Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
10
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Много прости комунисти още си мислят, че заплатата са вдига със заповед на правителството и готово :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Е за това вечно гладни ще стоите комунистчета прости.
75
0
 
12
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Възелин ще има за всички от сърце!
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асене за какво са ти 7 милиарда заем? Ако вдигнеш минималната заплата ще получиш 20 милиарда
73
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво да се извинява министъра? Че България е страна в ЕС с най-ниска заплата? Ако оставаме на благоволението на тези т-нар- работодатели, те никога няма да се съгласят на каквото и да е увеличение на заплатите. При всеки опит за вдигане на минималната заплата се били против, не си спомням някога да са били "за". Тъй че да ги игнорират и това е. Като искат да имат работници за по 100 евро на месец, да отиват в Африка
72
5
 
6
 
! Отговори
Ефтим Стоянов преди 2 години
Само правителството има право да вдигне минималната заплата. Асен лъже като дебел комунист
71
6
 
6
 
! Отговори
izh преди 2 години
Някакво пикливо,,счетоводителче обещава смело да изхарчи едни пари дето не ги е изкарало. Има ли още комунисти?, щото в бакалията вече НЯМА
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дошло е време когато управляващите в България трябва със закон да вдигне минималното заплащане на труда поне колкото е в страните от бившият източен блок,иначе просто сме обречени като народ и държава!
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво извинение към тези работодатели, пардон, мафиоти! Само гърч!
68
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен...Асене правете минимална 1500 лв. И тва е...... Хахахахааа и всички в държавата на 1500лв. викаш :))))))))))))))))))) Построихме комунизма :)))))))))))))))) То така ако се вдигаха заплати...... Аман от прости комунисти!!!
67
1
 
15
 
! Отговори
Мани МРЗ преди 2 години
Да въведат максимална работна заплата, която не може да надхвърля повече от 10 пъти размера на МРЗ. Никой не може да ме убеди, че едно трудоспособно човешко същество може да бъде 10 пъти по-ценно от друго.
66
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема не е в работодателите а в правителството
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Асенчо! С теб сме. Не могат да те пипнат, защото народа движи икономиката, а не тези хайдуци в лъскавите лимузини. Ще те подкрепим ако трябва и със стачки.
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниското заплащане на работниците е в полза единствено на фирмите които произвеждат продукция за износ, за всички останали то е пагубно.
63
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата ако стане 1000 евро само за 3 месеца ще станем ката Швейцария
62
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
С Асан сме от другата страна на барикадата!
61
7
 
20
 
! Отговори
ф преди 2 години
По-добре, по-вярно, по-точно, по-директно едва ли някой и някога ще каже. Поздравления господин министър.
60
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотална щета са новите управляващи. То бива скандали и празни фрази, но предизборното говорене свърши. Особено след пладешкия обир с цените на тока, превръщането на ББР в обикновен донор на стартъпи, да обяснаваш за кадърни и некадърни бизнесмени е нагло. Соро школата си личи от далеч. Разделяй и владей. Само пазара може да изхвърли бизнес субект, който по принцип е полезен за държавата, щото организира труд и плаща данъци. А ако не плаща има данъчни които точно на този съсел са подчинени.
59
4
 
21
 
! Отговори
аз преди 2 години
То па едни работодатели,щом не могат да дадът 750лв на хората.....Да не говорим ,че иначе живеят на широкооооо
58
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вдигат цените защото се увеличиха разходите заради това, че ток и газ поскъпнаха, после ще вдигнат още цените заради увеличението на работната заплата... Накрая пак вие, дето с ококорени завистливи очички правите сметка шефовете ви колко много печелели, ще платите всичко и пак ще сте толкова бедни. Единствената разлика ще е, че през ръцете ви ще минават повече пари. Ако това ви харесва, ок.
57
3
 
15
 
! Отговори
Хектор преди 2 години
Евала,евала,евала,евала,евала.......откога го знаеме това