Янев: Българският батальон - за съвместна тренировка само на наша територия

Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната
17 фев 2022 13:11, Елка Василева
134
Янев: Българският батальон - за съвместна тренировка само на наша територия
Снимка: архив, БГНЕС

Разполагането на бойни групи по източния фланг на НАТО в България ще бъде направено с български подразделения с участието на други страни членки от Алианса. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в Брюксел, където участва във втория ден на срещата на НАТО, предаде БНТ.

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Темата ще бъде акцент и в извънредната среща на върха на Европейския съюз днес. Премиерът Кирил Петков също е в белгийската столица.

Още по темата

Министър Янев съобщи подробности за българската бойна група. Батальонът ще се състои от между 700 и 1000 души, като над 70% ще бъдат българи. Очаква се този батальон да бъде сформиран през следващите 2 - 3 месеца. Той ще бъде под българско командване.

"Ние сме част от решенията, България е част от НАТО и всичко това, което правим, го правим съзнателно, в съгласие със съюзниците и с основен фокус на нашите усилия. А именно - повишаване капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили.“, каза министърът на отбраната.

„Разполагането на бойни групи на територията на източния фланг - ние в България ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, с българско командване и участие на други сили, разбира се, от страните-членки на НАТО. Какво точно представлява тази бойна група и защо се прави, искам да обясня защо - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група за съвместна тренировка. Тази съвместна тренировка се прави на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната. Няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика," обясни Янев.

„Процесът ще изглежда така – когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, заедно на полигона ще го тренират, след това ще си отиват по съответните места на дислокация, съответно другите държави ще отидат в техните места на дислокация. Когато се тренира друг елемент, ще се съберат други хора“, каза още министърът.

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Новините около ситуацията по границата между Украйна и Русия не са обнадеждаващи. Въпреки предварителните признаци от НАТО засега не виждат доказателства за деескалация на напрежението от страна на Русия. Военните министри от пакта повториха своята покана към Москва да се върне на масата на преговори и да продължат разговорите във формата НАТО-Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Солджар преди 2 години
Ще разбием русите, ние сме страшилище за 2 седмици сме на червеният площад.
103
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЕТО -----ТОЧНО ТАКА СЕ МАРКИРА "ДЕЙНОСТ" В НАТО.....ХА,ХА,ХААААААА....СМЕШНИЦИ!
102
0
 
2
 
! Отговори
харашой преди 2 години
А бе и рота е достатъчна хайде сега
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов нямаше проблем да решава такива трудни въпроси. Ходи, говори и става така както е най-добре за България. Тези не са дипломати, не могат като него. Да отиват да учат за пожарникари, че да ги научат как се прави това. Харвард не върши работа.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев казва нещо, а после се случва друго. Не може да му се вярва.
99
1
 
3
 
! Отговори
Цезар преди 2 години
Министър Стефан Янев, министър Бойко Рашков и министър Теодора Генчовска, заедно с цялата група на руската партия БСП трябва да бъдат отстранени от изпълнителната власт, защото всичките са с петолъчки на челата. И залпа на Аврора безнадеждно е заседнал в главите им. Това са лакейте на Русия в европейска и натовска България.
98
0
 
9
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Толкова обяснение какво не е тоя батальон сякаш ще изплаши Путин. То вече е смешен.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя в военно форменование от 10 г.впоскрдни време назначават хора високи по 1.50 см ,вероятно няма по високи ,или жени ,пълен смях хора
96
1
 
4
 
! Отговори
И какво? преди 2 години
Клякаме на рашунгерите?
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От понедението на Радев и Янев не мога да разбера с кого сме съюзници с Русия или с НАТО. Ако някой е разбрал да каже.
94
1
 
9
 
! Отговори
Ген Иван Колев преди 2 години
ПО НЕКАДЪРЕН И БЕЗХАБЕРЕН МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СМЕ НЯМАЛИ
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще дойдат, защото и там безработица. Който не храни своя армия, храни чужда.
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж през януари щеше да е екшъна, а то и февруари мина...И пуканките свършха.
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Мони Паси,кото проплака по случаяЙ Българското членство в НАТО
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОЛЕТЕ БОГ,ХОРА!НИМА ИМА ЗА НАС ДРУГ ИЗХОД ОТ БЕЗУМИЕТО НА ТОЗИ И ОНЗИ ВЛАСТЕЛИН?!ЧЕТЕТЕ СВЕТОТО ПИСАНИЕ,ТЪЛКУВАНИЕТО МУ,СЛУШАЙТЕ ТОЧНИТЕ ДУХОВНИЦИ ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ ВСИЧКИТЕ ПРОБЛЕМИ-РАЗРУХА,ГИБЕЛ,ЗАПЛАХИ,СТРАДАНИЯ ИДВАТ ОТ ГРЕШКИТЕ НА РЪКОВОДИТЕЛИ И ТЕХНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ,ИЗГУБИЛИ ПРЕДСТАВА ЗА ИСТИНСКИТЕ СИ ЗАДАЧИ,АКО НЯКОГА СА ИМАЛИ ТАКАВА!ПОТЪРПЕВШИ СА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ НА ПЛАНЕТАТА!СЛЕДВАТ СЛЯПО"ИЗВЪНЗЕМНИТЕ"/дявола/,ВМЕСТО ЕДИНСТВЕНО И САМО БОГ!ВЕРОЯТНО СА И ЗОМБИРАНИ,ТА ВЪРВЯТ ОБРАТНО НА РАЗУМА!
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
янчо палаузов,тоз батальо ше може ли да реагира успешно на нахлуване от Турция?Щото с тез действия изваждаш България от НАТО и турция ше нападне до 6 месеца.
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да се гърчите ... следва въоръжаване на батльона с ядрени ракети. Лошото е, че в сравнение с хиперзвуковите, тези ще се използват за мишени.
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев имаше други идеи, но го принудиха да играе по свирката на САЩ. Каква е истината ще четем след 20 години в мемоарите му.
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския батальон ще тренира само в кабинета на Янев, при най-висока секретност да не разберат от руското посолство.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103 Че то се знае от 10 дена за това, ама наште русофилски медии мълчат като п...., а също и "натовските" генерали Радев и Янев.