Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

По отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила
26 яну 2022 09:02, Елка Василева
349
Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души
Снимка: архив, БГНЕС

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той пред БНТ.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Още по темата

Затова според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея, като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на Съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Стефан Янев днес изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
17
 
! Отговори
Някакъв преди 2 години
*** възхвалява американските технологии, за които най-вероятно е информиран от холивудските измишльотини или от фантазиите на Д Балдачи. И тези с ,,технологиите,, бяха наритани от едни въоръжени с калашници, живеещи в пещери и придвижващи се с камили!? Купон...
171
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До изненадан! ,,...не се предавайте на Запада,оттам добро не идва.Вижте историята..." Рекох да те послушам и прелистих страниците на историята.Но не знам защо ми замириса на блатная,мизерия,водка,телени огради и таман да сьзерцавам тая прекрасна картина и изведньж отнякьде изскочиха едни дребни,злобни, накривили *** и с махорки в устата колхозници и...ми развалиха настроението! Пишман сьм,че се подведох !
170
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писменият отговор на САЩ е готов. Няма да има санкции за Русия, но при условие че напусне Крим, Донбас, Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и Калининград и заплати 2 трилиона долара за тоталната разруха предизвикана от руския колониализъм в споменатите територии.
169
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
верно немат технологии за туй вчера се разби едина 35-ца на палубата, щот нв и излези височината за приземяване. а туй в второто рзколачено ф35 от нова година. п. с. на има няма 600 км работил един руски реб де превъртал циферблатите на джиипиеатите и електрониката. толко за кой кви технолигии има. пак ще се върнат краварите на аналогова, както ит скоро боинг върна аналоговия висотомер заради 5Gсмущенията.
168
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 251 (bg) Сърдитко Петко, ... нали я знаеш поговорката? Сърди се, нищо, рейтингът на това правителство расте и без тебе. А ти ще скърбиш за компания на ГЕРБ които също скърбят, че изтърваха кокала. Ако случайно не знаеш - в България наборна армия отдавна няма. На днешните войници им се плащат заплати - от данъците в бюджета, моите и твоите пари. Вместо да седят и по цял ден да цъкат игри на компютрите - да ходят на учения! Да си оправдаят заплатите, които ние им плащаме! Подкрепям!
167
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте да плашите русофилите. Половината ще получат сърдечен удар като чуят това.
166
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО няма защо да разполага 500 хилядна армия. Осем хиляди стигат. Другото е технологии които ушанките нямат.
165
18
 
5
 
! Отговори
Генерал Колев преди 2 години
Вън руските навлеци от Добруджа, Вън от България руски ***
164
1
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Това е невъзможно, няма толкова войска в България, която да е подготвена и оборудвана!То на границата си не можем да изпратим повече от 200 човека!!!!
163
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е целта бригада
162
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските *** плюят по Янев, това е добре. Значи си върши работата.
161
5
 
14
 
! Отговори
БГ Швейк преди 2 години
Списък на батальона:Кирил Петков,Соломон Паси,Велизар Шаламанов,Евгени Дайнов,Асен Агов,Александър Йорданов,Иво Инджев,Стефан Тафров,Огнян Минчев,Даниел Митов,Николай Ненчев,Христо Иванов,Радан Кънев,Горан Благоев,Росен Плевнвлиев,Петър Стоянов,Илиян Василев и другите редници от Америка срещу България,Отровено обществоИПИ,Дневник,Капитал и останалите обори на Сорош.За повдигане на бойния дух и мъжкото самочуствие ще се грижи прелестната баба Елена Кремтодорова.
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До bg Дзън. 20 копейки
159
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
споку ве пращаме илядо теляка. на всеки на сран натовски дир ник по теляк. на изток ще се чува дрънкане на оръжия, на запад пляскане на та ша ци. всичко ще е ок
158
6
 
13
 
! Отговори
bg преди 2 години
Досега подкрепях това правителство, но от сега нататък - йок. Не знам какъв човек трябва да си, за да превърнеш доброволно собствения си дом и децата си в мишена за ракети за военен конфликт, който даже не е наш. Да се продадеш на чужди посолства и държави, това е национално предателство. Изглежда Възраждане в следващия парламент ще влязат с двойно-тройно повече депутати и ще има защо.
157
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО са добре дошли в България. Руснаците ВЪН. Атакистите ДГД.
156
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съединените щати няма да направят отстъпки на Русия, възможни са само стъпки на реципрочна основа, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Ако Русия иска НАТО да се изтегли от източна Европа, тогава Русия трябва да приеме поражението си в Украйна и да гарантира, че няма да нахлува в Украйна като Донецк и Луганск ще получат статут на автономии както е записано в Минските споразумения. САЩ и НАТО твърдо ще остояват своята позиция.
155
4
 
6
 
! Отговори
Сармат преди 2 години
Над 50% от БВП на САЩ е концентриран в крайбрежните щати, които при това са и гъсто населени. Впрочем както и Европа е гъсто населена.
154
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не могат да воюват в конвенционална война срещу Русия, просто няма как военната техника и живата сила на САЩ стигне до Русия, ще бъдат унищожени още в морето или във въздуха още щом напуснат крайбрежието на САЩ. В същото време всички американски самолетоносачи с целия им антураж които се намират в открито море ще бъдат унищожени за часове. Затова руските военни вече намекнаха, че ако САЩ не изпълнят ултиматума на Русия да изнесат военните структури и бази на НАТО от източна Европа, Русия може да нанесе превантивни удари в Европа по тези бази.
153
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
231 ти отговори на коя територия ще се води война? Хайде любителю на видеоигри. Това не ви е филм за капитан Америка. Започне ли война България потъва. Край с инвестициите в района, край с туризма. Или мислиш, че някой ще дойде да се пече на море в което се водят военни действия? Ние не произвеждаме нищо. Затворят ли границите ще измрем от глад, даже и бомби не са ни нужни за да ни сведат до 3 милиона. А за отопление? Електричество имаме ли и на каква цена? Мислете за децата си бе!