Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка

Прекратяваме с практиката да се пускат партиини фирми, обеща тя
23 фев 2022 14:39, Анисия Иванова
69
Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка
Снимка: БСП

"Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен, поради простия факт, че над 1 500 000 семейства в България ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места, и че гледаме изцяло на България, не само на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които обаче виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи.“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет.

Тя представи конкретно взетите мерки до момента. „Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на гражданите. Целта, която си поставяме, е да падне цената“, обясни тя като допълни, че след това е  последвало оспорване, че едва ли не се връщат стари режими и практики.

„Както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може, тя вече започна, да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите“, категорична бе Нинова.

Във връзка със слухове, че това било политическа намеса и една партия, която иска да овладее горите и да ги използва за политически цели, тя заяви: „Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове. Да крадат в повече от това, което им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби.“

Вицепремиерът допълни, че оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. „Разбира се, всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция. Не искаме да изземваме функцията на частните, на общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено на този терен, за да помогне на своите граждани“, уточни Нинова.

Вицепремиерът припомни, че са започнали със 17 такива обекта, но ще стигнат до 56, а съотношението на цената на дървата, придобити по двата начина, е 2:1. „Вярваме, че с това ще помогнем на хората, но ще направим и следващата крачка“, заяви Нинова като допълни, че Държавните горски стопанства ще си назначат собствени работници, които да секат дървесината. Също така ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на нормална цена.

„Смятаме, че това е съществена промяна в политиката, както в социалната ѝ част така и в държавническата част. Връщаме ролята на държавата в полза на гражданите“, заключи Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Секнаха сектора с най голям приход към ДПС! За това дпс-арите натдадоха вой и дори да са лоши тия управляващи трябва да останат още година!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокошка с брошка.Разкарай се и дай ръководството на Зарков.
37
4
 
13
 
! Отговори
p преди 2 години
Какъв е тоя мерак държавата да участва във всичко ,не се ли накрадоха тея комунисти за 45г управление .
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете износа със закон.Хванете и накажете бракониерите с каруци.Контролирайте с различни служби частниците , да им е трудно и скъпо да корумпират.
35
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен37 Да, и според мен е крайно време да ги махаме от политиката! Иначе непочтената им борба за власт /удари под кръста, лъжи, манипулации, преврати/ няма да има край и непрекъснато ще трябва да се занимаваме с глупостите им докато държавата потъва ли потъва..Политиците на са контролен орган, а управляващ орган - те изготвят законите, подзаконите и всякакви други правила и правилца за решение на проблемите.С БСП на власт всичките проблеми и съотв. решения са ориентирани към джоба им
34
0
 
14
 
! Отговори
ТЕЦ преди 2 години
ДЪРЖАВАТА НЕМОЖЕ ЛИ ДА ДОБИВА ТОК ОТ KЮМЮР БЕЗ НАДЦЕНКА?
33
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА
32
1
 
8
 
! Отговори
До Нинова преди 2 години
Като ти спрат руската газ и тези дърва няма да ти стигнат. А внос на дърва може да има само от....пак Русия. Викаш, ще минем на ток. Обаче заради зелената сделка цената му е до небето. А освен това няма да е достатъчен. А горивото за най евтиният ток АЕЦ идва от....Русия ! Така че ако им наложите тежки санкции от ЕС, ще се наложи да въртите вятърни перки на ръка а слънчевите огледала да им светите с нещо, за да има поне за лампите нищо че ще бъде адски скъпо .
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огладнели, огладнели 12 години опозиция. Чудят се откъде да започнат. Влезте си в ролята на КОНТРОЛЕН орган, не създавайте местни феодали. Това е огромен обем природен ресурс, който няма как да бъде ефективно контролиран. Голямо крадене ще падне.
30
5
 
7
 
! Отговори
социалист преди 2 години
Нинова да хваща гората или ще я приватизира.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега с дървата за огрев беше дълги години практиката държавни гори се дават на "търг" за да спечелят фирми близки до власта или който наддаде под масата на шефа на горското. След точа частника добива и складира и горското продава на населението. Но първо трябва да се спре износа на дървесина. Няма вече гори.
28
1
 
2
 
! Отговори
европеец преди 2 години
Аз си сечем на село яко.А и ромите ми предлагат кубика по 40-50 лева.
27
3
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Ще добиваме дърва.Да има за огрев.Това е голямо бъдеще за българина.Може да се използват и стари гуми.Нинова ще ви ги подсигури.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вегенин се изказа остро спрямо Русия от цялото БСП .А сега така както писах преди години се оказах прав и не случайно Рафаилчо учи в Америка а БСП е проамериканска не социална партия .
25
6
 
4
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Кака Корни отново понесе жълтата фанелка! За тая цифрите май, нищо не значат! Верва ли и някой, че 3-4 милиона се топлят само на дърва? И щяла да добива и да подарява на същата цена ! Изперкала работа! Не се знае само, защо отряза проект с държавните складове за петрол, ами реши да ги спира , в полза на Лукойл разбира се! Всъщност , къде работеше мъжът и!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете тая толерантност джунгалите изсякоха гората никой не им прави нищо в повечето Европейски държави незаконната сеч се наказва със затвор
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, добре дошъл отново, комунизъм! Какви ги плещи тая за справедлива и правилна пазарна конкуренция? Частните бизнеси, ако продадат на себестойност, от НАП като цъфнат на проверка, начисляват ДДС и данък печалба на разликата от себестойността до "пазарната цена". Защото то тая сделка не била всъщност на себестойност, а се укривали данъци. Пък държавните фирми щели да продават на себестойност. И от какво ще се издържат? Да познаем - от данъците ни.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гората е като нива. Сееш и добиваш дървесина. Само дето става по-бавно, но като си мине време е постоянно и доходно занятие. България е богата на гори и това само ще ги развие и ще ни направи по-богати и с по-чиста природа. Румъния и Германия направиха чудеса в това. Защо да плачем за вносни ресурси като газ и нефт като си имаме соственни алтенативи.
21
2
 
5
 
! Отговори
баааа Пена преди 2 години
Нинова обещала, му хахаха , обещала хахахаха хихихих, хохохо, голем смях, да обеща да иде на село и там да работи
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се забрани износът на дървесина, който иска да си сеч неговите гори.