Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април

Синдикати поискаха по-голямо увеличение, работодателите - против
Обновена: 22 мар 2022 18:26 | 22 мар 2022 17:37, Красимир Ангелов
114
Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата у нас става 710 лв. от 1 април. За това се договориха социалните партньори на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Консултативният орган не успя да постигне пълно единодушие за нарастването на минималния месечен доход, който в момента е 650 лв.

"Няма нищо ново или драматично. Решението, което взе парламентът за Закона за бюджета, ще бъде въведено в сила с постановление на Министерския съвет", обясни след заседанието министърът на финансите Асен Василев, председателстващ НСТС.

Още по темата
Против увеличението се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По време на дискусията заместник-председателят Кънчо Стойчев настоя да бъде въведена минимална работна заплата по икономически дейности, както и върху нея да не се начислява добавката, известна като "клас прослужено време".

Българската стопанска камара (БСК) също се въздържа от подкрепа за предложението.

"Причината не е толкова числото, а начинът на формиране на минималната работна заплата. Тя на практика беше гласувана в парламента със Закона за държавния бюджет. Днес беше донякъде безпредметно обсъждането на нейния размер", обяви Добри Митрев, председател на Управителния съвет на БСК, цитиран от БТА.

Подкрепа за повишаването на минималното трудово възнаграждение изразиха от Конфедерацията на труда (КТ)„Подкрепа“, но го обявиха за недостатъчно. „Инфлацията за февруари 2022 г. към февруари 2021 г. вече е 10%. Увеличението на минималната работна заплата, която трябваше да догонва средноевропейските нива, е под 10%“, посочи Ваня Григорова, икономически съветник към президента на КТ "Подкрепа".

По думите ѝ при преглед на данните се вижда, че покупателната способност при минимална заплата в страната е по-ниска от тази в други три балкански държави, намиращи се извън Европейския съюз – Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Григорова каза, че по време на Тристранния съвет "Подкрепа" е настояла да се мисли още от сега за ново увеличение на минималното възнаграждение от средата на годината, когато се очаква да има актуализация на бюджета. „Настояхме минималната работна заплата при актуализацията да стане 50% от средната работна заплата, което към момента означава 840 лв.“, съобщи Григорова. Тя добави, че ако трябва да се съобрази с покупателната способност, минималната заплата трябва да достигне около 1000 лв. през средата на т.г.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
10
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Лъжеш! От 1 януари 2021 минималната заплата стана от 610 на 650 лева. Сега закъсняха с вдигането заради късните избори и чак от 1 април 2022 се вдига от 650 на 710 лева, а не от 1 януари 2022, както е обикновено.
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата България не е създадена за да е държава на българите. Държавата България е създадена за гавра с българите!
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се дали не е време за емиграция, въпреки че съм надхвърлил доста възрастта за такива кардинални промени.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги взема украинеца, взема ги мутрата - хотелиерите. Държавно подпомагане му викали по време на извънредни обстоятелства. И другите бизнесмени ги обезщетяват - за тока, но само от печелбите на държавните фирми. Частните печалби не ги пипат. И зърнарите и те получават субсидия за жито, за слънчоглед . Е, и... А закон за ограничаване на печалбата не можело да има - пак по същата причина..
79
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През първият мандат на Бойко Борисов, за 4 години минималната заплата се вдигна с 90 лева, а сега с 60 лева от раз. За 4 години с колко ли ще се вдигне? Може би с 300, 500 или с 700 лева.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Сега се вдига с 60 лева, което не се е случвало досега" - Също не се беше случвало и да не се вдига ама 2021ва не я вдигнаха ЧУДО ГОЛЯМО ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ С 60 ЛЕВА ЗА 2021 и 2022 МЕСИИТЕ ВМЕСТО ЗА 2 ГОДИНИ ПО 30, ПРЕСКОЧИЛИ ЕДНА И ДАЛИ ВЕДНЪЖ 60 И НАРОДА РЪКОПЛЯСКА! Грандиозно, фамозно, какво лидерство!
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигала се била много, трябва да се вдигне с 40% както всичко вече се вдигна и след това цифрите след 40 може да ги броите за увеличение, а намяляването на заплатите на умните и успели си е чиста кражба, оставка.
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ГЕРБ минималната заплата се вдигаше с 20-30 лева и само накрая, когато Борисов усети дебелия, с малко повече, но вече беше късно. Сега се вдига с 60 лева, което не се е случвало досега, но заради ниското ниво на наследената от Борисов минимална заплата, пак сме недоволни.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "72.....я ми покажи един украинец , който е взел тези 40лв. " - Кво ме интересува дали Украинци или Китайци взимат пари от хазната!? Факт е, че тия пари излизат от нашите джобове, а цените летят! Що Американците дето почнаха войната не им дават 40 лева на ден на тия? Или Украинските олигарси да им ги дават, дето са пропити от корупция и се разхождат с по 2-3-5 милиарда из Дубай и Швейцария? Аре стига защитавал лицемерието на утайките от Световния елит.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асан няма търпение да ви удържи от осигуровките повечко, да нали не сте забравили да не се чудите защо ви е намаляла заплатата.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е че тази минимална заплата достига почти останалите масови средни заплати. И се оказва ,че хора без образование и с ниска квалификация взимат почти толкова, колкото тези ,които имат такава, които полагат изпити и курсове, а заплатите им не мърдат с години. Е и не го разбирам това.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я не се прави на голям реформатор Кокорчо! Що не кажете, че от 1ви Март ОТНОВО ЗА ВТОРИ ПЪТ ЗА 1 КАЛЕНДАРНА ГОДИНА вдигате депутатските заплати?!? На Вас си вдигнахте с по 300 лева заплатите, а на най-бедните с 60! Големи хитреци, Вашта... Пас, мина... Много отвратителни хора пълни, ама пълни чревоугодници!
71
0
 
6
 
! Отговори
Поправка преди 2 години
А какво ще правим ако се приеме, че в ЕС минималната трябва да е не по-ниска от 50% от средната заплата. Тогава ще трябва още през 2022 минималната да се вдигне на 1000 лева.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72.....я ми покажи един украинец , който е взел тези 40лв. Айде стига с тези глупости и лъжи, които бълвате непрекъснато... Парите не се дават на ръка. Набийте си го най-после в тролските кухи глави.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ще правим ако се приеме, че в ЕС минималната трябва да е не по-ниска от средната заплата. Тогава ще трябва още през 2022 минималната да се вдигне на 1000 лева.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия не разправяха ли "ние ще се справим с корупцията и пари ще има и за високи заплати и за високи пенсии"?
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да вземеш украинско гражданство и да се пишеш бежанец - те взимат по 40 лв. на ден, което е 1200 лв. на месец. Иначе може цял месец да работиш за минимална заплата от 710 лв. и като вземат данъка чисто ще получиш 640 лв. - наполовина на един украинец без да работи.
66
2
 
3
 
! Отговори
плевен преди 2 години
710 ЕВРО АМА ДА НАЛИ НЕ
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да приберат едно от чекмеджетата на мутрите и ще има пари за минимална заплата от поне 1700 лева.
64
1
 
8
 
! Отговори
Смут преди 2 години
А защо бизнеса е против???