Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
27
 
! Отговори
Чок Селям преди 2 години
Какви извинения на домусите гнусно-мизерни, по 100 тояги на мегдана и конфискация на цялото имущество за неплащане на данъци и осигуровки!!! Чок селям серсеми!
195
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ела ми в каменната кариера да чукаш камъни докато ти омекнат костите бе смешен комунистически дръвниk. Има ли по неграмотни от държавната администрация бе ваштамама комунистически отпадъченпродукт на глобализма.Фалирай фирмите и гледай хората като излезнат.
194
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев продава България на Китай.
193
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЕКСКРЕМЕНТ
192
9
 
7
 
! Отговори
нормално преди 2 години
Некадърноста е генетично заложена .Ос*раха куманизъма чекистите и сега се пробват с бизнес.Кокорчо е синче на чекист,така,че толкова си може,но и назначенте бизнесмени са от същото котило.....
191
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национални предатели!
190
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага оставка на френския гладен архитект на София!Иначе мутрите на Бойко ше го свитнат като оня данъчен дето се правеше на велик пред месарите!
189
11
 
9
 
! Отговори
Разследвай,журналист преди 2 години
Асен и Радев - продадоха летището на Пловдив на КИТАЙ..... РАЗСЛЕДВАЙТЕ...!!.... Сега със Събев работят по летището - РУСЕ....... по Северна Македония..РАЗСЛЕДВАЙТЕ ГИ..!!
188
3
 
25
 
! Отговори
Ще ме... преди 2 години
...искефи Василев да им публикува ЕГНтата и имената на всички работодатели с личен автомобил на 35к лева, които плащат заплати от малко над 600 лева. Мисля че доста "работодатели", които лаят сега ще потънат в дълбоко мълчание.
187
15
 
7
 
! Отговори
Асен е агент- Китай преди 2 години
Със Радев продават земя и бизнеси на Китай....
186
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Повишаване на квалификацията,за да получавате по-големи заплати?Може,но не и в България,поне докато не се отървем от червените бизнесмени.
185
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хипото е прав,ама по принцип!За нашата недоживяла социалистическа работодателска класа,за която работникът и е ДЛЪЖЕН да подпише договора обаче не е прав!Няма капиталисти в България за да разсъждаваме така.Само ако започнем от въпроса:Къде отиде тротоарното право от 1989 и стигнем до днес каква свръхрегулация диктува Главният Архитект на София(койо е от Плевен протеже на Ц.Цачева),че в Париж няма нищо на тротоара?!Тоя ли вчерашен плевенски селяндуурин ше ми каже какво трябва да има в София?!Тоя?
184
5
 
19
 
! Отговори
ПРИКАЗКА преди 2 години
Министъра има УМ . За посредствените Умове да Преведа - Работодатели, които крият Осигуровки на Работници , нямат Място в България .
183
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кокорчо не става, и т.нар. бизнесмени са калпави.
182
1
 
6
 
! Отговори
кокорчо преди 2 години
Тате баш милиционерина мв е изучил как да глобявам шифеоре!
181
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си пълен олиг, за да направиш такова изказване, при условие че от министъра зависят правилата за бизнеса. Който не играе по правилата има съответни контролни органи. Няма бизнесмен който да не заиграе по правилата ако стане редовен клиент на съответните служби. А ако намери вратички в службите значи министъра е некомпетентен да въдвори ред в подчинените си.
180
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АСЕН ВАСИЛЕВ ВОДИ ИКОНОМИКАТА КЪМ ФАЛИТ.
179
7
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО ВСИЧКО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ИЗМРЕ. Кокорчо е типичен пример за социалистически парашутист който иска насила да накара другите да направят невъзможното.
178
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социалистическия министър Асен Василев е напълно некадърен и тормози бизнеса.
177
13
 
17
 
! Отговори
перко преди 2 години
Докато българинът вярва на Харвардските мошенници оправия няма да има. Предстои стагнация на пазара, фалити и разтяща безработица! *** развивай бизнес.