От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история

Ако имало обща история до 1945 година, това значело, че е историята на един народ
31 яну 2022 19:33, Красимир Ангелов
474
От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история
Снимка: МС

"Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна, а докато това е така, не очаквам да има напредък. Когато едната страна обвинява другата, че не иска да приеме абсолютната истина на първата, не може да се очаква напредък в процеса". Това заяви Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси, цитиран от БГНЕС.

Той коментира последното изказване на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров от тази сутрин, че в комисията няма напредък "поради неподготвеност на колегите да приемат, че имаме обща история, която започва през средните векове".

Още по темата
"Доколко ще бъде възможно да се доближат позициите, зависи и от двете страни. Но с подобни изявления другата страна определя предварително посоката, в която ще протичат срещите", предупреди Георгиев и продължи:

"Българската страна настоява за обща история, която започва през средните векове. Ние не бягаме от общата история, но тя не трябва да се разбира по начина, по който прави това българската страна – че историята от средните векове до 1945 г. е обща. Ако е така, тогава това изобщо не е обща история, а историята на един и същ народ. Подобен подход е ненаучен, не е исторически, а е единствено политическо тълкувание. С тази постоянна реторика всъщност се минира изходът от срещите".

Той потвърди съобщеното от Ангел Димитров тази сутрин, че е договорено до края на май да се проведат три срещи.

Последния път уговорката е била те да се проведат до края на юни, но на междуправителствената среща в София миналата седмица е договорено този срок да бъде съкратен, за да може комисията да допринесе за новата динамика в отношенията между двете държави.

Следващото заседание на комисията ще се проведе към края на февруари в София.

Досега историческата комисия е предоставила на правителствата в София и Скопие препоръки за съвместно честване на пет личности: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И трябва да си платят за 4 години администриране и борба С въоръжени комунистически терористи. Ако не беше Царство България, щяха да са 17-та република на СССР.
37
4
 
14
 
! Отговори
Прав е човекът преди 2 години
Нямаме обща история. Историята на България е българска. То остава да кажем, че имаме обща история с Италия и Турция. Изобщо тази комисия трябва да се премахне. Абсолютно непродуктивна, дори определено контрапродуктивна.
36
1
 
23
 
! Отговори
българина преди 2 години
каквото искате това въприемайте!!!!! тя не еобща а наща бъгарска и сте част от нея искате или не ! изобщо не знам какво преговаряме с тях, закривай всички групи вдигайте дисагите и разтуряйте седянката
35
0
 
13
 
! Отговори
В. преди 2 години
Да ама същото няма да подмине нито Македонската република нито Сърбия. Глобализацията унищожава малките и слабите. Имотите се изкупуват, народа се подменя.
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, честито на Кире Тарабата, с нов подход стари резултати.Язък, че спре филма за геноцида на българите в Македония. Файда никаква!
33
1
 
27
 
! Отговори
Емиии да преди 2 години
Само Македония има история, ние - НЕ! А БЕЕ, ШАПШАЛИ, ИМА ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ ВЪВ ВСИЧКИ ОКОЛНИ СТРАНИ - КОЙ КАКЪВ И КЪДЕ Е БИЛ!!!
32
28
 
4
 
! Отговори
Od Kocani преди 2 години
Нема општа историа, има македонска на Македониа и блгарска на Блгариа. Просто.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
323 г. пр. н.е. Умира Александър Македонски. Плутарх пише, че мъртви птици падат от небето. От това следва, че македонското 5G е на около 2350 години...
30
25
 
10
 
! Отговори
Приемете истината преди 2 години
Приемете истината - Българие е напът да изчезне. Всичко работи против нас, ние самите работим против себе си. Демографската криза ще срине тази държава след 5-10 години максимум. Но не се плашете. Това не е прецедент. България неведнъж е изчезвала от световната карта, след което пак е възкръсвала от пепелта. Историята е циклична и сме близо до следващия й цикъл. Българие ще пребъде. Българската култура и дух ще останат. А от България в близките години ще останат само градове държави. Не унивайте
29
3
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
А преди да се намеси Стамболов как бяхме. Сега щяхме да сме балканската държава.
28
4
 
12
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Я ако Полша почне да спори с Германия дали Германия ще падне на колене.??
27
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бяхем един народ отдавна ... преди да се намесят сърбите и българските комунисти начело с онзи алкохолик Гошо Тарабата.
26
36
 
6
 
! Отговори
Иот Кавадарци преди 2 години
Бугарите да се извинат дека ни тормозиа, па ке видим.
25
1
 
26
 
! Отговори
В. преди 2 години
Като не щеш мира, на ти секира.
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато президентът и председателят изрецитират Аз съм българче в европарламента, тогава ще видите ЕС
23
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-малките книги на света:- Сомалийска готварска книга;- *** кодекс на труда;- Македонска история.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако смятате работата си за безмислена, то знайте, че в посолството на Македония има назначени хора, които превеждат от български.
21
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемете историческата истина - създаде ви не Александър Велики, а Сталин!
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С едно съм съгласен, историята ни не е обща, тя е само българска.Който мъкедонец се чувства българин и историческите български личности в Македония са негови.
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е хубаво де, може да не я възприемат. Имат избор хората. Като я възприемат, тогава ще им помогнем.