Рамадан Аталай: Не можем да се откажем от руския газ

Плащането в рубли е игра на нерви, смята депутатът
30 мар 2022 21:05, Красимир Ангелов
11

Ще се намери ли решение за доставките на руски газ и каква алтернатива има Европа?

"По последното предложение на "Газпром" енергийните суровини да се плащат в рубли - договорът има клаузи, които би трябвало и двете страни да спазват. Там никъде няма спогодба да се плаща с рубли. Това е игра на нерви. А основното, което е нужно да търсим, е балансът - за да получава България необходимото количество суровини от газ и петрол", коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай в студиото на "Денят ON AIR".

Решението той вижда в преговори на компетентно ниво.

Още по темата
"Тъй като стоката се предава от руската страна, могат да поставят такива условия. Но договорите се сключват от двете страни, трябва да се преговаря, докато се стигне до изход. Санкциите, които се налагат, изискват всички европейски лидери да влязат в час. А онова, което е необходимо, е сериозни първи крачки за диверсификацията", заяви Аталай пред Bulgaria ON AIR.

Според него не е възможно да се откажем изведнъж от руските доставки.

"Всичко изисква време, допълнителни договаряния на количества, път за алтернативни доставки. Управляващите трябва да подходят със знание, не само с емоции", добави народният представител.

Той е категоричен, че по-големи количества азерски газ няма как да получим. И търси решението другаде - в намаляване на потреблението.

Депутатът е убеден, че след отпадането на мораториума е неизбежно да има увеличение на цените на топлото.

"И вълкът сит, и агнето цяло - не съм виждал такова нещо. След отпадането на мораториума, с допълнителните количества от АЕЦ "Козлодуй" може да се запази цената на електроенергията за битовите потребители. Даже и да се намали с 5%. Но няма как да не се повиши цената на газа, когато на световния пазар е скочила до 5 пъти", прогнозира народният представител.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
РЕЗИЛ преди 2 години
ЕЙ ТОЗИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС ВИ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА НЯМА НАКАЗАНИ ОБАЧЕ ИМА МУЛТИМИЛОНЕРИ ЗАМЪЦИ И НЕГРАМОТНИ ДЕПУТАТИ БЕЗ ПОЗНАНИЯ ПО БЪГРАСКИ ЕЗИК ДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БКП ПОБЕДА
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Право на изказване да но решение не други управляват и не можете да им влезете по кожата
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България вече се е съгласила да плаща в рубли -- но това не се обявява като новина тук в България. Лично премиерът го е заявил и руските медии го знаят.
5
4
 
0
 
! Отговори
До преди 2 години
Шом Киро Простото е казал може он зВаршил у харвърд много учен е станал за 180000$ не му казаха че населението е 7 милярда.И по география му писали 3 по милост.
4
5
 
7
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Отдавна съм изхвърлил всички газови бутилки.Признавам само дървата.Дори и ток ми трябва само колкото да заредя батериите.
3
11
 
10
 
! Отговори
БАЕ преди 2 години
Колкото си по-близък с Русия, толкова по-голям го ядеш. Това правило е придобило силата на закон през столетията.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неприятно ми е да го призная, но в момента Ердоган се държи най-мъдро. Няма гръмовни изказвания, заплахи и нам кво си. Мълчи си и кюта и чака в ъгъла.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че не можете. Станете ли безполезни за създателя си КГБ, пиете чайчето и сте "довиждане".