От РСМ: Не можем да се откажем от това, че дядовците ни бяха българи

Радев иска ясен график за решаване на откритите двустранни въпроси
22 фев 2022 18:00, Елка Василева
78
От РСМ: Не можем да се откажем от това, че дядовците ни бяха българи
Снимка: Президентството

Трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми между Република България и Република Северна Македония. Загърбването им ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което ние в никакъв случай не искаме и затова настоявам категорично за ясни гаранции. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Срещата е част от последователния диалог на държавния глава с македонските българи. Тя се състоя по инициатива на политическа партия „Граждански демократичен съюз“ (ГДС),  сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско-българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Още по темата
Президентът Радев посочи, че като задължително условие за начало на преговори на РСМ трябва да е вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права.

„Държа преди началото на преговорите да има и ясни гаранции за защита на нашето културно-историческо наследство в РСМ, да видим ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата“, заяви държавният глава.

Президентът подчерта необходимостта македонските българи да са пълноправни граждани и да се интегрират пълноценно в обществено-икономическия живот на Република Северна Македония. „Това трябва да бъде гаранцията за нашата подкрепа за начало на преговорите и изобщо целия процес на европейска интеграция, където ние сме отворени, можем и държим да помагаме. Това е наш дълг – на Република България“.
 
По думите на Румен Радев ефективният и устойчив път на РСМ към членство в Европейския съюз е основаван на зачитане на човешките права и изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало. Президентът посочи, че както пред правителствата на двете страни, така и пред европейските лидери и институции винаги е заявявал категоричната си подкрепа за спазване на правата на македонските българи и тяхното пълноценно интегриране в РСМ чрез вписването им в конституцията на страната.
 
Ние не можем да се откажем от това, че нашите дядовци бяха българи, не трябва да се очаква да се откажем и от това, че нашите деца са българи, заяви в началото на срещата Петър Колев – председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

Той посочи, че организациите настояват за зачитане на културното и историческото наследство, за неговото съхранение и за сериозна борба срещу езика на омразата в учебниците, но и в политическия и обществен живот на РСМ.

„Ние ще направим всичко възможно по силите си да подсигурим на нашите деца нормално и европейско бъдеще в собствената им страна – РСМ, като част от българския народ“, заяви Петър Колев.

Той настоя за промяна на учебното съдържание, отразяващо историческата истина, защото бъдещите поколения ще градят отношенията си на базата на съзнание, създадено от образователния процес.
 
Петър Колев посочи, че организациите ще имат срещи и с представители на правителството и на Народното събрание. „Ние сме в София, за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя нашите справедливи искания“, посочи гостът. Той благодари за категоричната подкрепа от страна на президентската институция.
 
По време на срещата беше обсъден процесът по придобиване на българско гражданство, възможностите за задълбочаване на културния обмен между България и Северна Македония, както и проблемите, пред които са изправени македонските българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
14
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Македонията си е открай време населена с българи в оригинал. Тия, със сърбоманско измислено и злобно потекло ще се оттекат и всичко ще утихне.
14
3
 
16
 
! Отговори
До 15г, преди 2 години
Какви македонци в Бе, ***...от. Това е измислена сръбска лъжа. Някакви си продажни 3-4 мек... ерета взели шепа стотински и искат да се правят на македоци. На такива трябва да им се подпалят къщите, да се пребият от бой и да се изритат в РСМ!!!
13
6
 
18
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Браво българи! Дерзайте, България е с вас!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13. То по голяма част от населението е Албанизирано. Има нема малко време, и Хер Ковачевски друго ще иска.
11
6
 
20
 
! Отговори
Рсм преди 2 години
Да се раздели на 2 части, едната за велика албания, другата да се върне в българия. Тези българи които се чувстват сърби да си ходят.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стамбо Преди да се направи Украйна, тя е била поделена между Германия Австронунгария и Русия. В Украйна са поляци немци унгарци гърци българи татари гагаузи роми и др. народи и не са само руснаци.
9
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се пениха толкова когато Пендаровски се срещна с македонците в България а сега Радев се среща с българите в Македония? Че и ултиматуми поставя да признаели 1000-та българи там! Юмручето пак го е ударило на патриотизъм като се прави на еврокомисар!
8
5
 
10
 
! Отговори
Стамбо преди 2 години
Според Путин Украйна е създадена от болшевиките и Ленин. Украйна и Русия имали обща история и били един народ. Следствие на горното е анексията на Донбас и Крим. Така...., Картинката е същата тук при нас с Македония. Какво ще правим др. Президент и др. Мин.председател. Ще заявим ли на Европа претенциите си към РСМ и Западните покрайнини или още 100г. ще се снишаваме и после ще се чудим защо никой не ни разбира? Докога ще сме пасивни спрямо националните ни интереси???
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убийствата и терора над българите в Северна Македония са престъпления срещу човечеството и България трябва сериозно да се заеме с наказването на извършителите и да бъдат съдени. Да се направят паметници на жертвите, а оцелелите от мъченията да бъдат по някакъв начин възмездени.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедо му Българин, той американец. Що е то? - Македонец
5
4
 
2
 
! Отговори
РСМ преди 2 години
И Гешев са похват на правителство и слугински медии да бягат от актуалните проблеми - инфлация, цени, потребление и прочее....туй то!
4
4
 
21
 
! Отговори
зз 2 преди 2 години
По езика трябва да се реши какви са македонците. Ако е македонски, значи са били българи, защото е нямало македонски език преди 1945 г., а и 1913-1919 г. имаме още 1 милиона бежанци към Бъ;гария. Няма как да са говорели преди 1919 г. български и македонски едновременно.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кви глупости се занимават с нашите политици.Толкова проблеми има ,но явно е че изпълняват само чужди заръки .
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има само един начин за решаване на спора, Обединение!
1
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ОСТАВКА!