Лена Бориславова: Поведението на прокуратурата буди удивление

На брифинг в МС изпълнителната власт отговори на обвиненията
29 мар 2022 18:18, Петя Славова
69

Остро изявление на прокуратурата бе оповестено срещу намесата в работата ѝ. Заместник-главният прокурор даде 15 примера за изречени, според обвинението, лъжи от политици спрямо прокуратурата. Сред тях са правосъдният министър Надежда Йорданова, на вътрешните работи - Бойко Рашков, министърът на финансите Асен Василев, както и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според държавното обвинение тези изказвания нарушават разделението на властите и показват неспазване на Конституцията и законите на страната. Посочените примери са по различни казуси, сред които "Барселонагейт", разпитът на Васил Божков и закриването на специализираното правосъдие, предаде Bulgaria ON AIR.

"Твърде често неверните или манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори, част, от които работят по дела със значим публичен и медиен интерес, което е недостойно в човешки план и е съобразен опит да им се въздейства с недопустими по закон средства. Атаките срещу прокуратурата и отделни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване или съществено затрудняване на ежедневната работа и използването ѝ в противоречие с българското законодателство с нелегитимни политически цели", изтъкна заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева.

На свикан брифинг в Министерския съвет изпълнителната власт отговори на обвиненията. Говорителят на премиера Лена Бориславова каза, че Специализираният съд и Специализираната прокуратура са превърнати в удобни бухалки. Именно една от причините за спирането и забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост е била липсата на достатъчно значителни заявки за реформи.

"За нас буди удивление редица факти и поведението на прокуратурата. Като пример бих дала обстоятелството, че на българската прокуратура отне повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция. В същото време за по-малко от два часа българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял. За мен буди недоумение поканата от Специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от политически личности, които те могат да разследват. Искам много ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителната власт да дава указания кого да разследва", подчерта Бориславова.

Началникът на кабинета "Петков" съобщи, че в специална подстраница на Министерския съвет ще бъдат публикувани всички законови промени, които предстоят в сектор "правосъдие"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
34
 
! Отговори
Ние сме за бой! преди 2 години
Родителите на тези прости същества ни ограбиха през 1989-2000г, а сега дойдогха техните деца и внуци да напълнят дисагите и кой към Канада, кой към САЩ, кой към Израел да се разбягат!
30
2
 
33
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
А пък Кирчо бил говорил с Байдън....?!! Оня го отмина като пътен знак, ама нашият му казал за корупцията!! Смех!!
29
3
 
36
 
! Отговори
Вън, не сте за там! преди 2 години
И аз се удивлявам, че простото Ленче е на този пост и получава огромна заплата от нашите данъци! Учила и какво научила, целият държавен ресурс е в техни ръце и...данните, получени от Гугъл. СМЯХ!!!
28
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това девойче първо да научи по протокол как тряябва да се облича на тази длъжност, и престанете да се заяждате с прокуратурата, не сте им на нивото по компетентност, айде стига вече омръзнахте с това мрънкане, като хванеш Надка, Ленка Кокорчо и Просто Киро кой от вас става? гола вода сте льольовци
27
4
 
29
 
! Отговори
Тая па ачап преди 2 години
Удивление буди, че мaйkaтa природа е позволила да живееш и хабиш залудо ресурсите на планетата Лено.
26
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие знаете ли че прокурори работят в цялата страна Как така ще пишете обиди за тези образовани хора АЗ пък искам всички всички болшевики назначени сега в изпълнителната власт да бъдат отстранени БКП и техните кадри Вън от властта
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ми пречете да крада простолена
24
2
 
32
 
! Отговори
Как Сийка преди 2 години
Не,моме,вашето недоумение буди удивление ?! Вече за стотен път доказахте,че освен дре бни задачки,продължаване безсмисленото си лутане в преследване на фиксидеите на Радев за тотално отмъщение на всичко и всички свързано с Борисов,друго не сте в състояние да правите ха-ха-ха:))) А поне ясно ли ви е какво ще правите следващите 100 дни ?!
23
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в България и само с тази прокуратура Борисов, Горанов и Арнаудова може да са все още на свобода, обикалят по улиците, карат коли, дават интервюта и т.н. вместо да са в затвора. Вече около 2 години минаха, всички разбраха какъв е казуса с рекета, но прокуратурата продължава да ги брани с цената на всичко.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия киролени само ще настроят прокуратура и съд срещу себе си. Прекалиха с политическите обвинения.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата в която живеем сега българите които изпитват на гърбът си последиците от разрушенията на подмяната и техните действия анти Всички които плащат цената на подмяната всички Беззакония ще се избият кой по висок пост да получи Незтаещи неможещи но разпределили баница
20
1
 
18
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
ЛЕНА БЕЙБЕ МАФИЯ БЕЙБЕ
19
1
 
26
 
! Отговори
Катя преди 2 години
Лено, да не говорим вашето поведение какво удивление буди,граничещо- термин от психиатрията.Върши си ,,работата" да събираш ,,доказателства" от Гугъл и изрезки.Я обяви имената на тия с изрезките да дадат доказателства възоснова на които са п ги писали.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вашето присъствия на работно място различно от каса на топлофикация, също буди недоумение в много хора, но такъв е животът
17
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До14. От тридесет години сега се разбира , че в Правосъдието ще има ред. За което помогна ЕС.Така ,че миналото бе посмешище на правосъдие.
16
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията ГЕРБ-ДПС-СДС е завладяла прокуратурата. Мафията е точно това - мафиоти в държавните органи.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** я кажи как заслужи толкова високи доходи какво работиш Как *** за Вас Подмяната и останалите *** има големи увеличения на заплатите а за останалите българи 710 лв мин заплата от април *** а къде са 9 милиарда изхарчени от вас за няколко дни декември *** излязла да заплашва А знаеш ли че прокурори работят в цялата страна и Подмяната ги унижава заплашва обижда ВИЖДАШ ли Гуглената и Подмяната били непорочно а другите българи за подигравка Лимит лимит лимит
14
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно се пишат обиди, но остава фактът, че прокуратурата 2 години най-нагло ЛЪЖЕШЕ, че не може да разпитва от разстояние, а сега призна, че може. И дължи обяснение.
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 Гербав трроле, не разбрахме кой е закланият и кой - обесеният :)
12
2
 
29
 
! Отговори
удивен преди 2 години
просто лена се изказа :) а какво каза и тя не разбра .