Окончателно: Ваучерите за храна ще се облагат с ДДС

9% за ресторанти до края на извънредната обстановка
55
Окончателно: Ваучерите за храна ще се облагат с ДДС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за ДДС, с които се въвежда облагане на ваучерите за храна с ДДС.

Промяната идва заради изискване в евродиректива, заради която страната ни е заплашена със санкции.

Депутатите удължиха до изтичане на временното извънредно положение на прилагане на намалената ДДС ставка от 9% за определени доставки на стоки и услуги.

Това е временна мярка за справяне с извънредното положение и неблагоприятните последици от епидемията COVID-19 с цел подпомагане на засегнатите сектори.

По-ниската ставка е за ресторантьорски и кетъринг услуги - става въпрос за тези услуги, които се състоят в доставка на храна - независимо приготвена или не, както и съответно обслужване за консумация на място. Намалената ДДС ставка не важи за алкохолни напитки (бира, вино и спиртни напитки), включително и когато те са съпътстваща доставка.

9% ще е ДДС за книги и учебници – става въпрос за доставките на книги, включително учебници и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, книги за рисуване и оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания и подобни, предоставени на физически носител и/или по електронен път.

Бебешки храни и хигиенни артикули също ще са със ставка от 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво говорите за конкуренция и че страните облагат ваучерите, ама в тия страни ДДС на храните НЕ Е 20%. Кога ще го направите конкурентно и тук?
43
0
 
1
 
! Отговори
Гаден ддс кръвопиец преди 2 години
Ураааа. И после като пазаруват с валчери ще ги обрусим още веднъж с ДДС.
42
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Алекс Не, просто ще спреш да ги вземаш.
41
5
 
9
 
! Отговори
Роко Скиавоне преди 2 години
Обичам парите дайте на хората пари а не некви хартии за да пазаруват в магазини Ако така ше правим икономика с купони оази боже.На село съм си пройзвел домашно био винонма цена 20лв бутилка,едро смлени лютеници всичко е правено на дърва.Ако сметна нещата които съм направил стеуват повече като пари итколкото да работя една година
40
2
 
26
 
! Отговори
Два пъти мат преди 2 години
Бензин, дизел са с акциз и ДДС върху сбора. Сега с ДДС на ваучерите ще ни матират двойно.
39
2
 
24
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 45: и кой ще го плати? Да не си мислиш, че фирмите които издават ваучерите ще го платят от своя джоб? Ще го платят работниците през работодателите! Целта е ваучерите да станат безполезни и по този начин да се натиснат работодателите които от своя страна да натиснат работниците да се мине от ваучери към парично увеличение и от там повече данъци!
38
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промените бяха подкрепени без възражение в пленарната зала. От облагането с ДДС на ваучерите за храна ще бъдат засегнати фирмите издатели, а не работодателите, служителите и крайните търговски потребители, са уточненията на вносителите от МС.
37
0
 
13
 
! Отговори
Гост3 преди 2 години
До 22Пак ли се оправдават с ЕС,я стига!
36
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде честито. Бавно бавно ни изтребват по един или друг начин.
35
10
 
23
 
! Отговори
Луд с лопата преди 2 години
Нали ревахте пред парламента ,оставка сега ревете.Га яди кифтетата цели ни рива.Га яде шницелите напреки ,па не рива.Ся ревеш.......
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39: това не е ковидфашизъм, а ковидкомунизъм въведен от младежкото БКП (герб) поддържан от дъртото БКП (бсп) и обратното БКП (ПП)! Както през соца ти трябваше документ за да се преместил в друг град, сега ти искат документи за да отидеш до магазина! Ковидкомунизъм! За да напуснеш страната ти трябваше разрешение от партията майка, сега ти трябва червен сертификат!
33
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната: ковидфашизъм, обедняване, поскъпване на всичко, и травестити по носии.
32
0
 
31
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 35: с други думи поредния скрит данък които ще те удари в джоба без да се обевяват гръмогласно за да няма опасност да ревнеш преди да е факт. По този начин държавата прехвърля проблема при работодателя защото накрая на месеца като теглиш чертата и видиш, че реално си взел по малко ще ходиш при него да се разправяш, а пред НС няма да има нито един протестиращ! Ако кажат, че дигат осигуровките с 1-2% ще има масово протести, а така го правят без да е публично и без да има протести!
31
1
 
34
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 35:За да ти даде работодателя 80 лева ваучери ще му излиза към 130+ лева и много бумащина, допълнителна работа за счетоводство, ТРЗ и тн. Да ти вдигне заплатата с 80 лева ще му излиза горе долу същото като пари, но с много по малко загуба са време, натоварване на администрация и тн. За теб обаче 80 лева ваучери са си 80 лева, 80 лева увеличение на заплатата е реално към 50 лева кеш в джоба и 30 лева прибрани от държавата! Така ще се вдигнат осигуровките без реално да се вдигат!
30
1
 
32
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 35: не, ще ти дават по малко защото ще им излиза по евтино да ти дават кеш отколкото ваучер, но за тебе ще е лошо защото за ваучерите нямаше осигуровки, а за парите в брой има. Един вид държавата кара работодателите да спрат ваучерите защото неможе да ги облага с данъци и ще иска да ти дават кеш за д ти ги облагат. За работодателя ще излиза същото като сега, а за теб ще остават по малко пари като крайна сума. Разбра ли го сега?
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест няма да дават 60-80лв купони щото им излиза по евтино ами ще си ги плащат в левове
28
13
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Тамън ще се спре с тия глупости да си плащар пари кво тва ваучери.
27
2
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ако досега съм вземал 60 лв.под формата на ваучери,ще продължа ли да ги вземам или ще ги намалят с 20%?
26
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се облагат, да дават пари. защо са ми тези ваучери? Аз на майстора за покрива с ваучери не мога да му платя.
25
1
 
34
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 29: ДДС ще се прилага при закупуване на ваучери от фирмите преди да ги раздават на служителите си, иначе и сега имаш ДДС когато ги ползваш за пазаруване. А това 9% е временна мярка и скоро ще отпадне и пак ще сме си на 20%. Затова и ще има двойно облагане с един и същ данък за една и съща сума. Преди и след ползването и. Както сега имаш 10% данък вход на парите в джоба ти и после 20% данък изход на същите тези обложени с данък вече пари от джоба ти.