Със закон забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници

Няма да се обаждат по телефон от 20:00 ч. до 07 :00 сутринта
71
Със закон забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници
Снимка: БСП

„Тази материя до сега не е уреждана в законодателството на България. За тези две седмици работихме и сме готови с проект на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме днес на среща с неправителствените потребителски организации“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че преди това темата е обсъдена на експертния съвет „Правосъдие“ на управляващата коалиция и има политическо съгласие  за ред и правила.

Министър Нинова представи основните моменти в проектозакона за колекторските фирми.  В него за първи път се предвижда да има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземания. Той ще се води в Министерство на икономиката и индустрията от КЗП.

Икономическият министър подчерта, че изрично в предмета им на дейност трябва да е записано, че ще се занимават с тази дейност. Тя допълни, че членовете на управителните органи на тези фирми не трябва да са осъждани и срещу тях да няма наказателни преследвания. Кредиторът, който прехвърля вземането трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът да знае, коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви своите претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника спира търсенето на вземането и изпълнението.

„Гледали сме да защитим най-вече интересите на гражданите  и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза още министър Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Забраняват се действия и практики по събирането на  вземания чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07 :00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

Икономическият министър поясни още, че новият кредитор, който получи вземането ще води регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника, за да има винаги яснота за кореспонденцията по между им. Също така новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане по-различно от посоченото в договора с  първоначалния кредитор.

В заключение министър Нинова заяви, че е абсолютно наясно срещу какво се изправя. „В оборот са  4 млрд. лв. по този въпрос и сме наясно каква сила имаме срещу себе си“ каза още тя. И изтъкна, че няма да се откаже, защото  хората имат нужда от тази закрила. Да видят, че има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства“, каза тя.


71
Още по темата: Ниновадлъжници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пак глупости те и сега не се обаждат вечер нали и там са на заплати телефонистите
59
5
 
9
 
! Отговори
От мандра на мандра преди 3 месеца
Корни и БКП/БСП друго не могат да измислят!
58
1
 
6
 
! Отговори
Разсмяхте ме преди 3 месеца
Спомних си как преди повече от 10 години едно съвсем младо момиче, наскоро завършила юристка, се обаждаше на баба ми след 22.00 ч., за да я плаши какво щяло да се случи с мен, ако аз и лице, на което продадох недвижим имот в строеж, не платим на нагла брокерка допълнителна комисиона.Наистина тази жена ни свърза и си получи уговорената сума - 3% от цената на имота.Бяхме договорили да й дадем 5%, ако уреди определена промяна на проекта. Тя не успя да направи това. Накрая ние я осъдихме,ще ни помни
57
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 месеца
А защо не им намалят лихвите със закон?
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това го наложиха от ЕС, длъжниците да минават през съд, а госпожа Нинова пак го използва като ПР.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
4млрд.лв. на 4 млн.възможни длъжници от 6,5 млн. население,2,5 млн. души ученици непълнолетни под 18 год. и не кредитно задължени за този период от 2005 до сега,а останалите задлъжняли средно на длъжник по 1000лв,но с колко са ги задължили тези длъжници от държавни дългове натрупани до сега,че не само от тях,но и от предишни трупаният на дългове,че не само те,а не дадени плащания на тях длъжници поради недостигащи средства за тях измъкнати от тях преднамерено заедно със закъсняли индексации и др
54
1
 
20
 
! Отговори
9 преди 3 месеца
Тези трябва да им забранят да съществуват...както и на онези с бързите кредити...
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нинова , проверка на всички чси ! - особенно тези ,които работят с вик,топлофикация,чез - правят си своеволия , а Народа страда ,няма пари за адвокати за да ги съди - Страшно е !
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БСП ВИНАГИ СЕ ГРИЖИ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ, МАФИОТИ, ТЕРОРИСТИ И ПСИХОПАТИ! ЗА ХОРАТА НИКОГА!
51
5
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
СОЦИАЛИЗМА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН СЪС ЗАКОН!
50
4
 
5
 
! Отговори
Авицена преди 3 месеца
Супер, Браво!
49
1
 
2
 
! Отговори
село преди 3 месеца
Няма ли да издава вече.Кирчо2,СЕ ИЗНАДЯ.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Безплатна идея за реклама на връщането на кредитите. Любо Нейков по телевизията: "Едно, две, три - дългът си ти върни. Оправи го веднага".........................Трябва да има реклама не само на отпускането на кредити, но да са задължени да пускат същия брой реклами за връщане на кредитите, със същите артисти и манекенки: "Върни си ти дълга, оправи го веднага"
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Банките, телекомите и лихварите намериха работа на мутрите. Да бъдат и те полезни за обществото. Само забрана със закон на продажбата на дългове за битовите сметки. Всеки сам да си събира дълговете, не само да пуска весели и заблуждаващи реклами по телевизията.
46
16
 
8
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 3 месеца
НЕ СА ВИНОВНИ КОЛЕКТОРСКИТЕ ФИРМИ, А ДЛЪЖНИЦИТЕ, КОИТО НЕ СИ ПОГАСЯВАТ ДЪЛГОВЕТЕ
45
3
 
12
 
! Отговори
незапознат преди 3 месеца
Аз не съм наясно със закона в това отношение, но първо да тръгнем от там - защо някои банки си имат колекторски фирми, редно ли е и не е ли конфликт на интереси? Или е друг начин за незаконно обогатяване с бомбастичните лихви впоследствие?
44
1
 
17
 
! Отговори
нали? преди 3 месеца
Корни, ако и тези ви "действия" са като с телекомите, начи нищо не сте направили. И Теленор, и Виваком пращат смс за увеличение. Нали не можеше?
43
1
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 3 месеца
Еми, аз не съм си правил кривите сметки, плащам чужд дълг, защото все още съм "на светло". Ама на такива като мен, за които няма справедливи закони, като им писне и или духват в чужбина, или минават в сивия сектор.
42
3
 
12
 
! Отговори
Надблюдател преди 3 месеца
По-скоро на лобистки закони за колекторските фирми ми звучи, да не наемат други мутри! Като те преследват, да знаеш че било напълно "законно"! На Г-жа Лъжа, хич не и вярвам! Това значи, че сега ще плъзнат с пълна сила да подгонят тези, които не са могли да си платят! Тепърва ще ревете!
41
1
 
9
 
! Отговори
една преди 3 месеца
Един закон се прие горе-долу сносен - за 10 г давност и него го прецакаха, защото не важи за минал период, а в сила от 2021....до 2031 г :))) Такова нещо никъде няма бе, другари. Хората, които плащат непосилните лихви и де факто се влачат с години, защото плащат именно лихвите основно, къде отиват? Вечните роби.