаже?Обикновено е на всяка манджа мерудия,а сега никакъв го няма.Съмнява ли се още някой,че той е подстрекател на протестите,а новата му патерица Костя само изпълнява поръчката.Какво ли му е обещал за да се репчи толкова?
23
4
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ПОЗОРЪТ ГЕРБ !!!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сербезова днес каза *** ваксинираните заразяват. Как после може да защитаваш зеления сертификат в този му вид???? Или всички се тесват (ваксинирани, с антитела, т.н) или никой не се тества. Ако искат да следват науката трябва всеки да се тества и да получава билетче което важи 6 часа. Тогава вече хората няма да "избират" да се ваксинират безплатно защото това няма да им спести пари както е в момента....
21
4
 
16
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Най-големият *** -президент в българската история !
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да говори каквото си иска. Помня как го качих по нощница и пантофи на самолета в Германия, когато го ектрадираха. Мен в очите не може да ме погледне.
19
3
 
13
 
! Отговори
ВРАЧАНИН преди 2 години
Пръц.