Първан Симеонов: БСП се свива, назрява времето за нова формация

Имало шанс новата партия да бъде на Румен Радев
45
Първан Симеонов: БСП се свива, назрява времето за нова формация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Вече можем да кажем, че БСП е партията на Корнелия Нинова. Това е добре за Нинова, но не знам колко е добре за БСП. Инерцията е силно нещо, политиката често е това, отвътре погледнато. Отвън обаче е по-ясната картина. Отвън изглежда така, че все едно БСП се свива. Сега прилича на чистка, на единоначалие. Може да се окаже, че БСП като СДС не си намира нова работа след края на прехода", коментира пред БНР Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл". 

Още по темата

Според него това, което се случва с БСП, е симптоматично за това, което се случва с добрите партийни организации въобще.

"Може би на мода идват друг тип движения, по-избухливи, по-мрежови, по-разтегливи. Но нека отбележим и един успех на Корнелия Нинова - БСП стана приемлива опция за участие в управлението. Картината не е черно-бяло. Но случилото се на Конгреса не говори добре за случващото се в БСП", посочи той.

Социологът посочи, че се отваря място за нова формация, но подчерта, че трудно се създава нова партия с отломки.

"Това, което Нинова е прочистила от БСП, трудно може да състави партия. Има шанс и това е президентът Радев. Той е главната фигура в това пространство. Той е харесван и не само от бесепарите, но и от по-широк кръг от хора. Може би занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова. Нинова възприема Радев като конкурент, това е голяма политическа грешка на БСП. БСП проявява ревност на монополист", отбеляза той.

Симеонов допълни, че интересното във втория мандат на Румен Радев е какво следва след него.

"Има предизвикателства - какви ще са отношенията с правителство, какво ще стане с конституционния дебат, има кризи, които могат да се приписват на президента. Предният мандат имаше негативна програма - имаше опонент. Това прави нещата по-трудни, защото понякога позитивната програма е по-трудна от негативната", подчерта той.
За социолога управленският стил на Кирил Петков е включващ, "постъпва гъвкаво, опитва да не се кара с никого, има гъвкава политическа линия".

"Има опасност много хора да си кажат, че и ранният Бойко Борисов дойде с харизма, беше гъвкав, мислеше в движение. Много хора могат да направят паралел между онова и това управление. Разликата днес може да бъде в предвидимостта, решителността. Ходи по въже настоящето управление. Това е харесвано управление, но все още сме в медения му месец", каза Симеонов.

Той допълни, че в българското общество се отваря цепнатина и от едната страна стоят формации като ГЕРБ, БСП, "Възраждане", ИТН, от другата страна са формации, които гледат на запад - ПП, ДБ.

"Нищо не следва от това на този етап, но на следващ това може да се окаже значимият политически разлом. Това е предизвикателство към Румен Радев и той ще трябва да се опитва да продължава да говори и на двете, а това не винаги ще бъде лесно", обобщи Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Корнелия! Да е жива и здрава и още дълги години да съсипва БСП до пълно унищожение. Браво и на Костов който я внедри там под прикритие.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия е позлатена за разсипването на БСП. Тя е една от най-верните марионетки на Боката. Кефя се как омагьосва пенсионерите и те верни другари я гледат в захлас, а тя им се надсмива и гушва торбите с паричките.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами направете бе, какво само приказвате? Направете! Ама не можете, можете само да приказвате! За да направиш смислена партия, трябват смислени хора, смислени идеи, смислени платформи.... Нали направихме СДС, къде го сега? Направихме АБВ, направихме ДСБ, направихме ДайБългария... С едни и същи дейци от едни и същи бардаци! Там ще отидат и ГЕРБ, и "ПатрЕотите" (той Валерката скочи ли от кея?). Сигурно и БСП там ще отиде! Защото нужните неща липсват, няма и морал!
38
2
 
4
 
! Отговори
Иво-Рз преди 2 години
Какво е БСП?
37
2
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Добре е ,че България следва европейските тендеции.В останалите държави бившите комунистически партии изчезнаха.Благодарение на др.Нинова скоро това ще се случи и в България.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от другата страна са формации, които гледат на запад - ПП, ДБ. --------- е нали Херо Мустафа им плаща, къде другаде да гледат?
35
1
 
17
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Браво на Корнито! "Успешно" води вече бутиковата БСП към небитието.Това,което десетилетия наред не успяваха да направят десните-да унищожат комунистите-тя го прави перфектно.Само така и смело напред по същия път!
34
9
 
7
 
! Отговори
ООООХ... преди 2 години
ОТ ТАКИВА КАТО ТОЗИ ПЪРВАН СМЕ НА ТОВА ДЕРЕЖЕ -ХАЙДЕ ПОСПРИ СЕ МАЛКО ЗАНИМАВАЙ СЕ С ГЕРБ А НЕ С БСП ПЛАЩАТ ИМ ДА ГОВОРЯТ ПРОТИВ БСП И НИНОВА И ТЕ НЕ СПИРАТ НО ГРЕШАТ ПО ТОЗИ НАЧИН НАСТРОЙВАТ КОЛЕБАЕЩИТЕ ДА СЕ АМБИЦИРАТ
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от нова партия, БСП да се върне при социалистите и своя традиционен социалистическо-демократичен облик, върнете им цветовете, а Радев да се върне в президентството или при военните, той не става за политика!
32
2
 
14
 
! Отговори
корНи преди 2 години
Последен валс. Сбогом Любима, ще си спомням за теб дори ... и след Радевата зима...
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковида мутирал бил, хе-хеее.По-голям мутант от БСП няма, иии_бахааа м-та на всички вируси по света взети заедно.
30
3
 
20
 
! Отговори
izh преди 2 години
Мутроприватизаторите инвестират огромни пари в изчезването на връзката им с партията майка. Назначиха си президент от техните , правителство второ и трето издание от мутролизците с петолъчки. Сега е ред на медиите и вече никой няма да смее да зададе въпроса ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ И ИМОТИТЕ
29
7
 
14
 
! Отговори
ПЪРВАН - ПРОДАЖНИК преди 2 години
Бързо извъртяха опашките с А. Райчев...
28
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
баба Гинка умря още преди да я приемат в Ковид отделение живя бедно и безрадостно в скръб и печал на студено и с гладуване на пенсия от 200 лева въпреки всички нещастия с които живя баба Гинка никога не пропускаше да отиде и да Пусне бюлетина против БСП в студ или горещина със скъсаните си дрехи непрани с години заради скъпите вода и ток. Баба Гинка до последно верваше в светлото анти БСП бъдеще Умря Гинка, както умряха и приятелките Вуна, Пена и Мара умреха стопени гласове им завинаги.
27
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионерите никога не свършват. Едни си отиват, но други се пенсионират. Ако БСП е пенсионерска партия, то значи е вечна. Проблемът на БСП е Нинова, която се е вкопчила във властта над партията и не ще да я пусне. Резултатът е, че БСП може и да изпадне от парламента, ако Нинова остане шеф.
26
5
 
11
 
! Отговори
Баба ми Гинка преди 2 години
баба Гинка умря още преди да я приемат в Ковид отделение живя бедно и безрадостно в скръб и печал на студено и с гладуване на пенсия от 200 лева въпреки всички нещастия с които живя баба Гинка никога не пропускаше да отиде и да Пусне бюлетина за БСП в студ или горещина със скъсаните си дрехи непрани с години заради скъпите вода и ток. Баба Гинка до последно верваше в светлото бъдеще на БСП. Умря Гинка, както умряха и приятелките Вуна, Пена и Мара умреха стопени гласове завинаги за умиращата БСП
25
6
 
14
 
! Отговори
тешка реформа преди 2 години
Има остра нужда от БКП, а БСП трябва да се закрие.
24
4
 
22
 
! Отговори
Разпада на БСП преди 2 години
НЕ СА ЗА ЖАЛЕНЕ след КАТО изпаднат от парламента и партията умре. Внуците на червените милионери ограбвали държавата пак ще са добре. Внучета червени вече с купени западни дипломи охранени, угоени с дебели сметки и фирми могат ако много сакат власт да се представят за новите млади предприемачи бизнес ориентирано да поодруусат пак държавицата ни жалкаа и мизерна.
23
5
 
13
 
! Отговори
ДА Назрява време е преди 2 години
БСП като най-старата пенсионерска партия да си отиде в миналото заедно с пенсионерите, които умират всеки ден уж от Ковид, но живяли на мизерни пенсии и искренно вярвали и гласували за БСП. Няма НИЩО СТРАШНО цялата партия на БСП да напусне парламента така както дойдоха и си отидоха НДСВ, ВМРО, Атака, Воля и други. Време е да си ходите в миналото няма бъдеще старият човек старата партия умират и си отиват неизбежно е по-леко ще е по-бързо да си отидете доброволно всички с куфарчета с пари и злато
22
4
 
2
 
! Отговори
Прабългарин преди 2 години
България не е нормална страна , аз се отказвам да се боря за ОПРАВИЯТА на България ! Ако желаете ме издигнете да управлявам, ако желаете не ме издигайте да правлявам ! Решението е изцяло ваше !