Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не дойдат Ф-16

Янев: Рисковано е самолетите ни да са поддържани от фирми, които нямат връзка с тях
Обновена: 9 фев 2022 16:19 | 9 фев 2022 16:19, Нели Христова
257
Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не дойдат Ф-16
Снимка: БГНЕС

Поддръжката на българските бойни самолети руско производство от фирми, които нямат връзка с производителите на тези самолети е рисковано начинание, при което щетите се измерват в човешки животи, а не във финансови загуби. Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Поддържката на българската военна техника от родни компании или такива в страните съюзници от НАТО придобива все по-голямо значение на фона на ескалиращата криза около Украйна, в която Русия е главно действащо лице.

По-голямата част от военната техника на въоръжение в БА остава руско производство, въпреки направените през последните години сериозни постъпки за нейната замяна с натовско оборудване.

Българските ВВС остават зависими от Русия, докато не бъдат доставени новите изтребители Ф-16 Блок 70, което не е изключено да се забави във времето заради общото забавяне на веригите на доставки – една от най-неприятните за световната икономика последици от пандемията на коронавирус. Основният боен самолет остават изтребителите МиГ-29.

Министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос обяснява, че при поддръжката на авиационната техника, освен с изискванията на Закона за обществените поръчки, Министерството на отбраната следва да се съобразява и със сложните правила за авиационна безопасност.

„Това от своя страна е свързано с непрекъснато осъвременяване на експлоатационната и ремонтната документация от производителите и/или конструкторите на самолетите. В тази връзка, поддръжката на бойните самолети от юридически субекти, които поради различни причини нямат или не поддържат връзки с производителите/конструкторите на самолетите е рисковано начинание, при което щетите се измерват в човешки жертви, а не във финансови загуби“, подчертава той.

Янев припомня, че единственото изключение през последните години е бил договорът с полското министерство на отбраната за ремонта на 6 двигателя на изтребителите МиГ-29.

„Въпреки добрите резултати – договорът беше изпълнен качествено и в срок, полското министерство ни информира, че не е в състояние да поддържа нашите самолети МиГ-29 посредством такъв тип споразумение в бъдеще“, уточнява военният министър.

БГНЕС припомня, че през 2017 г. между МО и руската компания „МиГ“ беше сключен договор за техническа оценка на изтребителите МиГ-29 на стойност 220 236 евро.

На следващата година въз основа на направената оценка беше сключено рамково споразумение, а по него - 5 договора на обща стойност 41,5 млн. евро без ДДС. Всички договори са изпълнени, но по един от тях беше поискана неустойка от 185 хил. евро, за която вече БГНЕС информира по-рано. Същата е платена от руската компания през март 2020.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, затовс руския човек Радев не искаше Ф-16. За да не се прекъсва руската зависимост. :)
69
3
 
4
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Може и да е за добро. Палачинката се обръща ВНЕЗАПНО. КАТО ГЛЕДАМ КАКВО Е СЕГА ....? МИ ЧЕ ТО ПО- ДЕМОКРАТИЧНО БЕШЕ ПРИ БАЙ ТОШО!!!
68
3
 
5
 
! Отговори
ама преди 2 години
Русофилчета ама гласувахте за Радев и Янев нали
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетите ф-16 ще закъснеят. Или няма да дойдат никога. Миг-29 е с два двигателя. Купихме половин самолет на цената на 5 самолета. Морските самолети са с два двигателя - Ф-18.
66
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Моля всички бараки без ЕВРО 4 и 5 да напуснат строя
65
2
 
6
 
! Отговори
проф. Ан преди 2 години
И тия американски коптори, които купихме на цени като за МКС, могат да служат само за тренировка на нападащата ни страна. Ще има пълно разочарование за враговете ни. Тъкмо загреят с тези мигове и те като свършат- game over! Войната свърши. Абдула Махмут: И какво сега....бихме целия този път, за да свалим само 8 Ф16ски. Другият път пратете учениците от 3ти клас на джихад гимназията. Те с прашките ще свършат същата работа и няма да ни губят времето.
64
2
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Мистер Янев ,Вие искате ли да воювате с Русия!? Готов ли сте да рискувате народа ни, за да удовлетворите нечии амбиции ,а по-точно американските...които още ни считат за бананова република(а може би и с право( )и не разрешават безвизово влизане в САЩ,КАТО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ В ЕС!?(е без Румъния...) Ние все сме към някоя сателит към някоя орбита..ту византийска,ту турска(тук не по желание)..ту съветска..а сега пък американска..самостоятелни можем ли да бъдем..собствена политика да имаме !
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън, дрън.Поддържането на самолетите е от военни техници по съответните локации.Въпрос на преценка е, дали след изтичането на този ресурс, да се прибягва до по тежки ремонти с удължаване на ресурса, на и без това остарелите ни миг 29. И това не е проблем, поне докато и Полша може да прави ремонти по тях.Говори празни думи и плаче за пари, естествено комисионни по сделки.
62
9
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Изхвърлете веднага руският скрап. Да се започва на чисто.
61
0
 
6
 
! Отговори
Ахахах преди 2 години
Няма такава пародия на управляващи и държава. Преди два дена "Русия е заплаха" , а сега "българските ВВС" са зависими от Русия. Пичове, не живеем ли в цирк?
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако не дойдат, ко прайм? САЩ взеха парите, друго не ги интересува. 2лупа си плати още година-две премиерстване, но след това беше ред да ходи да полива магнолиите в Банкя.
59
4
 
4
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
Бабо, СССР не съществува вече. 2022г не са комунистите виновни вече, тоз номер на Бойко не минава вече хаха
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия самолети не вършат никаква работа. Турците могат да си свалят за секунди с руските ракети които имат.
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото един поддържан в Русия самолет отне живот. Какво правим? Как Русия ще гарантира надежден ремонт на военна техника, при положение че тази техника потенциално би могла да бъде използвана срещу нея?Този министър да си събира багажа и да изчезва от държавното управление!
56
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То заради тази зависмост от СССР сме на това дередже.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия велики самолети ф16 колко ще им струва поддръжката на година?
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СМИ КАТ ДОДАТ НАПРАВО У ВОЕННИЯТ МУЗЕЙ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ ДА БЯХМЕ КУПИЛИ ДРОНОВЕ ПОНЕ
53
1
 
5
 
! Отговори
Gaga преди 2 години
Те тия пари за тез въображаеми ефки да ги бяха дали в България щяха да създадат отрасъл самолетостроене с толкова пари
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ АКО ХИЧ НЕ ДОЙДАТ ЩЕ ВЪРНАТ ЛИ ПАРИТЕ???
51
4
 
4
 
! Отговори
Учителя преди 2 години
А знаете ли че...тия мигове и без пари да ги обявят няма да има желаещи да ги вземат? Доста държави, които имаха на въоръжение Миг-29 просто ги нарязаха за скрап, след като никой не ги искаше даже и за без пари...За тия милиони, които ще дадем ще вфръкнат за няколко часа и пак ще грохнат...*** му недни