Атанас Славов: ВСС трябва да освободи Гешев

"Съставът на ВСС, с малки изключения, не оправда общественото доверие"
Обновена: 9 фев 2022 22:55 | 9 фев 2022 21:30, Красимир Ангелов
111

Колко е важно и с какви мотиви министърът на правосъдието ще поиска отстраняването на Иван Гешев?

"Мотивите са важни. Те именно легитимират и оправдават упражняването на това важно правомощие на министъра на правосъдието. Конституционният съд потвърди това, което всички юристи, занимаващи се с конституционно право, знаехме - че министърът има такова правомощие, че е част от механизма за баланс между властите", заяви доц. Атанас Славов от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му мотивите ще бъдат свързани с хипотезата на това нарушение, което е предвидено в Конституцията като основание за освобождаване на главния прокурор - уронване престижа на съдебната власт или системно неизпълнение на служебните задължения.

"Съставът на ВСС, с малки изключения, не оправда общественото доверие да бъде на страната на реформите и справедливостта, каквито надежди имаше в началото. Това е състав, който се делегитимира с редица решения, които взе през изминалите години, включително с избора на Гешев", посочи доц. Славов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако съставът на ВСС иска поне с нещо да остане в историята на българското правосъдие, "трябва да си свърши работата и да освободи Гешев".

Събеседникът коментира и това как очакват да се случат конституционните промени, в случай, че нямат конституционно мнозинство.

"Създаването на временната комисия е част от пътя, по който се опитваме да постигнем конституционно мнозинство. Предложихме всяка парламентарна група да има равно представителство, тоест да започне дебатът за обхвата на промени в Конституцията. Всяка от партиите да представи идеите си и на тази плоскост да се търси и постигне консенсус, преди да се внесе проект за изменение в Конституцията", уточни той.

"Ако искат нашите партньори и опозиция в парламента да сме на страната на обществените очаквания, не могат да се самоизключват от самия процес на конституционна промяна - така, какво направиха с отказа си да участват в тази временна комисия", подчерта гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасно досадни са тези грантаджии от ДБ - нагли, безкрупулни, за пари ще продадат майките и децата си!
81
0
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
А, Защо трябва да го освободи? За да развърже ръцете на "промените" и техния ментор за нови и по-големи инсинуации, за нови екцесии, за върховни нарушения и реванш? За това ли драпаха да се доберат до лостовете за отмъщения? А хала на обикновенните хора? Тях вече ги забравиха. Забравиха си големите хвалби и обещания. Ние не искаме такава "демокрация", чрез която властимащите не мислят за хората, а само за амбиции и отмъщения - лични и на чужди сили. Казваме им директно: Изчезвайте докато е време
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само да кажа, че законодателната и изпълнителната власт не могат да искат сваляне на член на съдебната власт. Затова имаме това пусто разделение на вслатите. Или да изкарат доказателства, че е нарушил някой закон и да го съдят, с което могат да го премахнат. Или да спрат да ни занимават с "ми ний ни *** аресвами затуй исками да съ майни". Боли ме дедовия. Законодателната власт да хване да си върши работата, а изпълнителната да вземе да бори инфлацията и енергетиката, че измряхме от ГЛАД!
79
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Прокуратурата да не работи пишейки тук!?
78
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
И да назначи някой като него!?
77
3
 
2
 
! Отговори
До бунгар преди 2 години
И казваш, като досега са се вихрили комунисти от ГЕРБ, ДПС, БСП, и са усвоява ли, за сметка на обществото, трябва да продължат така, А?Иначе съм съгласен че и в съдебната система има гнили ябълки с чадъри.
76
3
 
11
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
МИН. ЧАШКОВ КЬОР--КЮТУК ПИЯН И ЗАТОВА НЕ ПРАВИ РАЗСЛЕДВАНИЯ, А КИРЕ ТЪРСИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В ГУГЪЛ...ХАХАХААА.... ЦЕЛА ЕВРОПА ВИ СЕ СМЕЕ, БЕ.....!!!!!!
75
2
 
9
 
! Отговори
ГЕШЕВ НЕ НИ ПРЕЧИ.. преди 2 години
ПРЕЧИ НИ НЕКАДЪРНОСТТА И ЛЪЖИТЕ НА ЦЕЛАТА БАНДА ОТКОМУНИСТИ, ЧАЛГАРИ И ОТРОВЕННИ ПОЛИТ--ЛА"" АРИ НА ХРАНИЛКА В. НС, С НАШИТЕ ПАРИ!
74
2
 
5
 
! Отговори
115 преди 2 години
С данни от гугъл, НЯМАМ ПАЧКИ С ЕВРО, НИТО КЮЛЧЕТА С ЗЛАТО Г-ДА ГЕРБЕРАСИ!
73
5
 
2
 
! Отговори
115 преди 2 години
Гешев пазел едни, други пък стигат до най високо ниво на съдебната институция, и там видиш ли, излиза че е по чист от АНГЕЛ.ВСИЧКИ СА В ИГРАТА, И ПРОКУРАТУРА, И СЪД!
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ?!?..."Ако искат нашите партньори и опозиция в парламента да сме на страната на обществените очаквания"- Тези очаквания са на една неголяма група уплашени хора,но не и на обществото! Обществените очаквания са за изпълнение на обещанията ( оказаха се лъжи) които дадоха така наречените управляващи-за по-добър живот! Г-да управляващи, направете цените отново нормални,като началото на 2021 г.,върнете ни спокойствието! Търпението ни вече е изчерпано !
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много елементарни и груби опити за манипулация. Аз от началото съм бил против Гешев, но тези сега са в Парламента и в Изпълнителната власт - ако искат нещо, да подадат конкретен сигнал, а не изрезки от вестници и голи заяждания. Това "коя е Мата Хари", е нивото на улицата, не на официална институция. Да не говорим, че полиция и НСО им е в ръцете и могат да направят собствено разследване.
70
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиционерчето е приключило курса! Скоро ще напълни трапа.
69
4
 
22
 
! Отговори
Явно преди 2 години
Всичко от съдебната система, което не работи в защита интересите на черепа и крадливите комунистически олигарси е в противоречие с "обществените очаквания". Да премахнеме съда и прокуратурата за да не се пречкат на просто Киро да променя. И това ако не е по учебника на Сталин. ... Ленче Б. знаеш ли кой е Сталин?
68
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече ужасно вони на изгорял Каскет! Не се трае!
67
9
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Е какво да ти е ясно? Нали пускаш "за Баце", това е достатъчно! Не си претоварвай мозъчето, току виж гръмнал процесорът!
66
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев ли вдигна инфлацията и си назначи родата на дебели заплати
65
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега не ми е ясно тия защо искат да махат Гешев и реват постоянно. Разни хаджигеновци и темподобни само едно си знае баба, едно си бае.
64
5
 
17
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
абе наско, що толко ви е страх от Гешев ?
63
5
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз продължавам да се чудя: какво толкова Гешев ви бърка в rъзa, дами и господа управляващи? Защо не решавате много по-належащи проблеми, като инфлацията например?