Цацаров: Има един предел на достойнство, не съм се вкопчил в КПКОНПИ

Той посочи три мотива за оставката си
Обновена: 27 яну 2022 16:49 | 27 яну 2022 16:00, Нели Христова
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Основният мотив за подадената оставка е, че човек има един предел на достойнство и ако някой си мисли, че аз съм се вкопчил в стола на председател на КПКОНПИ, и седя, и чакам дали този велик закон ще бъде измислен или не, и ще чакам дали ще бъде приет или не, се е излъгал.

Това каза председателят Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров пред депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията, предаде репортер на БГНЕС.

Мотивите за подадената оставка, той посочи в три основни групи. „Първият основен мотив е, че в един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и с това кой е виновен за всички неуспехи, и всички неудачи в тази държава, просто ми дойдоха малко в повече. Всеки човек има достойнство. Аз лично смятам, че степента на моето достойнство е до там да приема, че не мога да бъда обвиняван за всичко онова, което някой не е направил”, каза Цацаров, давайки да се разбере, че оставката му няма нищо общо с отнетия му достъп до информация.

Той заяви, че оттук нататък подавайки оставка и освобождавайки терена на тези, които го обсипват с критики, им дава възможност да покажат какво могат. „За мен е въпрос на достойнство, за тях е въпрос на това да покажат дали наистина това, което твърдят го могат. Те твърдят, че не го могат, защото някой им пречи и аз съм един от тези, които им пречат. Окей, оттук нататък мен ме няма”, заяви Цацаров.

Второто, което изброи е чисто професионалният елемент, третото е личният мотив.

„В чисто личен план, аз искам по-нормален живот, в чисто професионален план, аз искам по-нормален живот. Е, щом го искам защо да не подам оставка”, каза Цацаров.

Той каза и за „спекулата, която съществува и която е свързана с отнемането на допуска за класифицирана информация и подаването на тази оставка”. „Подадената от мен оставка е повод да ми отнемат допуска, заедно с още няколко съпътстващи поводи, които са свързани с чисто лични чувства, стремежи и действия на определени длъжностни лица”, заяви той.

Цацаров изложи хронология на своята оставката и каза, че тя няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация. Той заяви, че 15 дни преди въобще да обяви намерението си за оставка, той уведомил за намерението си лидерите на основни парламентарни сили. „Аз считам, че след като съм избран от НС, е съвсем нормално те да бъдат уведомени за моето намерение”, каза той. По думите му може би 10 дни преди да я подаде, Цацаров уведомил президента. Последвала беседа с него от агенти на ДАНС. „В рамката на процедура, по сигнал, свързан с отнемането на моя допуск до класифицирана информация, след като уведомих и президента за намерението си да подам оставка, при мен дойдоха двама агенти на ДАНС, които проведоха т. нар. беседа с мен. Те ме уведомиха, че беседата е в рамките на процедура за отнемане на допуска”, обясни Цацаров. Той каза, че от въпросите, които му задали му станало напълно ясно, че всички факти, които касаят отнемането на допуска са вързани с т. нар. случай „ЦУМ гейт”. „Така отговарям съвсем ясно на въпроса откъде знам, че такава процедура има”, каза той.

БГНЕС припомня, че на 17 януари Сотир Цацаров депозира оставката си в Народното събрание. До 1 март той трябва да напусне поста председател на КПКОНПИ.


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
СтигаВицове преди 3 месеца
Саса,Каскет,*** ,Шиши,Цвъки Молтвата - и достойнство!?
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Кирил Петков беше нарушил Конституцията, щяха да го съдят. Каскетът не би пропуснал такъв случай :) Не губете времето ни с дребни формалности, гербави. Има да се преразглежда случаят КТБ и други огромни кражби.
125
1
 
1
 
! Отговори
А СЕГА преди 3 месеца
До АнонименСЕ УРЕЖДАТ ГЛАДНИТЕ И НЕГРАМОТНИ ПО ЦЯЛ РОД
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не разбирам какво се раздухва това с отнемането на допуска като проблем. Всеки служител трябва да има допуск не само в съответствие с личните си качества, но и с длъжноста която заема. Когато напуска съответната длъжност и нивото на достъп се променя. При работа с чувствителна информация е логично въпросния достъп да се отнема при заявяване на намерението.
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След 12 години управление на ГЕРБ, където и да се пипне, всичко води към Чекмеджето.Гешев и Цацаров вън и крадците от Шайката един по един при бай Ставри.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Убеден съм, че на Цацаров ще му се търси съдебна отговорност за много действия и бездействия.Под негова защита се угоиха пра сетата Борисов и Пеевски.
121
1
 
3
 
! Отговори
Бойкоумре преди 3 месеца
MMMMaaaaa.... ,, Цацо
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СТАНИ БОГАТ : Въпрос за 1 милион евро : Къде скри Буци парите от шкафчето ? отговор :а) в зайчарника) :b) под матрака) :с) под задната седалка на джипката :d) закопа ги в буркани в двора на къщата
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Цумгейт? В скандалната среща Цацаров загуби много повече от достойнство изгори и последните остатъци от обществено доверие. Цацаров владее някои техники от театър НО - маските. Появява се ту като обикновен човек, ку като човек с божествен произход, като дух или демон. Според ситуацията. В режим на диктатура, в установяването на която участва активно, номерът с маските успява. Когато управлението падна обаче, паднаха и маските.И ето го днес в позата на обиден, човек със засегнато достойнство. Не му се получава.
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цацаров говори за достойнство, но притежава ли той такова? Ако имаше, щеше да да поиска прошка и извинение за десетките несправедливо разбити съдби, заради прокурорско преследване с един единствен аргумент: неудобен на властта. Олицетворение на достойнството са самураите, например. Но Цацаров е самурай по български, което явление гениално е описал Станислав Стратиев:
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо всички неприятни са в ГЕРБ ?
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цацаров, Ботоксовия гербаджия кога ще върне 70-те милиона, които открадна от Александровска. Маркировчика гербаджия Балтов, кога ще върне медицинската апаратура на стойност 26 млн открадната от Пирогов. Или си мислят, че като Тиквата ги е направил депутати ги е скрил от Закона ?
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гордата гербаджийска фамилия ЦацаровиЗатова подаваме сигнал до новата власт, която трябва да разбута кочините надолу по веригата Ти си го избра Сотир Цацаров е уредил дъщеря си Диана Сотирова Цацарова за юрисконсулт в Министерството на туризма по времето на злощастната Николинка Ангелкова.Врътката става през 2020 г., когато ВИП щерката е трудоустроена в Министерството на туризма като юрисконсулт в Дирекция Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма.
114
2
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 3 месеца
Днесчето защо думата Про.копиев е табу при вас?
113
2
 
9
 
! Отговори
до 119 преди 3 месеца
Виждам, че не разбираш значението на думата ОЛИГАРХ - това е бизнесмен, свързан с Властта, който се облагодетелства от това бизнеса си, като осигурява нерегламентирани средства за властта. Класически пример за ОЛИГАРХ е Домусчиев, на когото Борисов и Горанов опростиха 700 млн лв. Нали се сещаш, че не са му ги опростили ей така без нищо. Част от тях е върнал в Чекмеджето. Само че и Цацаров и Гешев мълчат за Домусчиев. Както и за Пеевски.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голем смЕх ! Кой в България спазва каквито и да е правила ??? "Няма кой да ни накаже!" В България даже съдът е формален - доказан убиец беше обявен за невиновен съвсем скоро.
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България не страда толкова от масово, широко разпространена корупция на ниските нива. И това го има, но това, което е по-притеснително в България, е безнаказаност на хора, които са на високи постове и които минават под или над радарите на институциите, които трябва да се грижат за тях
110
4
 
6
 
! Отговори
Краси преди 3 месеца
Този дебел "хубавец"-комунист предложи полуграмотния Гешев за главен прокурор!Избор с един кандидат!
109
0
 
8
 
! Отговори
Достойнство ли ? преди 3 месеца
Този дето уби Милен Цветков в центъра на София не могат да го осъдят, при положение че делото е като нарисувано и има колкото си искаш доказателства.
108
7
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 3 месеца
Цацаров и достойнство - не ставайте смешни. Слугата на Мафията, избран и назначен еднолично от Мутрата крадец, както и приемника му Гешев.