Сакскобургготски: Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия

Може да не харесваме Путин, но не трябва да мразим Русия, каза още той
22 мар 2022 14:05, Нели Христова
394
Сакскобургготски: Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Аз бих казал: „Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия.” Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за полския "Жечпосполита". Откъс от интервюто в превод на български е публикуван на официалния сайт на Симеон II - kingsimeon.bg

За изречението, приписвано на баща му, цар Борис III: „Винаги с Германия, никога срещу Русия“, Сакскобургготски казва: Никой не го е виждал написано, но всички казват, че е било така! Има смисъл.

И добавя "Има две неща, които не можем да променим: историята и местоположението си на картата. Трябва да разглеждаме членството в общността като процес на консолидация и взаимно укрепване, а не като нещо, което нарушава нашата националност или ценности. Когато бях министър-председател, хората казваха, че сега е моментът, когато съм на власт и мога да изградя Велика България. Питах “Какво всъщност означава това?”. “Върнете си териториите, които някога са принадлежали на баща ви.” Но аз отговарях по същия начин – днес Велика България е икономически силна България. Историческите граници на държавата нямат значение."

На въпрос за Турция и Ердоган Симеон Сакскобургготски обяснява: "Турция е страна с голяма история, има много опитни дипломати. Ердоган е само един човек. По същия начин Русия е “путинизирана”. Един човек не представлява цялата държава. Президентът, въпреки че му пожелавам доброто, няма да живее вечно, а голямата и заможната държава ще живее. Представете си каква политическа и икономическа сила би бил съюз между ЕС и Русия – не против, а като противотежест на Китай, например. Това е напредничавото мислене. А не такова, когато се опрости, че щом не харесваме Путин, автоматично трябва да мразим Русия."

"Ние сме твърде малки, за да изменим нещо. Бих казал това: трябва да се поучим от минали грешки и да знаем кое е в наш интерес - разсъждава Симеон II - Трябва да се научим да четем карти. Тази критика и нервност идват от Запада. Като се има предвид историята на руското общество, как можем да очакваме то да бъде управлявано по напълно демократичен начин? В чисто географски смисъл това е страна, толкова огромна, че управлението й е голямо предизвикателство. Ако се поставим на тяхно място, нормално е режимът да е малко по-авторитарен."

На въпрос за агресията на Русия към съседите Симеон Сакскобургготски казва: "Слава Богу, имаме институции като ООН, НАТО. Имаме и здрав разум да не се замесваме в подобни сблъсъци. Опитваме се да решаваме проблемите, а не да се сблъскваме с тях."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
3
 
2
 
! Отговори
Федесар преди 2 години
Същото верую имаше и баща му, но това не попречи на СССР да окупира България и 45 г. да им бъдем васал !
315
1
 
4
 
! Отговори
АХА! преди 2 години
Никой не държи сметка на Сакскобурготски за това свободомислие. Обмисля ли правителството мерки срещу него?
314
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независимост от САЩ ни трябва, но не само в Източна Европа, както беше през соца, а също и в Западна. САЩ са най-токсичният партньор на света. Опасно е да са ти врагове, смъртоносно е да са ти приятели. Веднага ще ти забият нож в гърба, след като решат, че не си им нужен. Нямат абсолютно никаква лоялност и принципи, освен пари, ресурси и световна хегемония. Месят във вътрешните работи на всички държави от всички континенти.
313
1
 
6
 
! Отговори
Е да де , аМЪ ? преди 2 години
Българина много мрази да мисли , кара я ден за ден , като един етнос в Бг ...Колко пъти съм писал , че : ''ДОБРОТО ТЕЛЕ БОЗАЕ ОТ ВСИЧКИ КРАВИ "!Продажни политици продадоха всичко , няма държава , не знам АКО се наложи да се бием за тази ''държава'' , която я няма отдавна , дали някой ще се съгласи !
312
2
 
1
 
! Отговори
Avgusta преди 2 години
До Маia: която е оксиморон, напълно в стила му.
311
15
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Остаряла философия,защото руснаците в голямата си част подкрепят из*вер*га путин-значи и неговата войната,и неговите престъпления,а в исторически план руски високопоставени лица винаги са били срещу обединена и силна България+нищо добро,което да е дошло от бившия ссср.
310
13
 
29
 
! Отговори
Маia преди 2 години
Никога те съм приемала един цар да стане министър-председател, НО гос один Сакскобургготски изказа НАЙ-ПРАВИЛНАТА, НАЙ-СМИСЛЕНАТА И НАЙ-ОБОСНОВАНАТА ПОЗИЦИЯ!
309
25
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ !!!!!!!! БОЙ ПО ФАШИСТИТЕ
308
10
 
14
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Крадец и комарджия
307
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този *** е срам за прдците си, обгрижван оловни век от ушан..ите за да бъде използван в техен интерес в момент, като този през 2000 г. Правителството на Костов дръпна напред и това застраши интересите на азиатската ***, бяха впрегнати всички сили за изваждането им от и управлението, вкл и чалгара, който започваше и свършваше с плюнки по Костов. жалко! Подлостта и предателството са основните черти на българина!
306
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и Сърбия е в разкрачено положение, но виж я къде е сега. В незавидна позиция.
305
7
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
Негово височество е изключително ерудиран и интелигентен човек , бай *** е панелен плъх , който само плюе по всичко що движи , затова е най-беден и нещастен , дереджето не го пускат от космоса.
304
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обява: замевям добре запазен шеф на МВР без нашивки, но с други екстри, един изкуфял, но безобиден старчок с благородническа титла (може и само титлата) и една не толкова запазена, но добродушна (поне се прави) лелка, носеща временно (щото е за малко) званието "министър на икономиката" срещу сто дни спокойствие без комунисти; Аман-заман, вземете ги и не ги връщайге.
303
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алцхаймерът не прощава. Симончо забрави как "ни оправи" за сто дни.
302
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не е ли, който искаше да ни оправи за 100 дни, па накрая - нищо и две. Сега ще дава акъли. Хо-хо! Динозавър. Марш в историята!
301
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я бе откъде взеха да изпълзяват всички, които бяхме забравили, и да ни дават акъли. Обръщайте се към Путин, защо към нас?
300
10
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
За него "винаги с Германия"е първостепенно,за България първостепенно е "никога срещу Русия".
299
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Плевнелиев да прочете тази статия и даси я тълкуват с Паси
298
20
 
18
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Днес прочетох цинизмът,че Фердинандо-Бирислвото коneле Шимон Евреинът Шкеназки и съпругата му Маргарита Еврейска Сефардска били в съгласие с авторитаризмът на Негово Величество Владимир Владимирович Путин. Няма авторитаризъм ,а МЪЖЕСТВО!След Освобождението Майка България претърпява три национални катастрофи . И трите бяха предизвикани от Евреите Сакскобурготски! Смъртна присъда за Шимон Хасан Сакскобурготски- гаджето на турци и евреи! Да живее Българо-Руско-Сръбската Държава!
297
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и дедо Симо се изходи по въпроса. Никакъв приоритет не ни е Русия. А дядката да си каже за АЕЦ Белене .