Окончателно: Ваучерите за храна ще се облагат с ДДС

9% за ресторанти до края на извънредната обстановка
55
Окончателно: Ваучерите за храна ще се облагат с ДДС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за ДДС, с които се въвежда облагане на ваучерите за храна с ДДС.

Промяната идва заради изискване в евродиректива, заради която страната ни е заплашена със санкции.

Депутатите удължиха до изтичане на временното извънредно положение на прилагане на намалената ДДС ставка от 9% за определени доставки на стоки и услуги.

Това е временна мярка за справяне с извънредното положение и неблагоприятните последици от епидемията COVID-19 с цел подпомагане на засегнатите сектори.

По-ниската ставка е за ресторантьорски и кетъринг услуги - става въпрос за тези услуги, които се състоят в доставка на храна - независимо приготвена или не, както и съответно обслужване за консумация на място. Намалената ДДС ставка не важи за алкохолни напитки (бира, вино и спиртни напитки), включително и когато те са съпътстваща доставка.

9% ще е ДДС за книги и учебници – става въпрос за доставките на книги, включително учебници и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, книги за рисуване и оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания и подобни, предоставени на физически носител и/или по електронен път.

Бебешки храни и хигиенни артикули също ще са със ставка от 9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 27: при ваучерите защото един път ще имаш ДДС при закупуването им и после втори път когато ти ги ползваш. Дали ще има възможност ДДС да се възстановява от работодателя като участник във веригата, но не краен потребител и съответно краен платец на ДДС ще трябва да се види. Но дори и така да е, ще е още една бумащина с която счетоводителите са се занимават и още един повод държавата да събира едни безлихвени кредити от фирмите ( ДДС което се възстановява се явява за държавата безлихвен кредит)
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако крайната сума остава 80лв от нея си извадете ДДС 9% и ще получите, какво точно ще вземете. Калкулатор на телефона не може да нямате.
22
1
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 27: ти пак може да взимаш по 80 лева, ако шефа ти е съгласен да поеме и ДДС за ваучерите (16 лева за твойте 80) + таксите за издаване, авансовото плащане на цялата стойност на ваучерите и тн. Тоест ще е по евтино да те осигурява на повече (за работодателя) но за тебе ще е по кофти защото вече няма да взимаш 80 лева на ваучери, а към 50 кеш заради осигуровките. Вече ще зависи от сметките които всеки работодател ще си направи и личната му преценка. Но и ще се получи двойно облагане с ДДС.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли някой да ми го преведе на *** език. Вмето 80 лв на ваучери, по колко ще взимам на месец ?
20
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвърляме луди пари за тестове и терор на населението, обаче слагаме данъци на яденето. Защото нямало средства, ха-ха.
19
1
 
32
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До счетоводител: България е държавата на дублираните данъци! ДДС се смята върху акциз з стока, мито се смята върху ДДС за транспорт, ДДС при внос се смята върху фактура и мито, ДДС се начислява върху стока платена с доход които вече е обложен с плосък данък. Еко данък за МПС се плаща 5 пъти на година ( има го в местния данък, акциза на горивото, винетката, сега еко стикер и данъка при купуване на МПС). Данък на данъка сметнат върху обложена с данък сума.
18
3
 
44
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Окончателно: до 10 години и последния данъкоплатец в България ще е напуснал пределите и. В България ще останат само приоритизираните от държавата хора ( пенсионери, държавни служители и роми), а кои ще плаща данъци за да ги издържа всички, не е ясно! Да се стягат пенсионерите защото държавата ще ги върне на нивата за да може да изхранва останалите два защитени вида! От 5 милиона държава 80% са на държавна софра и държавата се чуди как от останалите 20% да смъкне по 10 кожи за да има за 80-те%!
17
7
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
За един добре платен специалист разлика в цените тук и в ЕС няма. Тук имаме сносен PLI със средна заплата (сходен с PLI в развитите държави). Вече при хората с ниски доходи има разлика и нещата не стоят така. Под ниски се има предвид под средната заплата за страната. Никой не ги знае колко са реално, защото всеки втори е със заплата под масата, която не влиза в официалните статистики.
16
0
 
43
 
! Отговори
Значи... преди 2 години
облагат ваучерите с ДДС, после отделно самата храна купена със същите тези ваучери?!?!?!? Чудя се.... дали не е време всички фирми да им хвърлят ваучерите и да не се занимават повече с идиотиите в тази клоакаа? Изгуби се смисъла от тази система.
15
1
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Същото като позлатяване, ама друго.
14
3
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Драги ми смерхурко, от селото няма как да изляза, защото не съм влизал там. И всичко това го казвам, като човек, който живее на запад, ама не със заплата на берач на малини, който не може да върже двата края. И не, една пломба не е 40 евро... Смешка мила. Никакви 20 пъти не е разликата в никакви доходи. Минимална у нас- 710лв., в Германия- 1200 евро. СРЗ в България, барабар със сивия сектор- 2000лв. (много повече е реално), в Германия- 3900 евро. Брутни суми. Данъци у нас- много по-ниски.
13
5
 
5
 
! Отговори
ДО 9 преди 2 години
До до 5,явно не си излизал от селото си,на запад една пломба е 40Е,не знам за какъв месечен доход говориш,по-евтино,е защото и доходите са 20 пъти по-ниски от българските,освен това там хората плащат ток,вода,храна купуват,българина не е чувал за подобни неща
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе, нали нямало купони при пазарната икономика? А тия ваучери какво точно са?
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 - какво е "осребряване на ипотека"?
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Се тая - фирмените ваучери не съм ходил да си ги взема от миналата година, а и ги давам на наще.
9
4
 
32
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
Стига витал из облаците... Понеже цените им са 1/2 от нашите, затова тичат да си правят тука зъбите нашите велики "преуспели" сънародници на запад. Понеже там една пломба е колкото месечния им доход, ако не и повече. Само за софри и манджи мислите... Да, някои храни са по-евтини на запад, но качествени плодове, зеленчуци, месо- са на тройни цени. За наеми, услуги и прочее- да не говорим. Десеторни.
8
14
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Има доста трикове из ИТ компаниите. И аз съм с много сериозна заплата и плащам като поп сумарно по над 2000лв. месечно удръжки. Хубаво, ама има трикове- осребряване на ипотека, осребряване на вноска за нов автомобил, осребряване на фактура от детска градина, вноска за мобилен телефон + сметка, осребряване на фактури по спортни дейности и т.н., за което аз данъци не дължа. Политика на компанията. А да- имам и ваучери за храна.
7
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето нещо, което фирмата в която работя ми дава- ваучери за 80 лева на месец и сега тези ще ми набичат данък за тях. Защо? Категорично съм против сегашните управляващи! Нека това да е ясно! И май не съм само аз!
6
3
 
50
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Поредното доказателство,че държавата е най- големият рекетьор.Като няма действаща икономика,хазната ще се пълни с ДДС,данъци и глоби!
5
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само така, данъци, такси, цените в небето .. искам да стана още по беден, искам да съм Сомалиец в Европа и да си мисля че съм Европеец. Като отида на запад и гледам само през витрините. Сега работодателя като ми спре и тези 80лв където ги вземах ще е супер, искам да съм беден и гладен, като западните ми братя дето вземат по 4000 евро и цените са им 1/2 от нашите. Направете ме още по беден, давайте