Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%

Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо
204
Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев встъпва в първата от петте години на втория си мандат с декларирано доверие от 58,5% от българите и неодобрение от 32,1%. Останалите не могат да преценят.

Така рейтингът на президента (одобрение минус неодобрение) на прага на новия мандат е +26,4, сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Още по темата

Институцията е една от малкото в страната с положителен рейтинг (наред с институции като армията, полицията и църквата), а фигурата на президента е с най-висок рейтинг сред останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близко до институционалното.
 
Останалите фигури с положителен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ премиер и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с нарастващо доверие) и Илияна Йотова. В идните месеци, с нарастване на разпознаваемостта на новите лица и с края на инерцията на общественото мнение около изборите, картината на личното доверие на различните фигури ще добие завършен вид и ще си струва да се разгледа в детайли.  
 
Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо на фона на традиционните за нашето общество негативни нагласи към политическите фигури в страната. През декември 44,2% от българите изразяват лично доверие към нея, 41,2% казват, че нямат доверие в нея, а останалите се колебаят. Минимален дял от българите не са чували за Илияна Йотова. Така рейтингът е +3. 
 
Тридесетгодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ позволява да бъдат проследени тенденциите в доверието към президентската институция от 90-те години насам. Механизмът на избор и конституционната роля на президента предполагат високо обществено доверие в тази институция. Националният опит обаче показва, че това високо първоначално доверие, характерно за встъпването в длъжност на всяка нова президентска двойка, често бързо се изчерпва с напредването на мандата. На този фон устойчиво високите нива на доверие в първия мандат на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
18
 
! Отговори
Гавра преди 2 години
Вие се гаврите с хората да кажем каква е истината 1 мил. гласували за Мунчака и Мики Маус другите 5 мил. не ви дишат иначе рейтинга е топ. Хахахахаха
86
2
 
11
 
! Отговори
А стига бе! преди 2 години
Според тези резултати и изнесените преди малко, разпределението по имена на анкетираните 805 човека е следното: "Наполеон"-36%, "Юлий Цезар"-24%, "Айнщайн"-25%, "Няма да кажа"-15%.Анкетата е проведена в няколко ДПБ.
85
19
 
4
 
! Отговори
Секретар преди 2 години
Сигурно доверието и подкрепата за Радев е доста повече от това заслужава си ако имаше още десетина като него нямаше да сме на това дередже като сега докарани за 12 години!
84
0
 
4
 
! Отговори
Ха преди 2 години
До Хер Мюлер. Така е. Не са си научили урока. Може би ще се наложи да повтарят, докато го научат.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анко преди 2 години
Е,Народе,разбра ли за какво бяха маските,ковид-а и размахваните юмруци?Ще разбереш,това,за което днес.вчера и утре в Брюксел е ....пожар!
82
13
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 години
До Живко от гр.Варна. Що не пробва в ГЕРБ, там са все такива. Ама то вече е късно, загубиха позиции. Трябваше по-рано да се сетиш. Сега най-много да опереш някой кирлив герберски пешкир.
81
0
 
6
 
! Отговори
spoko! преди 2 години
Не се безпокойте за нищо, защото Господ много добре знае кои са избраните дем-они и кои избиратели са дем-они. Наказанието ще им дойде от небето, а Той наказва до девето коляно. Само запомнете,че за демоните нито един християнин не е гласувал!
80
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си жив и здрав , Радев, Йотова също !
79
7
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
РАДЕВ ОТДАВНА Е В ТОРБАТА С ПЛЪХОВЕТЕ!ВЪПРОС НА ВРЕМЕ И НА...ГОЛЕМИНАТА НА ...И НА ...ПЛЪХОВЕТЕ!
78
4
 
13
 
! Отговори
Живко от гр.Варна преди 2 години
Извинете, може ли да ме уредите да бъда в някя парламентарна партия на хранилка за да живея добре ?! Може ли?
77
1
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
ха-ха-ха
76
2
 
21
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Тъй като не сме Президентска република,нямаме нужда от вице Президент,както и нямаме първа дама. Ако все пак искаме да храним още едно гърло на държавната хранилка ,следва избора да Президент,да е разделен от вице Президент, а не да вървят комплект като двойка. Трудно бих повярвал ако е така ,Йотова изобщо да помирише Президентството.
75
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте сега, българина не е руснак и обича да си живее на широко. Затова всички русофили много обичат Русия, но живеят и работят на запад. Едната обич не слага храна на масата.
74
2
 
14
 
! Отговори
Тарикатите преди 2 години
От галъб болкан що не пробват обективно да проверят доверието на хората към отделните партии. Ей така, за спорта.
73
6
 
26
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Вече се знае, че изборите бяха фалшифицирани, а електоратните уфси - натаковани. ГласоПУдалите за Чорапа и Киро да си посипят главите с пепел.
72
6
 
27
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
Правителството на Радев ни докара 24% даказана инфлация на хранителните стоки на едро. Може и да не са виновни, но кой ще има подкрепа като му вземат25% от хляба. Тук не е Русия господа журналисти и червени социолози
71
2
 
22
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Естествено, че подобни данни са повече от невъзможни. Това е делото на ДС ъдвайзърите, които правят учишлено подобни анкети с твърде положителни резултати, за да повдигат егото на въпросните нещастници. Когато закопат държавата и ядат бой, да не се чудят що ги бият.
70
14
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До Днес.ру Ами да сте гласували!! Някой да ви забрани!! Радев няма вина, че не гласувате.
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верваме, верваме... Ина времето ОФ е събирало по 99%. Всенародната любов към другарЕте е над всичко!!!
68
0
 
2
 
! Отговори
Койну Радев го крепи преди 2 години
Мой в газот, че го ломи! 03-03!