Всеки ще има достъп до документите на ОВОС

Депутатите промениха Закона за опазване на околната среда
4
Всеки ще има достъп до документите на ОВОС
Снимка: Pixabay

Народното събрание промени на първо четене Закона за опазване на околната среда.

С промените се прилагат измененията на Европейския парламент по оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда и се осигурява ефективност на процедурата по оценка въздействието върху околната среда (ОВОС) за възложителите и заинтересованите физически и юридически лица.

Законопроектът подобрява обществения достъп до документацията по ОВОС и възможността за представяне на писмени становища, което гарантира публичност и прозрачност на всеки етап от процедурите по ОВОС.

С актуализирането на критериите и изискванията за съдържанието на доклада за ОВОС се осигурява по-качествена подготовка и оценка на документацията. Включен е рискът от големи аварии и бедствия и от климатичните промени през различните фази на инвестиционните предложения, в т. ч. и при извеждане от експлоатация.

Оптимизирайки процедурите по ОВОС, приетите изменения и допълнения ще да ускорят цялостния инвестиционен процес, ще намалят регулаторната и административна тежест и ще доведат до подобряване на бизнес средата в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: парламентОВОС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мижи да те лажим! Голяма работа, че всеки ще има достъп. Кучето е заровено в чл.11 на Наредбата от 2003. Докато "Възложителят възлага изготвянето на ДОВОС в съответствие..." и съответно плаща на "избран" колектив от експерти (това е другия препъни камък, защото у нас има "експерти" и експерти) той ще поръчва музиката.
2
1
 
2
 
! Отговори
Джери Бадалуна преди 2 години
Ейии,не можеме да си пазиме Райската Природа и това е....Ама ще видите един ден какво ще стане!?....
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво опазване на околната среда бе човек изсякоха гората джунгалите посред бял ден сечат никой не ги закача а никой не, сади дръвчета