Сакскобургготски: Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия

Може да не харесваме Путин, но не трябва да мразим Русия, каза още той
22 мар 2022 14:05, Нели Христова
394
Сакскобургготски: Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Аз бих казал: „Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия.” Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за полския "Жечпосполита". Откъс от интервюто в превод на български е публикуван на официалния сайт на Симеон II - kingsimeon.bg

За изречението, приписвано на баща му, цар Борис III: „Винаги с Германия, никога срещу Русия“, Сакскобургготски казва: Никой не го е виждал написано, но всички казват, че е било така! Има смисъл.

И добавя "Има две неща, които не можем да променим: историята и местоположението си на картата. Трябва да разглеждаме членството в общността като процес на консолидация и взаимно укрепване, а не като нещо, което нарушава нашата националност или ценности. Когато бях министър-председател, хората казваха, че сега е моментът, когато съм на власт и мога да изградя Велика България. Питах “Какво всъщност означава това?”. “Върнете си териториите, които някога са принадлежали на баща ви.” Но аз отговарях по същия начин – днес Велика България е икономически силна България. Историческите граници на държавата нямат значение."

На въпрос за Турция и Ердоган Симеон Сакскобургготски обяснява: "Турция е страна с голяма история, има много опитни дипломати. Ердоган е само един човек. По същия начин Русия е “путинизирана”. Един човек не представлява цялата държава. Президентът, въпреки че му пожелавам доброто, няма да живее вечно, а голямата и заможната държава ще живее. Представете си каква политическа и икономическа сила би бил съюз между ЕС и Русия – не против, а като противотежест на Китай, например. Това е напредничавото мислене. А не такова, когато се опрости, че щом не харесваме Путин, автоматично трябва да мразим Русия."

"Ние сме твърде малки, за да изменим нещо. Бих казал това: трябва да се поучим от минали грешки и да знаем кое е в наш интерес - разсъждава Симеон II - Трябва да се научим да четем карти. Тази критика и нервност идват от Запада. Като се има предвид историята на руското общество, как можем да очакваме то да бъде управлявано по напълно демократичен начин? В чисто географски смисъл това е страна, толкова огромна, че управлението й е голямо предизвикателство. Ако се поставим на тяхно място, нормално е режимът да е малко по-авторитарен."

На въпрос за агресията на Русия към съседите Симеон Сакскобургготски казва: "Слава Богу, имаме институции като ООН, НАТО. Имаме и здрав разум да не се замесваме в подобни сблъсъци. Опитваме се да решаваме проблемите, а не да се сблъскваме с тях."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте живеели в миналото, хора!
235
8
 
8
 
! Отговори
До 257 преди 2 години
Разпокъсването на СанСтефанска България се извършва благодарение на Берлинския конгрес, тъ-пако!!! Немците и цяла Западна Европа са били против България!
234
8
 
13
 
! Отговори
До 240 преди 2 години
Глуппендер, ако не беше американския журналист Макгахан, никой нямаше да разбере за турските кланета!!! И ми е интересно как са щели да ни накарат да говорим "туркиш" за 40+ години при положение, че за пет века не успяват??? А нещо за разпокъсването на България, извършено от руските престъпници, имаш ли да кажеш?!
233
6
 
10
 
! Отговори
До 242 преди 2 години
Каква жертва е била Русия след като замисля нападение над Германия, докато германците се бият на Западния фронт?? Да не говорим за подривната дейност в Източна Европа, спонсорирана от Москва.
232
5
 
4
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 2 години
Простите хора са плакали за "немския" "цар", незнайно защо и поради какви "заслуги" е "заслужил" да бъде погребан в Рилския манастир.. Много поцелуйковци в миналото, та и сега. Жалко за онези българи, които са се борили за свободата на България, народът макар свободен, е роб по съзнание и душа.
231
2
 
1
 
! Отговори
Приятел на България преди 2 години
Човек който е неприятен и токсичен, така е защото ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА са му повлияли много сериозно, за да не го искат хората!Става въпрос за мен !
230
2
 
4
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 2 години
Простите хора са плакали за "немския" "цар", незнайно защо и поради какви "заслуги" е "заслужил" да бъде погребан в Рислкия манастир.. Много поцелуйковци в миналото, та и сега. Жалко за онези българи, които са се борили за свободата на България, народът макар свободен, е роб по съзнание и душа.
229
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие пишештите ако бяхте на негово място дали няма да си върните земите не говорете излишно.
228
0
 
5
 
! Отговори
АРЕ БЕ СИМО! преди 2 години
НАВЕДЕШ СЕ НА ТОЗИ, НО ВИНАГИ И НА ОНЗИ?
227
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради тази позиция и едните , и другите ни презират !
226
1
 
2
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 2 години
Плакали простите хора са за "немския" "цар"
225
2
 
2
 
! Отговори
Приятел на България преди 2 години
Човек който е неприятен и токсичен, така е защото ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА са му повлияли много сериозно, за да не го искат хората!Става въпрос за мен !
224
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Както винаги точен и мъдър...За съжаление трудно ще си "вдигне рейтинга" при условие,че възприе България като дойнакрава..Що се отнася до девиза " Винаги със..и никога пронив...",за нас няма друга полезна позиция..Но за нея "управляващите" трябва да "иматТОПКИ",а не да са от балканския слугинаж !..Н.В. Цар Борис ИМАШЕ смелост и доблест в това отношение,но за съжаление, австрийския ЛУДефрейтор не му прости..От вече покойни люде съм чувал,че целия народ е плакал за *** на Царя..
223
0
 
5
 
! Отговори
Стига вече с тая тем преди 2 години
Честит Празник на Велико Търново! Царевец празнува!
222
4
 
5
 
! Отговори
Един преди 2 години
От това КГБ-ско ченге, друго неможеше да се очаква. Но щом и него активираха, значи наближава края на Мордор.
221
7
 
5
 
! Отговори
нострадамус преди 2 години
Симеон е много мъдър човек.Винаги съм расъждавал и то преди много години когато, падна желязната завеса, че Русия трябваше да се обедини с Европа,но мъдрите им управници,бяха против това. Голяма грешка,глобализмът щеше да донесе благосъстояние на народите ни и спокойтвие, без войни и най вече по мирно съществование.Се света трепери,защото тази братоубийствена война ,може да прерасне в гибелна световна.
220
6
 
2
 
! Отговори
емиграция преди 2 години
Ми ...,като е голема Русия оти иска още, още и още земи? Тука дедо Симеончо не казва мнението си. Да си стоят в огромните земи и да си разпределят богатствата по разумно,като Норвегия, Дания,Канада, Саудитска Арабия, Кувейт,Катар,САЩ...Тръгнал *** да връща СССР....
219
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Цар Борис е правил избор, РУСИЯ Е БИЛА ЖЕРТВА ВЪВ ВОЙНАТА, ТЯ Е БИЛА НАПАДНАТА,СЕГА Е АГРЕСОР, ИМА РАЗЛИКА!ТОЗИ ДА МЪЛЧИ И ДА НЕ ПЕТНИ ПАМЕТТА НА БАЩА СИ
218
5
 
6
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
200 ГОД С ВИЗАНТИЯ, 500 ГОД- С ТУРЦИЯ, 5 ГОД С ГЕРМАНИЯ, 45 ГОД С РАША, ОТ 16 ГОД СЪС САЩ, КОЙТО НИ ХВАНЕ, ТОЙ НИ ОБИЧА И НИЕ НЕГО. ЗА ЛЮБОВТА НЯМА ГРАНИЦИ.
217
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето пишат Винаги против Русия но те ако не са боли Дарданелите сега щяхте да си говорите на туркиш а Америка тогава не е знаела каде е България. А Чърчил толкова много е обичал българския народ че е раздал повечето територия на са седите и включително и др страни са го искали как една България ще толкова голяма е нави сега колкото заслужавате.