Първанов за РСМ: Най-важното е да се върнем на положението, че ние сме най-братските народи на Балканите

Ние не искаме да вкараме Тито и Сталин в ЕС, заяви Плевнелиев
20 яну 2022 23:00, Нели Христова
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В РС Македония не са извършени необходимите реформи, за да започне преговори с Европейския съюз. Македонските тайни служби са филиал на сръбските, а сръбските са филиал на руските. Ние не искаме да вкараме Тито и Сталин в ЕС.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев /2012-2017 г./, отговаряйки на въпроса на БГНЕС във връзка с резултатите от неотдавнашната визита на премиера Кирил Петков в Скопие.

Президентът Плевнелиев даде за пример Албания, която заедно с РСМ е кандидат за започване на преговори, но за разлика от Скопие, Тирана е осъществила мащабни реформи през последните години.

„Албания е готова, защото през последните години тя направи мащабни реформи, такива каквито в Скопие не направиха. По тази причина България с пълно право заяви, че тя е по-напред. Албания направи честно преброяване на населението и даде права на българското малцинство. Тя направи промяна в учебниците и там по друг начин се говори за комунистическата идеология и минало. Службите на Албания са много по-интегрирани със службите на НАТО и ЕС, за разлика от службите в РСМ“, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че това е правилният подход, но нито една „подобна реформа не сме видели в РСМ“.

Президентът Плевнелиев призова: „Важно е нашите приятели в Скопие да разберат, че само с лобиране няма да стане. Скъпи приятели в Скопие необходими са реформи, необходими са действия. Това се ще отключи вратата за желаното европейско членство“.

Президентът Георги Първанов /2002-2012 г./ заяви, че всеки има право да бъде оптимист, особено ако е в първите седмици на своето управление. Така той коментира оптимистични сигнали, които премиерът Кирил Петков излъчи след визитата си в Скопие.

„Смущава ме скептичното отношение на някои от неговите македонски домакини, включително на президента Стево Пендаровски, който каза някои думи, които прозвучаха недомакински“, добави Първанов.

Той пожела успех на Петков, но подчерта, че „само с Коридор №8 или някой инфраструктурен проект нещата между двете страни няма да се разрешат“.

„Темата за общата история трябва да получи своето разрешение. Най-важното е да се върнем на положението, че ние сме най-братските народи на Балканите, а не най-вражески както е в момента“, категоричен е Георги Първанов. Росен Плевнелиев също е съгласен с тази позиция на своя колега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крайно време е нашите учебници по история да влезе и да бъде обяснено предателството на Г.М.Димитров и да прекръстят спирката на метрото в София
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и агент Гоце и Ком секретар Плевенлиев са от този край и членове на БКП , много добре знаят истината за Пиринска Македония и предатествата на Г.М.Димитров , а македонците се позовават на това предателство да обясняват колко македонци има в Пиринска Македония , защото комунист правителство насила е карало хората да се пишат македонци. Коминтерновска държава е Македония
78
1
 
9
 
! Отговори
Брат Питт преди 2 години
... може да сме БИЛИ братя с македонките ... ама след като има намесени сръбски служби и вероятно и руски ... а политиците на новосъздадената РСМ са обучени на тарикатлъци в комунистическа "братска Югославия" .... вече няма братство а геополитически интереси . То и с рашките бяхме братя . А сега насочват ракети към нас и след като повече от 40г. са празнували с нас празника на Кирил и Методеий , днес пишат че създателите на славянската азбука са чисти македонци ???
77
1
 
5
 
! Отговори
Saki преди 2 години
На снимката двама млади милиардери, коментират българо-македонския въпрос.
76
2
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Точно това е голямата грешка - братски и ориятелски народи. Ние се братосваме, те ни плюят. Ние им подаваме ръка, те я захапват. Гоце земи скрий се, че от такива предатели като тебе и твойте учители сме на това дередже.
75
1
 
1
 
! Отговори
Цялата ми позиция: преди 2 години
Е че по-евтини те и мащабни решения в дългосрочен план ще доведат точно до катастрофата, която искаме да избегнем! Докато по-скъпи те, по-трудоемките с по-малки резултати първоначално в дългосрочен план ще започнат бавно и сигурно и дълготрайно възстановяване, което ще се осети по-плавно и ще даде време да се адаптираме и не трябва да се допускат случки като Биеналето във Венеция , където авторът не само плагиатства, а предлага евтино краткотрайно решение за скъпо дълговременно!
74
2
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
91, още една история да добавя. У наше село, един опънал козата и и се изправили рогата!
73
9
 
3
 
! Отговори
История преди 2 години
Български царски офицер заповядва на картечна рота да разстреля цяло село в Македония. Това защото местни партизани убиват германски офицер. Това ми го каза съсед, войник от картечната рота, слд разстрела станал партизанин след като заклал командира не фашист.
72
4
 
1
 
! Отговори
Нямало е фашизъм преди 2 години
Рязане на глави срещу 50 000 лева, това и фашисти не са го правили.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер 7 е написал голяма глупост умишлено.
70
1
 
0
 
! Отговори
Аз знам отговора: преди 2 години
Те са два отговорите:Студената война и "комунистите са врага"И Хенри Кисинджър, Джак и Мелинда Робъртсън Робинсън, Дик Чейни, Джон Доич, Рейгън, Никсън, Картър .....И тая геополитическа игричка господа доведе до смъртта на 1,5 милиона цивилни дето нищо не са ви направили, седяха си кротко пасяха си тревичката и хоп преврат и хоп пред фаровете ...
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевнелиев си казва много точно нещата, а Първанов ппродължава да усуква и увърта, разбираемо.
68
2
 
1
 
! Отговори
Пояснявам 7: преди 2 години
И с тази си моя "пледоария" искам да кажа, че цялата тая колониална авантюра тук, започнала с Фердинант, преследване на българският интелектуален и артистичен елит, преминала през атентати, бунтове, кланета е придобила изключително уродлива форма в началото на 21 век с неоколониален режим с водач Треторайхник - ненаказан, неотказал се от Райха и дълбоко погазил и отменил човешки права със свойте и на министрите си "реформи" (да се чете военни престъпления)
67
3
 
2
 
! Отговори
Пояснявам 6: преди 2 години
Искам да знам тая задникообразна форма Симеон 2 Сакскобурготски , за кой е толкова важен и ценен освен за полубрат си в Страсбург, че заради него да бъде пренебрегнато цялото международно, национално право и половината права в хартата за правата на човека и буквално да ги отмените? И за кого? И за кой? Че вие за Исус Христос няма да ги погазите, но за един Треторайхник ще ги смачкате, стъпчете и ще изхвърлите на боклукаа всичко, което говорите и всичко за което Европа се бори от 80 години насам.
66
4
 
2
 
! Отговори
Пояснявам 5: преди 2 години
Петър пет плете, през пет пръта преплита - плети Петре плети през пет пръта преплитай!Това е една българска логопедична скоропоговорка.Упражнение за езика и гласните струни да могат да изговаря лицето "р" правилно.Разбирате ли не става дума за горите и имота дето вече са му отсъдени, защото извадил документ,че Фердинант го бил купил извадейки парите от държавния си джоб. Кво е купил всъщност?Той иска всички имоти дето са били на Борис 3 , които както знаем е съюзник на Третия райх до смъртта си!
65
12
 
13
 
! Отговори
западните изроди преди 2 години
До До 75: никога не са се гнусяли да помагат на тирани и масови убиици - Бандеровската хунта в Киев, която дойде на власт след преврат, години наред изнасилваше и убиваше руснаци в Крим, накрая Руснаците се вдигнаха на бунт, доидоха бандеровските башибозуци и започнаха да колят, тогава полковника който комадваше Руската база в Крим изведе войниците да защитят руснаците от клането - ето така Крим стана Руски !!!!
64
3
 
4
 
! Отговори
О, неразумни юроде преди 2 години
Фашаги, поради що се срамите от името си?
63
2
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Ти си олигофренннн!Юридически точно така излиза, че съда в Страсбург с отсъждането на тези имоти на Сакскобурготски и даже на един от тях става съучастник в държавна измяна срещу Република България, става съучастник в военно престъпление, което се явява съпричастността към Третия райх и накрая излиза, че тук права в тая държава има само Сакскобурга и те са по-големи и от на Джо Байдън и Владимир Путин. И че всичките нарушения на човешки права тук не са се случили и всичко е реда на нещата!
62
3
 
4
 
! Отговори
5-ко преди 2 години
Моиа колешка во живо го доживеала ,,македонскиот синдром ,, кога на семинар во Софиа скоро од секои случаино сретнат соговорник и била обиаснувана вашата историска верзиа кога она се кажала дека е од Македониа , во момент кога искажала несогласие ,дури и разбрала дека е ,,испран мозок , . Бадиала што по татко е Хрватица а по маика Црногорка. Ха,ха,ха,
61
2
 
3
 
! Отговори
Пояснявам 4: преди 2 години
Значи лице съпричастно към Третия райх и все още част от Третия райх иска имоти съпричастни към режим съюзник на Третия райх и Адолф Хитлер и те му отсъждат без значение, че извършва държавна измяна към сегашната Република България за него .... Тоест по отношение на международното право - някой направо легализира част от Третия райх, който е обявен за престъпление срещу човечеството и по този начин става съучастник в престъпление срещу човечеството!Схващате ли безумието на ситуацията!