Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Бойко мин заплата беше 650лв и сега е толкова, само че с 27% инфлация.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SHEFA-ДОБРЕ ЛИ СТЕ???
54
3
 
18
 
! Отговори
от умрял писмо преди 2 години
На времето бачках при един тарикат,та той викаше,че взима 10 към едно от печалбата!10 за него,едно за работниците всичките!Та правете си сметката колко пари струват "работодателите"!
53
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мамалигарите отвъд Дунава са с 515 евро минимална заплата, пък ние ли не можем? Ама те си направиха чистка на техните робовладелци, а ние търпим като овце.
52
3
 
3
 
! Отговори
Ха така преди 2 години
Бизнеса ви отвори очите, де се взимат ниски заплати...в администрацията! Щото инак всички плюят и недоволстват!
51
4
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
37 е прав-идете в германия да правите бизнес щом не им изнася в нашата държава.
50
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От истината боли и министърът им я е казъл.
49
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асене правете минимална 1500 лв. И тва е. Който оцелее оцелее.
48
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дебеличкия ще го гоним скоро
47
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде в България не дават 600лв заплата. Просто се крият данъци
46
1
 
25
 
! Отговори
Гюбрета преди 2 години
Какви наглеци ! 710 лв , като вземеш предвид че ДДС 20% се плаща от крайния потребител - реално това са 592 лв !
45
16
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен.-..........Направете минималната заплата 1000 лева............................................. Хахахаааааа, а 30000 защо не? И хляба 500лв. като при Жан Виденов. Ай сиктир!!!
44
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласувам за Асенчо, ако не им клекне на тези хайдуци и направи каквото е намислил.
43
3
 
36
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Не че не могат да плащат повече, ама тия скъпи коли, тия големи къщи и разтеглени тумбаци си искат зеленко. С други думи, за да живеем ние като царе нашите служители тряба да живеят като просяци - това е посланието. То се вижда и по улиците, робовладелците чорбаджии пердашат с коли за по 200 хилки, работниците пляскат с опел кадет или се тъпчат на бацилника в автобуса. Това е - времето на Агите и чифлиците се върна.
42
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, няма да се извинява! Колкото повече такива грешки направи, толкова по-скоро ще си замине това правителство!
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много обидени тия госпожички бре... хем всички дето работели на минималка били в държавния сектор, хем тях не им се иска да се вдига минималната(щото не ги засяга, нали...).
40
4
 
39
 
! Отговори
ф преди 2 години
Прав е Асен Василев. Като са толкова кадърни работодателите и предприемачите, къде е индустрията ни в сравнение с другите в ЕС. Спечелят пари от нагласена обществена поръчка и опа любовници, скъпи коли, банкети и показност. Като профукат парите започват да реват за помощи.
39
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано да въведат обща минимална заплата в ес,тогава ще ги видим работодателите какво ще правят
38
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Асан спомена ли, че 710лв. ще остане заплатата до 2025г? Или премълча? Честита промяна!!!
37
2
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Еми!-работя според възнаграждението.-наще не са ме правили да робувам.