От РСМ: Не можем да се откажем от това, че дядовците ни бяха българи

Радев иска ясен график за решаване на откритите двустранни въпроси
22 фев 2022 18:00, Елка Василева
78
От РСМ: Не можем да се откажем от това, че дядовците ни бяха българи
Снимка: Президентството

Трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми между Република България и Република Северна Македония. Загърбването им ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което ние в никакъв случай не искаме и затова настоявам категорично за ясни гаранции. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Срещата е част от последователния диалог на държавния глава с македонските българи. Тя се състоя по инициатива на политическа партия „Граждански демократичен съюз“ (ГДС),  сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско-българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Още по темата
Президентът Радев посочи, че като задължително условие за начало на преговори на РСМ трябва да е вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права.

„Държа преди началото на преговорите да има и ясни гаранции за защита на нашето културно-историческо наследство в РСМ, да видим ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата“, заяви държавният глава.

Президентът подчерта необходимостта македонските българи да са пълноправни граждани и да се интегрират пълноценно в обществено-икономическия живот на Република Северна Македония. „Това трябва да бъде гаранцията за нашата подкрепа за начало на преговорите и изобщо целия процес на европейска интеграция, където ние сме отворени, можем и държим да помагаме. Това е наш дълг – на Република България“.
 
По думите на Румен Радев ефективният и устойчив път на РСМ към членство в Европейския съюз е основаван на зачитане на човешките права и изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало. Президентът посочи, че както пред правителствата на двете страни, така и пред европейските лидери и институции винаги е заявявал категоричната си подкрепа за спазване на правата на македонските българи и тяхното пълноценно интегриране в РСМ чрез вписването им в конституцията на страната.
 
Ние не можем да се откажем от това, че нашите дядовци бяха българи, не трябва да се очаква да се откажем и от това, че нашите деца са българи, заяви в началото на срещата Петър Колев – председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

Той посочи, че организациите настояват за зачитане на културното и историческото наследство, за неговото съхранение и за сериозна борба срещу езика на омразата в учебниците, но и в политическия и обществен живот на РСМ.

„Ние ще направим всичко възможно по силите си да подсигурим на нашите деца нормално и европейско бъдеще в собствената им страна – РСМ, като част от българския народ“, заяви Петър Колев.

Той настоя за промяна на учебното съдържание, отразяващо историческата истина, защото бъдещите поколения ще градят отношенията си на базата на съзнание, създадено от образователния процес.
 
Петър Колев посочи, че организациите ще имат срещи и с представители на правителството и на Народното събрание. „Ние сме в София, за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя нашите справедливи искания“, посочи гостът. Той благодари за категоричната подкрепа от страна на президентската институция.
 
По време на срещата беше обсъден процесът по придобиване на българско гражданство, възможностите за задълбочаване на културния обмен между България и Северна Македония, както и проблемите, пред които са изправени македонските българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Дядовците ви може и да са били българи,но бабите са ви били македонки.Хубаво е да се срещате с македонците в България и да се изясните кой на кого е брат.
54
2
 
1
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Самият факт, че идваш тук и сам си слагаш плюсове, вече 10 си си нацъкал, говори за това кой е прав. Как знам, че сам си ги цъкаш? Освен, че тук отдавна сме само двамата, и аз си нацъках 2-3 плюса, ей така, да пробвам дали става. Фактът, че пишеш под няколко прякора, в опит да излъжеш, че сте няколко човека, също говори за това колко си убеден в правотата си, хората които говорят истина не ползват такива методи. Край, толкоз от мен тук!
53
3
 
41
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Явно работата от държавната машина в България дава резултати.Пълна дезиинфорнация и манипулация.Тотално промиване на мозъци със стройна система от исторически лъжи и измислици, поднесени и представени от платени български пишман учени с престижни научни титли и ченгета доносници.Не се учудвам,че заблудата е пъла по Македонския въпрос.
52
43
 
8
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Колко удобно, бежанците били основно от Беломорска Македония, а десетките хиляди бежанци от Охрид, Битоля, Дебър, Тетово, Кичево и т.н. сигурно и те все от Беломорска Македония са идвали. Така се опита да прескочиш другия въпрос за македонците от Вардарска Македония и защо не се връщат в свободната югославска република Македония, ама нещо не ти се получи.
51
41
 
7
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Колко удобно, не идвали в България, идвали в Пиринска Македония. И защо не са останали там, а се разселват по цяла България? А защо не са бягали към Вардарска Македония? Сега ще ми кажеш, че държавата насила ги разселила нали, нещо за което нямаш никакви доказателства, но понеже действително се разселват из България и понеже няма документи, че не е било насилствено, значи е насилствено нали. Върви доказвай, че нямаш сестра.
50
4
 
46
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
BOLGAR,основно бежанците са от Егейска Македониа и причината е,че са изгонени от гърците за да се освободят земите за репарации на Гърция,тъй като България е от губещите войната и най близкото място за преселение е Пиринска Македониа и Вардарска Македониа. Така наречените манжири/преселници/ от Мала азия гърци,изгонени от Турция се настанявят в техните домове на момента.Бежанците са идвали в Пиринска Македониа,а не България.Тогава е било по различно от сега.
49
45
 
6
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Никой никъде не е споменавал македонците като народ в Македония нито османските власти, нито чуждестранните пътешественици минали през Македония. Когато говорят за местните винаги споменават българите и то като най-многобройни. Защо македонците бягат от гърците, нали за тях македонците са гърци? Защо след формирането на югославска република Македония, македонците от Вардарско дошли в България не се връщат по родните си места нали уж са македонци? Отговорът е един и само един, защото са българи!
48
43
 
8
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
А османските преброявания, където фигурират всякакви етноси на Балканите като евреи, власи, *** и други, а само македонци няма и те ли са български лъжи и манипулации? Ти *** ли си бря, още малко ще изкараш османлиите великобългарски шовинисти. Защо 1944 изчезнаха българите в Македония? Твоята истина почва от 1944 година и на нея вярват само ***, затова всеки истински македонец може да те обори и за това малко хора се занимават с твоите спамчета под всяка статия за Македония.
47
3
 
49
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Ами те и ромите са българи.Всички са българи и неразбирам,какъв е тоз стремеж да пишем куцо и сакато да е българин. Граждани български -да,но етноса си остава, кой турчун,кой македонец,кой ром,кой аременец,кой евреин,кой татарин и т.н
46
6
 
49
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
До BOLGAR. Точно и ясно описани български лъжи.Никой никого не е карал насилствено да се пише македонец,особено 200 000 граждани в Пиринска Македониа 1946 и 1956 год. при преброяванията. Защо 1965 изчезнаха 180 00 македонци в България? Ето това беше насилствена асимилация. Напознаваш истината.А,тези лъжи за насилсвено самоопределяне на македонци ги запази за себе си.Българската пропаганда и манипулация е позната на хората които мислят.
45
45
 
5
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
До Бунгар - Всичкото това с паспортите, където пишело македонец/македонка си го има точно и ясно описано как и защо е станало, това че ти се правиш на луд и наричаш комунистическия терор родова памет си е чисто твой проблем. Те и българите мюсюлмани по кръв са българи, но казват че са турци, защото, нека сме прями, по-голямата част от тях са прости и приравняват мюсюлманството към турски етнос, както такива като теб приравняват принадлежността към областта Македония към македонски етнос.
44
4
 
2
 
! Отговори
блинки преди 2 години
Вече е решено да им клекнем. Само дето са били пътя и вярват на шапкаря. Поредната гавра се случва, но продължаваме промяната.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчедвайте бе папагали такива неразбрахтели че неви искаме
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а бг обвинява русия че си защитава укр -руснаци защо ли защо защо ли защо вие не трявба да ги защитавате това го изисква сащ ваще стопани
41
0
 
3
 
! Отговори
Само така преди 2 години
Активност трябва !
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е ДПС . Членството е против България и в полза на сутеньорите от ДПС
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко ся ??? Дърт душманизма на евроге.йзма са оказа решаващ в битката на запада срещу истока . Кой ще спечели ли ? Ами няма да е дърт душманизма на евроге.йзма ;) Както каза Ванга - Русия ще се възстанови и ще си върне територии те а дърт дошманите от ЕС и НАТО ке дуааат супата. Тове не са мой думи а на Ванга :) А ко ще стане с дърт душманите от герб и ЕС ??? Ке ум.ра.т :))) От наглост най душманска
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всяка седмица или месец тия макета все някаква гяволия измислят. То не беше, че Исус е от Охрид. Не беше, че са имали пирамиди по-древни от египетските. Че друидите са македонци и са правили Стоунхедж. Че Колумб се е казвал Ристу Кулумбовски. И пак нищо няма да стане. Ама... имат си като официален език също и албански. Да не го забравят, че след 20 години ще им потрябва в ежедневието... хехе...
37
2
 
12
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 2 години
Дедовците на македонците бяха чисти българи, а техните синове и внуци станаха српски мекерета.
36
0
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен -44 ПО ДОБРЕ С АЛБАНЦИ -САМО ТЕ НЕ ГИ Е СТРАХ ДА КАЖАТ КАКВИ СА-НЕ ИМ ПУКА ЧЕ ЖИВЕЯТ ТАМ.