Хаос на пазара на зърно, на каква цена иска да го изкупува държавата?

От бранша притеснени, че няма ясни правила за сделката
9 мар 2022 14:51, Петя Славова
37
Хаос на пазара на зърно, на каква цена иска да го изкупува държавата?
Снимка: БГНЕС

Заради войната в Украйна, правителството обяви, че ще изкупи милион и половина тона зърно от българските производители. От бранша се опасяват на какви цени ще трябва да продават на държавата.

Още по темата

"Няма ясни правила, по които трябва да се извърши сделката за купуване на зърно от държавата", обясни пред Нова тв председателят на Националната асоциация зърнопроизводители Костадин Костадинов.

Според него в момента се създава хаос на пазара на зърно.

"Цената трябва да бъде на пазарен принцип. Трябва да има пазарен механизъм за определяне на тази цена, така че да няма ощетени от страна държавата и производителите. При непазарно купуване производителите могат да фалират. Надяваме се правителството да спази правилата. От една седмица няма износ на зърно, а това е пагубно. Искаме правила, ако ще се спира, да има документ, който да го казва", каза още той.

Костадинов заяви, че протест може да има след решение на Управителния съвет и увери, че винаги има готовност за това.

Преди ден премиерът Кирил Петков съобщи, че щупува 1.5 млн. тона зърно, което да се съхранява в складовете на държавния резерв. Премиерът призна, че е много важно да не се поставя в риск продоволствието на страната в случай на ядрен инцидент и евентуално замърсяване на реколтата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Bg izmet преди 2 години
ЗЬРНАР ....ОЛИГАРХ.САМО ЛИНЧ.
28
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Всички зърнари са олигарси. Айде Кирчо да те видя, как8 ще се справиш с тях......
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо да го забранят за изнасяне завинаги,ние почнахме само това да произвеждаме,а това ще му свали цената и ще има излишъци и ще започне по-разнообразно земеделие.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им плащат колкото рента дават. До скоро 21 лв. на декар, сега се отпуснаха вече на 25. Това в Тополовградско. Лъжат бабите и те се радват на мизерните пари, щото и пенсийката мизерна.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали в резерва имаше за две години напред .А къде е зърнот ,изглежда в складовете има само гладни мишки А някой от прломяната с милиони в ошфорните зони
24
0
 
11
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
Зърнар да фалира?!? Тея са богати като Крезове. Години наред всички пари от ЕС за земеделия отиваха при тях, разпределени на обработваема площ. И сега са наточили ятагана за още некой Майнбах? Някой определено плаче за тояга вече.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мошениците да не се занимават с далавери и изкупуване на зърно! Достатъчно е да се спре износа. Почти цялата земеделска земя се сее със зърно. Годишен добив ще стигне за десет години. По време на война спекулантите се разстрелват!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълнете им гушите на зърнарите още. Пълнете ги. А ако им наоравите по един одит на всичките, ще видите как се продава зърно без фактурка!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не само и на олиото тс слънчогледа и царевица също ,
20
1
 
17
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Просто Киро..нали резерва на зърно беше пълен ? Защо наложи ембарго за износа, а сега и изкупуване от държавата ? Мале как лъже тоя просто киро. Аз не мога да повярвам, че още не сме го изгонили със сопи.т.е тоя ш.м.екер..
19
1
 
6
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Фалитите за почват и затварят едно поедно предприятия във България
18
0
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
А по-леко с ревАнето! И децата знаят, че българското жито, което е много качествено директно се изнася (а то не е в някакви огромни количества) и директно на обратния курс се вкарва долнопробно фуражно жито, благодарение на което сме по 100 кила... тааа бранша - по-полека с метането на заклинания
17
1
 
16
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
До Ай, майкоооо!Прав си ама нашите селски тарикати с Бентлита-та искат сега да изкярат и да си продадат житото от складовете скъпо и прескъпо, далаверата ще е яка...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "SHEFA" На какво си "шеф" бе нeyдачник???
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 11 (ЕДИ КОЙ СИ) Май, май, само че още не сме май а март! А ти ще усетиш вятъра на промяната когато Русия загуби тази война!!!
14
3
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Иска да купи? А какво ше го прави? -ДА НЕМА КРИЗА ПОСЛЕ.
13
3
 
7
 
! Отговори
К'ъф ти е пробл преди 2 години
До: номер 8 Аз например спрях да пия руска водка и минах на полска, натовска! А пък руска ракия не съм чувал още да има, тъй че любимите ти пенсионери няма да се лишат от нищо! Да му мислят руснаците: Компаниите Кока Кола и Пепси напускат Русия. Макдоналдс също. Тъй че руските пенсионери вече ще пият само квас и ще ядат само пелмени!
12
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 2 години
Търговците на зърно сега са наточили ръчички за износ на високи цени. Ако държавата забрани износа, ще ревнат за компенсации и най-вероятно по пазарни цени
11
4
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
М ДА МАЙ ЩЕ УСЕТИМ КАКВО СА ПРЕЖИВЕЛИ ДЕДИТЕ НИ ПРЕЗ 1912-1913г.
10
2
 
10
 
! Отговори
АМИ.. преди 2 години
Бил изкупва масово ферми по света..Пусна ни вируса,съсипа икономика и без да губи времето,подсигури се за другата мъка-ГЛАД. Който уцелее..Отвличат ни внимание с Украйна..Англия знаеше всичко отрано-затова излезе от ЕС.Сега гладните от Африка и др.ще тръгнат към бабата меркел..Америка ще трупа злато.