Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка

Прекратяваме с практиката да се пускат партиини фирми, обеща тя
23 фев 2022 14:39, Анисия Иванова
69
Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка
Снимка: БСП

"Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен, поради простия факт, че над 1 500 000 семейства в България ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места, и че гледаме изцяло на България, не само на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които обаче виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи.“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет.

Тя представи конкретно взетите мерки до момента. „Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на гражданите. Целта, която си поставяме, е да падне цената“, обясни тя като допълни, че след това е  последвало оспорване, че едва ли не се връщат стари режими и практики.

„Както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може, тя вече започна, да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите“, категорична бе Нинова.

Във връзка със слухове, че това било политическа намеса и една партия, която иска да овладее горите и да ги използва за политически цели, тя заяви: „Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове. Да крадат в повече от това, което им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби.“

Вицепремиерът допълни, че оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. „Разбира се, всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция. Не искаме да изземваме функцията на частните, на общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено на този терен, за да помогне на своите граждани“, уточни Нинова.

Вицепремиерът припомни, че са започнали със 17 такива обекта, но ще стигнат до 56, а съотношението на цената на дървата, придобити по двата начина, е 2:1. „Вярваме, че с това ще помогнем на хората, но ще направим и следващата крачка“, заяви Нинова като допълни, че Държавните горски стопанства ще си назначат собствени работници, които да секат дървесината. Също така ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на нормална цена.

„Смятаме, че това е съществена промяна в политиката, както в социалната ѝ част така и в държавническата част. Връщаме ролята на държавата в полза на гражданите“, заключи Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
10
 
! Отговори
ТОВА Е преди 2 години
АМИ В ГРАД ИСПЕРИХ ИМА БУКВАЛНО ДЪРВЕНА МАФИЯ-НАПРИМЕР СИНЪТ НА ТУНДЖЕР ( ТУНИ)-ЕНИС СЕ КАЗВА(НАРКОМАНА) Е СЪВЕТНИК ОТ ГЕРБ И СЕЧЕ ЯКО,АМА ЯКО И ИГРАЕ КОМБИНА С ГОРСКИТЕ.....МАСОВО ОТ 10 КУБИКА, ТЕ УДРЯ 3-3,5 КУБИКА КОГАТО ТИ ГИ НОСИ.....А КУБИКА СТРУВА 100 ЛВ.....И ДРУГИТЕ КОЦИ И МИТКО -БРАТЯТА МАФИОТИ СЪЩО ГЕРБЕРИ -ПРАВЯТ СЪЩОТО-ОТ 10 КУБИКА,3-4 КУБИКА ТЕ ЛЪЖАТ И АКО ИСКАШ КАЗВАТ-----ВСЕ ПОКРАЙ ГЕРБ ГО ПРАВЯТ ИЗЕДНИЦИТЕ МРЪСНИ.....НЯМАЛИ НЯКОЙ ДА ГИ ПРОВЕРИ ПО ДЯВОЛИТЕ
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно! Ай стига лапаха мутрите, и извиват ръцете на най-бедните. Пиявиците гадни. Изсекоха горите на дедите ни и изнасяха.
17
1
 
6
 
! Отговори
Горски преди 2 години
Глейте ся, горските стопанства... Стига с тоя социализъм, Корнелийо;))) не се научи! Дай на хората да имат право без пари да събират по 3 кубика суха дървесина и този проблем се решава сам!;))) Кубик по 100 лева, че и нагоре, ич не ме устройва, шъ знайш;))) Кубика, ку не искаш да има циркове, требе да е не повек от 30 лв. Толкова. Говоримз а суха дървесина, защото на нас, друга не ни требе за печките. А суха дървесина чок-бок, по наште баире!
16
2
 
4
 
! Отговори
Така е било преди 2 години
По времето на НЕПа по времето на Ленин!Всичко се повтаря!Вся власть советом!
15
3
 
7
 
! Отговори
Taню преди 2 години
От тази уста хич не вярвам да излязат честни думи. Но, от друга страна, има множество млади хора, пример - Ал. Дунчев, които милеят за българската гора и опазването и. Това ще е един много силен ход, тъй като в провинцията много народ са държани в шах с дървата за отопление и приходите от тях. Съжалява герб и депесе, беше квото беше...
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава да закриваме зелената сделка. Какъв е смисъла само да плащам изкуствено по-скъпо за да може тая цоцолна да си прави пиар със сеч на гори.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама Корни... то твоят министър е партиен човек и бивш ***! Нали ходихме на протести и за него, когато се опита да прокараш Пеевски за шеф на ДАНС.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако лесничейте не продават и крадат ок дървената мафия е голяма , партиини фирми са
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниновице, тоя филм сме го гледали. Държавата добива 50 кубика, пише ги 25, а другите 25 за през границата и парите в джобчетата да червените другари. Мислех, че тези времена сме ги забравили вече, но не било така явно.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи следващата зима и дървата ще са дефицит. Представям си как от горското идват на 5-6 км с един зил разтоварват метровки. едни 10 кубика някъде за месец може и да ги разтоварят. Газ не става, пелети не стават, сета и дърва не стават, остава да се пробваме с термопомпи, които ще захранваме със собствен ток от слънчеви панели. Идилия.
9
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АМА ВИЖТЕ КАК САМИ СЕ ИЗДАВАТ-А ПАРТИИНИ ФИРМИ ПО ПЪТНОТО ТРАСЕ ИМА ЛИ?-ДА ОТГОВОРИ И НА ТОЗИ ВЪПРОС-ЩОТО ВСИЧКО ПЕЧЕЛИВШО СЕ ФАЛИРА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 32 ГОДИНИ ВЕЧЕ И СТАНА ЧАСТЕН ПРОСПЕРИРАЩ БИЗНЕС.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова си е баш за горски или шеф на горско- айде малко повишение.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това трябва да е същноста на една соц.партия,да ограничи и отнема частната иниациатива там където мародерстват спекулират и ограбват гражданите.БРАВО
6
2
 
11
 
! Отговори
4444 преди 2 години
Абе Нинова, другарко вие на кой свят живее. Кой ще плати транспорта. Кой ще плати добива, държавата ли? Въобще не са ви ясни нещата, тва да не е комунизъм, държавата щяла да добива. Може да питате другаря Костов какво направи 1998 година като добиваше държавата. Е тогава, вие сте млади 7 не помните откраднахте всичкооооо.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата, държавата, държавата ... аман бе комунисти, оставете ни на мира да си живееме живота ...
4
1
 
13
 
! Отговори
от село преди 2 години
И кой ще ги реже *** Нинова ,тези с каруците и моторни триони ли ще наемете където опоскаха гората като марокански скакалци ,особено тази зима ?
3
7
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ДОБРА идея !..РАЗУМНА идея !..По две причини:..-Първо дърветата,както впрочем водите и полезните изкопаеми ,са ОБЩОНАРОДНА собственост !!!...Собственост на ВСИЧКИ,на цялата нация !..Абсолютно ИЗВРАЩЕНИЕ е некакви си бухалкови мутри да си присвояват "правото" да търгуват с тях !...И второ:..-Държава БЕЗ социален сегмент е обречена на изчезване !...
2
2
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
А ВЕЧЕ НЯМАЛО ДА ИМА ПАРТИИНИ ФИРМИ!-ЕМИ ДОСЕГА ЗАЩО СИ ТРАЯХТЕ КАТО ЗНАЕХТЕ ЩО СТАВА?
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова продължава по комунистически да краде ,лъже ,манипулира....... Докато не я изгонят и вкарат в затвора ,нищо няма да стане със задругата в правителство и парламент.