Тече ли промяната в държавата или властта буксува?

Проф. Мария Пиргова и Анастас Стефанов от "Тренд" пред Bulgaria ON AIR
28 яну 2022 22:14, Александър Попов
120

"Промяната я виждаме, заедно с нея виждаме и подмяната. Виждаме, че в държавата се промени най-важната власт - изпълнителната. Тя сега ще трябва да направи всичко възможно да мине през законодателни промени, за да може да се тръгне към промяна. Засега обаче ми се струва, че властта малко забуксува", каза политологът проф. Мария Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея вината е и на двете страни.

"Опозицията има голям потенциал да рекетира, саботира, да губи време в несъществени дебати. ГЕРБ отново иска изслушване за енергетиката. Ако и там мнозинството не удържи своя собствен дневен ред, те изостават. Обществото е най-чувствително към корупцията, към дейността на вътрешния министър, а него го няма. Той беше много активен по време на служебните правителство, а сега липсата му се усеща много. Трябва да им се даде време, но от друга страна трябва и много повече експертност в техните действия", добави проф. Пиргова.

Колегата ѝ - Анастас Стефанов от "Тренд", смята, че ходовете на опозицията не трябва да ни изненадват.

"И преди сме имали нови в политическия живот, и преди сме наблюдавали подобни процеси, в които заявката за промяна се изкристализира и се превръща в нова политическа власт. Преди 20 години тази политическа власт беше с ясно изразен мандат на НДСВ, но със старши партньор ДПС. Сега няма ясна изразеност, има много по-голяма политическа апатия, зад настоящото управление са 4 субекта, зад които седят 1,350 млн. гласоподаватели. През 2001 година те са 2 млн., а през 2019 - 1, 6 млн.", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-голяма промяна, която се е осъществила, е тази за продължилата все по-голямата политическа криза.

"Политическата визия ще трябва тепърва да се изкристализира в това ново управление. Има 2 основни момента - първият е приемането на Закона за Бюджет 2022 година. Това ще е най-сериозният препъникамък, защото Законът за държавния бюджет трябва да очертае, да скицира, да оцвети картината на визията на това бъдещо управление. То ще трябва да удовлетвори интересите на всички участващи коалиционни партньори", подчерта Анастас Стефанов.

Проф. Пиргова се съгласи, че първият изпит за управляващите ще бъде бюджетът.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите - третата власт, носят огромна отговорност. Каква е тая професорка която сте интервюирали в защита на нехранимайковците за които висяхте по площадите?! Обърнете тона и задавайте въпросите които трябва да се зададат - за измамата на Харварда, за манипулациите на Рашков, кой седи зад фигуранта Радев. За олигарсите финансирали ги за да сложат свои хора във властта И съдебната власт.
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЗИ имат задача да махнат ЦАЦАРОВ И ТРИ МИЛИАРДА ЗАПОРИРАНИ ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ! ВТОРАТА ЗАДАЧА -'' СЪДЕБНА реформа с която ДА СЕ ЗАКРИЯТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ СТРУКТОРИ И ОЛИГАРХИЯТА ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕНА ОТ РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД И КОНФИСКАЦИЯ НА ТЕЗИ ТРИ МИЛИАРДА! ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ЧЕРЕПА СИ ИДВАТ!БОБОВИ БАНЕВИ МИНЬОВЦИ И ЦЯЛОТО КРАДЛИВО ОБЩЕСТВО ДОВОЛНИ И ЩАСТЛИВИ! ГЕШЕВ ДА СЕ ЗАМЕНИ С НАШ ЧОВЕК! КРОТЪК И УМНИЧЪК ,КАТО НЕБРЪСНАТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВНУК
58
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Промяната в България все повече заприличва на ситуацията с кораба Вера Су! Има ли капитан на кораба? В момента ситуцията във всяко отношение е: Много баби хилаво дете!
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвам да усещам една схема май се заформя,тия да оберат негативите от инфлацията,а Радев да направи друга партия с отцепници от БСП,което ще си е ново БСП,но ще мине за нов ляв проект.Хората обаче не са толкова глупави!!!!
56
1
 
30
 
! Отговори
Спас преди 2 години
О, промяната си тече с пълна сила! Инфлацията удари небето, цените на тока удариха небето, заплатите и пенсиите станаха мизерни. Промяна с пълна сила!
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия цени промените отиват към нови избори ми се струва нещо.Май до тук бяха.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе никой не вижда промяна,а обещаваха,обещаваха...
53
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тече пълна подмяна!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом терминал две -- по един минус на всичките ти глюпости със снимка.
51
2
 
33
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Лунатик, свършиха аргументите, започнахте с обидите и опорките. Отричате очевадни факти. Стах ви е да си признаете, че се прецакахте. Прецакахте и другите, които не мислят като вас. Колко трябва да си заслепен от злоба за да върнеш комунистите и мутрите на власт. Манипулиран вот на промити мозъци ще ни струва скъпо.
50
2
 
19
 
! Отговори
Ню ейч преди 2 години
Бизнеса иска евтин ток и пътища и не му дреме за "корупцията" щото тя си е практика в цял свят само дето тука не ползваха икономисти и адвокати отличници от елитни университети със заплати по 60к ,а треньори и културисти от провинцията и то отпровинцията на провинцията ,а те се правиха на сутеньори с лъскав живот и биха на очи ...
49
1
 
20
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Тече промяна в посоката,в която се разпределят авоарите :)
48
2
 
28
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Порой --- Че е тъй, тъй е! Но ги попитайте къде им е планът за икономическо развитие и стабилитет, който трябваше да предложат до края на декември, миналата година на ЕК в Брюксел. Фактът, че този план не е готов и може би никога няма да бъде предложен, защото и няма да бъде приет, сиреч НЯМА да бъдат отпуснати НИКАКВИ средства от ЕС за България, то тогава крахът е неминуем. Имам усещането, че някои индивиди около президента играят много *** роля в съсипването на България.
47
0
 
39
 
! Отговори
Порой преди 2 години
И като текнаха едни инвестиции (-50% за миналата година ) ,па като спряха течовете (уж предните крадяли 12 млд. на година ,е къде са ,че се тегли кредит 7 млд?) тече та се къса...
46
4
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен ---- Отдавна съм казал, че Терминал 2 е генералното решение на ВСЯКАКВИ проблеми, но за да го направите трябва да бъдете авантюрист - по душа и космополит - по убеждения, но ако не сте, по-добре си налягайте парцалите в България. Западът не е за вас. Имате амбиции, искате хубава и реално платена работа, горите от мерак да се усъвършенствате и да дадете простор за развитие на вашите деца, то тогава продавайте всичко в БГ, за да сте сигурни, че НИКОГА повече няма да се върнете.
45
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който може да напуска България, че тези крадливи социалисти- комунисти ще ви ошушкат до стотинка.
44
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези харвардски мошеници България се върна в далечната 1997 год.
43
1
 
31
 
! Отговори
факт преди 2 години
тече тече , я каква промяна ни спретнаха , я какво светло настояще ни дадоха . доходите уж на горе а се оказаха на долу , цени на горе , ток се спира , народ от ковид умира , импексова ни обещава да не ни увеличат мобилните услуги с левче , фигуранта никакъв го нема . малка ли е тая промяна ?
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая ... Със сивата блузка и млеконадойния комплекс ... Чудя се дали да се прежаля ... ???
41
1
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Какво стана ... ???Притесни ли се ... ???