Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Тя е в основата на народа и държавата, заяви кандидатът за премиер на РСМ
15 яну 2022 16:15, Анисия Иванова
449
Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ, заяви пред парламента в съседната държава кандидатът за премиер Димитър Ковачевски, съобщават македонските медии. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

 "Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

„Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани”, увери лидерът.

Още по темата

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия. „Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

Ковачевски заяви пред депутатите, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

„Основното предизвикателство в икономиката остава справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. В началото на мандата правителството ще направи план в подкрепа на населението и икономиката за справяне с последиците от енергийната криза. Това ще бъде направено с цел смекчаване на негативните ефекти върху цените и защита на гражданите от ценови шокове”, каза Ковачевски, цитиран от БНР.

Той се позова и на мерките, които новото правителство ще предприеме в областта на енергетиката, за да се увеличи производството от домашни мощности и да се намали вноса на скъп ток:

„Правителството ще приложи стратегия, която в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще гарантира сигурност с енергийните доставки и устойчивост на енергийната система. Фокусът върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на наличните природни ресурси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция”, каза Ковачевски.

Той подчерта, че увеличаването на вътрешното производство на електроенергия чрез инвестиции в нови инфраструктурни проекти за зелена енергия е правилният начин да се гарантира енергийната независимост на Република Северна Македония. Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото правителство, обяви той.

На днешното си заседание парламентът в Северна Македония трябва да гласува състава на новото правителство на страната.

Междувременно бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след отрицателен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.


449
Още от Коронавирус
Министър Сербезова: Зелените сертификати за преболедуване остават
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
0
 
3
 
! Отговори
Ами преди 1 седмица
До Я, па Я Макетата като плащат, защо да не им вземат парите? А дали ще стане е отделен въпрос? Или лобизма не се заплаща?
393
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Я, па Я Сръпски и грцки емигранти са станали сенатори и искат строги санкции за България и за бг политици Радев и Петков.
392
0
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 седмица
Вече в няколко сериозни медии се появи инфо за това, че група щатски сенатори, почитатели на бивша Югославия и Тито а сега на Скопие се организират и лобират в сената и конгреса на САЩ на БГ да бъдат наложени санкции за това, че не се съгласява да пусне РСМ на преговори за приемане в ЕС. Може и да е феик но има споменати имена, начело е някаква жена. Е това ако стане, *** и ситуацията,САЩ наказват съюзник защото не иска да си предаде историята и литературата на коминтерновските толупи в Скопие
391
0
 
9
 
! Отговори
115 преди 1 седмица
Прави са да отстояват своето македонците.Но и ние Българите няма да ви пуснем в ЕС, крадци на история, и Българомразци.
390
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Правителството и църквата
389
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
До 400, това донякъде е така. Замисли се къде си го чел и от кого. А за 363 не му се ядосвай, нямал е късмет горкия и е по националност: " международен" . Дано поне не е от 3 пол . Един пич е казал че произлизаме от маймуните ! Е аз не съм ***, за другите не знам. Виждал съм антична история и пътна карта на похода на Сашо М. На пергамент и на старо-гръцки, или по точно Тракийски език. Нищо че не съществува както казват Гърците !! За това знам доста, жалко че човека я крие. Няма доверие на -
388
5
 
2
 
! Отговори
Благоевград преди 1 седмица
България клекна.Ще свали Ветото и ще признае македонското малцинство в България.
387
0
 
7
 
! Отговори
До 363 преди 1 седмица
Подочул си нещо по въпроса, и си тръгнал тук да се правиш на интересен ! Първата обединена българска държава е Кубратовата, създадена в края на 6-ти век по земите между Черно и Каспийско море, и на север до Москва, включвайки южната половина на днешна Украйна, и целия Крим. След нейното разпадане двамата по-големи братя на Аспарух остават по поречията нс Волга, Дон и Днепър, и там основават Волжка (а не волошка) България. А по нашите земи много преди това е имало българи - още през 5-ти век.
386
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЬЬЬ А сега къде виждаш коминтерн като САЩ ни налагат санкции заради ветото, а Коминтерна спасява доста българи като ги пише македони вместо сърби и сърбите не ги пребиват. Бг царя също вкарва германски кораби и заплашва Сталин.
385
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Преди четири години синът ми се връща от училище и ми дава тест който са правили , да го подпиша. Какво виждам до като го разглеждам: Какво е древното население по нашите земи? Детето оградило "Тракийско", госпожата го отбелязала като грешно!!! Правилно било "Илирйиско" ??? На въпрос към нея: Как така??? Отговор: Така е спуснато от горе! От както Америка за Бг дава насоки, така ще е! А сега имали думата и за С.Македония! РАЗБРАХТЕ ЛИ МЕ !!! А дано!
384
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Три слънца в небето греят! Три сърца в едно живеят! Сталин, Тито, Димитров! Хип, хип, хюрей!
383
1
 
12
 
! Отговори
Емо преди 1 седмица
Като си идентичен, македонец какво те притеснява? Спрете да използвате българската история -призната от цял свят и това е ? Какво го увъртате и сучете?Това било ваше ,онова било на еди кого си , но той е македонец.Престанете с лъжите си в историята и това е. Никой не ви оспорва , че сте македонци.
382
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Когато Българите осъзнаят че сме Тракийци и Хан Аспарух се е върнал в родните си земи тогава ще проумеете че промиването на мозъци започва с фалшивите документи и книги. Ал.Македонски е имал армия предимно от Траки, демек били сме едно! От древни времена действа закона " разделяй и владей " най вече в днешно време! Вземете пример от Аспарух, пазил е традициите и любовта към дедите си почти хиляда години!
381
2
 
11
 
! Отговори
Преговори преди 1 седмица
Не може да се преговаря за нещо което не съществува
380
1
 
4
 
! Отговори
сеирджия преди 1 седмица
Ами да прекръстят България на Българска Македония,и готово!И тогава ще ги питам кон боб яде ли,и магаре кисело зеле!
379
0
 
10
 
! Отговори
Нема да се пУашите, преди 1 седмица
и без това до 10-15 години ще трябва да избирате дали да сте българи или албанци;)
378
2
 
19
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 1 седмица
Не признавам "национална идентичност", изградена върху системна асимилация на българите в Северна Македония, унищожаването, фалшифициране и присвояването на българското културно-историческо наследство и история!
377
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идентичността е нещо субективно. Към нея никой няма претенции. Не може и да има. Ние имаме претенции към обективните исторически факти. Като например факта, че тази идентичност е създадена лично от Сталин и по негова прищевка. До тогава идеята за "македонци" не е съществувала. Имало е само българи. Също така очевидно "македонският" е диалект на българския.
376
4
 
18
 
! Отговори
Сашо македонски преди 1 седмица
Фалшива държава, фалшива история, фалшив народ.Северна Корея на Балканите.
375
20
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 седмица
Историята на Македония е не по малко богата от Българската. Македонията на Александър Македонски е била огромна империя, докато България е била от време на време само локална сила...