Високи разходи в бюджета, но къде са политиките?

Инфлацията може да достигне 11,6%, предупреди Христина Христова
Обновена: 10 фев 2022 21:38 | 10 фев 2022 20:36, Екип на Bulgaria On Air
16
Високи разходи в бюджета, но къде са политиките?
Снимка: Dnes.bg, архив

Със 129 гласа "за" Бюджет 2022 беше приет на първо четене от депутати.

"Обикновено бедността на държавата е свързана с икономиката, а не с бюджета. Има значение какви условия създава за бизнеса и развитие на икономиката, за да има качествени работни места и добри заплати за хората. Очевидно е много трудна работа да се направи бюджет в това кризисно време", заяви бившият социален министър Христина Христова в предаването "Денят ON AIR".

И призна, че е разчитала някои от важните параметри най-накрая да бъдат направени по правила - минималната работна заплата и максималният осигурителен доход.

"Това не се случи, очевидно времето не стигна. Не съм удовлетворена, че не се намери начин да се постигне консенсус по минималната работна заплата и формула за максималния осигурителен доход", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR.

Христова определи разходите в бюджета като респектиращи - около 66 млрд. лв. Но подчерта, че в числата ѝ се губят политиките.

"Не се променя философията на плащането на детските добавки. Говорим за демографска криза. Помощта за раждане не е увеличена. Как така актуализацията отсега се прокламира? Откъде можем да гарантираме, че законодателната власт ще актуализира този бюджет?", каза още тя.


Бившият социален министър се надява да не се разрази сериозна безработица и изтъкна, че цените на тока, газта и водата водят до по-висока инфлация. Може да достигне до 11,6%, алармира Христова. На пазара на труда имаме 2 противоположни явления, смята Христова - застрашени сме от повишаване на безработицата и дефицит на пазара на труда.

"Дългът, който се готвим да вземем - 7,3 млрд. лв., също е много внушителен. Дългът си е дълг. Дано тези планирани неща не бъдат осуетени от промените в макроикономическите параметри", отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

На въпрос за пенсиите и изплащането на добавките към тях, Христина Христова отговори:

Получи се голям хаос с пенсиите. Това е много сложна система и не можем да се сърдим на хората, че не са разбрали, че едното е пенсия, другото е добавка. От 1 юли ще има индексация на пенсиите, планирано е с 6,1%. Упорито представители на управляващите казват, че ще има преизчисляване на пенсиите през втората половина на годината. Да не се бърза с това преизчисляване и да се правят нови грешки и несправедливости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Христина Христова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно ще ни докарат до просия! Щом се предвижда инфлация 12% да знаете, че ще е МИНИМУМ 30% може и 50%. Гледам Киро *** давал интервю за Би Би Си да обяснява колко сме яки в ЕС и НАТО, но не го боли да хване да се заеме с инфлацията. В друга новина цената на хляба няма да пада щото цените на световните борси за пщеница били високи. Ако ще купуваме на цени на борси следва държавата да спре субсидирането в енергетика и земеделие моментално. Нали идеята на субсидиите е евтино за вътрешно ползване
12
0
 
4
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Общо взето теглят кредити, за да раздават пари под формата на социални помощи и добавки, а всъщност с раздаването на тези помощи спомагат за още по-силно покачване на инфлацията, която ни прави ВСИЧКИ по-бедни. Страхотна политика... Пари от Европа явно няма да видим, щото нека.д.ърниците не могат да си защитят плана за възстановяване...стягайте коланите яко.
11
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 2 години
асенчо и кирчо хвърлиха държавата в дългове и хаос , импексова размахва лозунги , а фигуранта гледа умно !
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С желание за мъст не се върви напред.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До момента виждам основно разследване на предишните, съдебни дела, мъст и вендета. Важни, но особено градивни неща.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Х. Хр.?? И на това изкопаемо ,цуцало от далаверите ,кражби ,някой вярва ли ? Едностранчива ,примитивна пропаганда ,достойна за д-р Гьобелс ? Все стари хиени вият и подлаиват .
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ?!? А за политиката на БКП-ГРЕБ ,направили външният дълг на 40 милиарда ,Кой ще плаща ,сине бабин ?
6
1
 
4
 
! Отговори
Няма преди 2 години
Нужда да се правят детските градини безплатни. В София няколко хиляди деца посещават частни градини, поради липса на места в държавните. И за тези деца се връщат за 4 месеца една такса. А таксите за частниге градини ще скачат. С това подлагате на геноцид, както децата, така и родителите им. Таксата е направо нищожна, в сравнение с другите семейни разходи, ток, парно
5
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Кога ще имаме правителство което да спре плащанията от държавата към индивиди с нула платени данъци и децата им? Кога ще имаме правителство което да вкара индивидуални партиди и да закрие общата каца? Кога ще имаме правителство което да съкрати държавните служители поголовно и да ги замени с една електронна система?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На първо четене Бош лаф,нищо не виждам за работещите да има, ядрото на икономиката, вижда се дълг и пенсии. Значи се взема дълг за да се дава за пенсии, притеснявали се и за безработицата, нормално вдигат осигировките и цените нагоре. Какъв е тоя бюджет не е ясно.то май по-зле от преди стана. Как не се намери едно правителство да помисли за малкия бизнес и за работещите. Незнам
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще има осъдени политици и чиновници питам аз ?
2
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно са някъде в сградата която младежкото БКП (герб) ремонтира за милиони и искаше да превърне в НС за да може да засвидетелства вечната си вярност към бай Тошко, а сега стой празна и неизползваема! Търсете ги между портрета на бай Тошко и портрета на любовницата му Бойко Тиквонест! Тази сграда е прекрасен пример за прахосничеството на младежкото БКП (герб) и защо все още сме на дъното!
1
2
 
5
 
! Отговори
Няма ги преди 2 години
Както няма и такава дума.