Петков: Науката ще бъде подкрепяна на базата на реални резултати

Премиерът се срещна с председателя на БАН
65
Петков: Науката ще бъде подкрепяна на базата на реални резултати
Снимка: МС

Премиерът Кирил Петков проведе среща с председателя на БАН. Академик Юлиан Ревалски запозна министър-председателя с актуалната ситуация в академията. Основната тревога на учените е, че бюджетът им е недостатъчен, за да функционира институцията нормално, съобщиха от правителствената пресслужба.

В отговор премиерът Кирил Петков подчерта, че образованието и науката са водещ приоритет за кабинета, защото именно те са основните фактори на икономическото развитие. Министър-председателят беше категоричен, че науката трябва и ще бъде подкрепяна. Но водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати.

Фокус в разговора бяха механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията „изтеклите“ от страната ни умове, да се върнат отново в страната. В този контекст е и заявената воля на управляващото мнозинство за приемане на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който да включва единен стандарт зададен от държавата за качество на научните изследвания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: баннаукапетков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече стана ясно защо няма пари за науката. Защото трябват мнооого пари за армията. Честит ви генерал за Президент!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луд умора няма! Лошото е, че усмихвайки се и приказвайки глупости прави лява ръка - десен джоб!
49
0
 
1
 
! Отговори
Prima преди 2 години
Подкрепям. Само у нас има агенциики за научни сътрудници, които не са създавали нищо, никога, а очакват държавата да ги дондурка до пенсия и после да продължи. Какво направиха от БАН? Къде е бг ваксината? Турците напраавиха тяхна. Двама други направиха такава в частна немска компания. А тук наистина са едни нищоправци и словоблудци като Чорбанов. Това са хора-антинаука, които нямат право да искат пари за това, че не правят нищо. Браво, Кире.
48
0
 
7
 
! Отговори
Mad Scientist преди 2 години
Ние от институтите по философия, балканистика, тракология, египтология, византология, екзобиология и квантова нумерология направо умираме прави.
47
3
 
18
 
! Отговори
СДСЧуматаОкрадеБАН преди 2 години
Наука се прави с пари, а не с празни приказки от рода на тези- "реални резултати".Какви резултати искаш,като в БАН материалната база е от 1960 година?
46
2
 
16
 
! Отговори
УЧЕН преди 2 години
Кире, признай си, че много се издънихте. Харвард трева да пасе за поне 57 български учени.
45
0
 
3
 
! Отговори
До до 13 преди 2 години
да пишат против Македония!
44
1
 
8
 
! Отговори
До до 13 преди 2 години
Тодор Павлов беше нещо като Втори Тодор Живков, емигрирал в СССР още през 20-те години на миналия век, върнал се в БГ, първо регент, после професор, после академик измислен, председател на БАН 18 години, до смъртта си беше депутат, до смъртта си беше директор на Инситута по философия! Главен идеолог до смъртта си бе на БКП! И яко режеше младите научни кадри, които се отбиват от комунизма! Родителите му са македонци, продаде историята ни на тях! Узакони езикът им! Забрани на нашите историци
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква наука от просто Киро. То това нещо не разбра как функционира държава, та чакай от такова, да схване мястото на БАН в менталното пространство държава. верно кеша от наука не е като да продадеш газ с надценка.За сметка на това всичко що е дошло от чужбина е ментално осакатено в синтез и анализ на реалните проблеми. Тези работят само с сравнително мислене и бизнес модели. И век да имат на чело на държавата, държавници няма да станат. А армията ни и от нея ли някоя война чакаме да спечелят
42
1
 
9
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Реалните резултати тип Phayzer?! Дааа канадецо , там е истинската наука! Само, дето се изкарват и то големи пари е голямата наука, нали! Еех, Канада голям късмет изкара, че го РАЗКАРА тоЯ некадърник!
41
0
 
9
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
Не е лошо да изследват триците дето ги продаваш. И резултатите ще дойдат :)
40
1
 
6
 
! Отговори
Изпатил преди 2 години
Навремето бях заявил на тогавашния ми професор по История на БКП и КПСС проф. Владимир Попов, че искам да ставам аспирант по История на БКП, добре, каза ми той- давам ти темата -Вълко Червенков и разцветът на идеологическата максима при управлението му!хубаво! Събирам материал, намирам някои слабости в управлението му, проф. Попов ми вика - ааа, не мое да бъде, *** Червенков е гений на комунизма, а, не, не, премахваме ти аспирантурата! Няма да продължиш като аспирант,нито доктор! Отвратих
39
0
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
ТОДОР ПАВЛОВ Е ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРЕДАВА КОСТИТЕ НА ГОЦЕ НА СКОПИЕ 1946 ГОД ПО РЕШЕНИЕ НА БКП. РЕДНО Е ЧОВЕК ДА ПОЧИВА ИЛИ В РОДНИЯ СИ ГРАД, ИЛИ ТАМ, КЪДЕТО Е ЗАГИНАЛ - С. БАНИЦА, ДНЕС КАРИЕ, ГРЪЦКО, БИВШЕ БЪЛГАРСКО, ТО Е В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ, НЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е в науката Психиатрия.
37
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква наука от кварталните пияници които работят в е....бан. Българската наука се свежда до това какво ще кажат от Брюксел и сзо. Нали господарите казват, ние защо да мислим
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мазния отново се е ухилил, та каквото и да каже, звучи несериозно.
35
4
 
3
 
! Отговори
До БАН-аджия преди 2 години
Такива обръщения ще говориш у вас на грознатата ти жена или в кръчмата при приятелите ти алкохолици!
34
2
 
12
 
! Отговори
БАН проста главо преди 2 години
До АнонименПроста главо, науката не върви от такива кат теб, галфонье! Универститетските преподаватели, за да ти предадат изключително сложният материал, първом трябва да коригират природните ти недостатъци, с които идваш във ВУЗ, с една дума, тъпотата ти;))) след това пропуските ти в началното и средно образование и чак тогава да почнат ти пълнат глъвътъ глъвъ с новият материал!
33
2
 
7
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
АБЕ , ШЕ ОТКРИЯТ ЛИ СКУРО ...ТОПЛАТА ВОДА У БАН??!!!...ТОГАВА И ПРЕМИИ МОЖЕ ДА ИМА.....КАТО ПО "ТОШОВО ВРЕМЕ"!
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия професори, доценти и асистенти в университетите го обърнаха на учителската - гледат да си преподадат криво-ляво часовете и да си получат заплата и тва е! Изобщо не гледат как да обогатяват науката, да изследват и откриват нови неща в научното им поле! Чисти гимназиални даскали