Ще искаме от ЕК жп линията София-Скопие да е в транспортен коридор "Западни Балкани"

Двете държави ускоряват работата по жп връзката
25 яну 2022 18:09, Красимир Ангелов
35
Ще искаме от ЕК жп линията София-Скопие да е в транспортен коридор "Западни Балкани"
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев пое инициатива да организира среща с колегите си от Северна Македония и Албания. Целта е те да настояват пред Европейската комисия жп връзката София - Скопие да бъде включена в направлението на транспортен коридор „Западни Балкани“.

Министър Събев обяви идеята след като заедно с министъра на транспорта и комуникациите на Северна Македония Благой Бочварски подписа Меморандум за разбирателство като основа за водене на преговори. Разговорите се състояха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония в София.

Двете държави ускоряват работата по жп връзката “София-Скопие”. План за развитието на проекта, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти.

Първият полет на редовната линия София – Скопие може да се осъществи още през март, съобщиха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и министърът на транспорта и комуникациите на Северна Македония Благой Бочварски. Днес те подписаха съвместна декларация, в която се изразява желание за установяване на авиолиния между двете държави.

Вече има заявен интерес от авиокомпании за осъществяване на полетите, българската държава ще осигури необходимите разрешения, а от македонската страна са поели ангажимент за преференциални такси, каза министър Събев.

Предвижда се на първия полет да присъстват представители на изпълнителната власт и туроператорски фирми, които да договорят със своите колеги от Скопие бъдещи туристически пакети.

В рамките на заседанието бе подписана и декларация за намерение за намаляване на цените на едро на роуминга между двете държави. Те трябва да стигнат такива нива, че когато гражданите са в съседната страна, да ползват тарифи като у дома. Това е още един ход за подобрение на мобилността на гражданите, посочи българският министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
не е лесно...обаче е необходимо...и това ще мине...никога повече дпс-гроб и...обслужващите ги ченгета от дс...по делата ви познаваме....България обявява кастинг...търсим Апостоли!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
добре,че работите за Велика Македония...ама кога ремонт на пътищата по които умират децата на България?до кога ще плащаме чужди Величия бре еничаре?...Оставки и Съд...Гешев ела на себе си!Национални предателства са грижите за ...благосъстоянието на хора учещи децата си да мразят българските ...наричащи ни фашисти!!!Да България и ИТН...уволнете ги...или ще ви уволним!!!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да направим северномакедонец космонафт какти иска Слави Трифонов?
27
0
 
6
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Събев , какво ще караме с тия влакове / кифли и банички ли ?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не мисли да строи нищо. Само ще пита и после пак ще пита и пак и пак. Ден да мине-друг да дойде, заплатката да капе.
25
0
 
5
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Чудесно - това ни беше от първа необходимост.За да отидем да разгледаме бутафорните статуии в македония, имитиращи всичко , видяно в Австрия, Рим, България. еконтов, а защо така бдж замръзнало? Или сега обслужваме рсм?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖП линията на Киро 26... Ама ти сравняваш БГ-то и Макетата с Япония?! Еха! Браво!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама в Япония си нямат Кикото и Еконтото.
22
0
 
1
 
! Отговори
ЖП линията на Киро преди 2 години
До До 1234 в япония 150 км жп линия я правят за 6 месеца и пускат в употреба.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 21 - в Китай посториха 1300км трасе за 1-2г и пуснаха влакове, които го минават за малко над 4ч. Така че, начин има. И пари да има, пак няма да го направят, както се казва в един виц: Сине ти си ***, с това дело аз станах адвокат, тебе те изучих и направих адвокат, а ти побърза да го приключиш.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като кюстендилец, мисля че това е добра новина. Само дано стане по-бързо, преди Кюстендил да е изчезнал.
19
0
 
0
 
! Отговори
ЖП линията на Киро преди 2 години
ще е като магистралите на Баце, но в международен план и ако въпросната струва 100 млн лева, Киро и Фигуранта ще натискат за 1 млрд - не в рубли или юани, а в ЕВРО, за да има по нещо и за тях и за техните съветници. Много са прозрачни и на НАТО, и на ЦРУ и на ЕС и както си личи НИЩО няма да получат.
18
1
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 2 години
Простолюдието сами си избрахте да ви управлява Просто Киро. Сега ще видите каква Промяна има да ядете тепърва. Яка Промяна!
17
0
 
0
 
! Отговори
До 1234 преди 2 години
Да не мислиш, че жп линия от 150км. се строй за няколко дена. Тая линия няма да е готова и след 10 години.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има и магистрала, всички столици на ЕС трябва да са свързани с магистрала. И жп линия да има не е лошо, но трябва и магистрала.
15
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Точно сега ли е най-важна тази ЖП линия?Важна е за САЩ и НАТО за да прехвърлят войски срещу Русия директно от Адриатика,като заобикалят Турция и проливите.В предполагаем конфликт с Русия турците няма да участват да не си развалят бизнес -отношенията.САЩ тихомълком натискат макетата и Кирчо да построят набързо коридора.
14
2
 
2
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Коридор,в случай че Сереуто и МИ-6(краваре и ингилизи) ни вкарат във война с Русия,преди да ни изпепели ли?
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе плешив русенски праткометач, вземи оправи пътищата в България първо
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърчето доставчик да пита направо, а не мое ли отсечката 170 км Скопие-София да се казва "Трансдалечнозападнобалкански въздужно-велезопътен-моско-речен транспортен коридор"?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е голяма тъпотия! Няма ли кой да му го каже на този, дребния, наш министър? Трасето Спфия-Скопие-Тирана-Дурас, заедно с още 2-3 участъка по море и по суша, 0т 30 години е трасе на VIII коридор! Каква е нуждата сега София-Скопие да стане част от "Алпи-Западни Балкани" Къ и от Алпите НЕ СЕ минава през Скопие..... Все пак!