Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война

Зам.-министър: Решение за това трябва да се вземе от Народното събрание
31 мар 2022 09:06, Елка Василева
530
Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни въвлича във война. Това е позицията на НАТО и Европейския съюз“, каза пред bTV зам.-министърът на отбраната Николай Божилов.

„Военното имущество се дели на две групи – такова със смъртоносен характер и такова с несмъртоносен характер. Вчера министърът на отбраната обяви, че можем да изпратим военна екипировка“, каза Божилов.

Още по темата
Относно решението дали страната ни ще изпрати военна помощ за Украйна Божилов коментира, че това е решение, което трябва да бъде дискутирано и взето в Народното събрание. „Едно такова решение е многофакторно“, каза зам.-министърът.

„България за отбраната на страната разчита преди всичко на българската армия и на всички армии на нашите съюзници. Батальонните групи на НАТО са със състав 1000-1500 души“, каза Божилов. Батальонът, който ще бъде у нас, все още е с неясна бройка.

„НАТО е отбранителен съюз. НАТО не прави планове за нападение, единствените планове са за защита на територията на страните-членки“, допълни Божилов. След края на войната тези батальонни групи ще бъдат разпуснати.

Помолен да коментира новината, че руски самолети с ядрено оръжие са нарушили въздушното пространство на Швеция, Божилов каза, че не е информиран за такова нарушение официално.

„Ядреното оръжие вече е проблем. Чухме изявления, че Русия би могла да прибегне до използването на такова оръжие в Украйна, надявам се това да не стане“, каза Божилов.

Заместник-министърът коментира, че в министерството на отбраната се правят анализи какви бойни способности са ни ключово необходими и как да ги придобием. „Имаме подготвени пилоти за самолетите МиГ-29, в момента се обучават наши пилоти за пилотиране и използване на самолети F-16“, каза Божилов.

Заместник-министърът обяви също, че до момента не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили извършват операция с наблюдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който помага на Украйна, помага на нацисти и сам е нацист. Македонците ни наричат фашисти. С първото оръжие доставено в Украйна, те ще се окажат прави!
343
1
 
29
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 2 години
Путин каза,че кавото и оръжие и военна техника да се изпраща в помощ на Украйна ще бъде унищожено веднага като пресече границата.Само ще трупаме черни точки за газта.
342
0
 
32
 
! Отговори
я пак преди 2 години
Вие българският народ за бавно развиващ ли го имате?САмо хуманитарна помощ,никасакво оръжие и отбранителна техника.Тази война не е наша.
341
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква помощ на нацистите от Украйна, които убиват деца, жени и старци в Донбас. Които използват собственото си население като жив щит и не само, че не евакуира цивилните, но и допълнително минира пътищата, така че мирното население и само никъде не може да избяга. В Украйна, САЩ воюват с Русия до последния украинец!
340
0
 
13
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Често се задава този въпрос, защо не посрещат освбодителите си с цветя и хляб и сол. Няма нужда от много мислене-като се върнат по род ните си казарми в Русия кой остава да командва?Издевателствата на укронацистите са толкова жестоки, че се помнят поколения напред.И ако ти е мил животът, твоя,на децата ти, на родтелите ти,и тн., ще тръгнеш ли да бъдеш герой?
339
1
 
15
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Божиле, военната подкрепа у оборудване рано или късно ЖИЛИ !
338
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Избирателкакак да не помниш след като прави вувузела
337
16
 
1
 
! Отговори
Апостола преди 2 години
до 368 Ако правителството на Зеленски е такова каквото казваш,защо 85% от бежанците бягат на запад а не при освободителите Русия ? И ако е така както казваш не мислиш ли,че това нахлуване на РУсия би трябвало да срещне голяма подкрепа от гражданите и дори някои от военните на Украйна ?
336
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимос е изтрещел.Трябва спешно да го приберат представлява опасност за хората около него... Явно има тежки психически отклонения.
335
1
 
18
 
! Отговори
Избирателка преди 2 години
Ного мазен тоз!Не помна кога съм го избирала.
334
1
 
22
 
! Отговори
цървул преди 2 години
Само да питам:Ако си дам пистолета на комшията и той застреля жена си. По тази логика никой няма да ме държи отговорен, НАЛИ?
333
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да се въвлича целия български народ в една поредна американска афера, заради кариерата на този костюмиран чиновник!
332
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пратят каски и бронежилетки пак ли е агресия срещу Русия? И интересно защо населението не чака с хляб и сол братята освободители?
331
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква отбранитлна техника ?! На кой ще я пратиш? На режима в Киев, който тероризира част от народа си 8 години,а на другите им стоваир чужди биолаборатории ли? На деградиралата украинска армия,която работи с Азов,деесен сектор и други такива, и бимбят,и убиват собственото си население ли?! Аз такава война до сега не съм виждал,собствената армия да убива собствения си народ вместо да го защитава и пази?
330
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това глупаво настояване непременно българите да станат убийци има две обяснения: едното е да се докарат на господарите си, световните терористи НАТО и САЩ, другото е да спечелят пари от търговията с оръжие. Не трябва да се забравя, че други държави, ПЕЧЕЛЯТ пари от кръвта на украинците и руснаците. Който доставя оръжие на Украйна, е убиец и унищожител на бъдещето на децата си!
329
0
 
27
 
! Отговори
изпратени с цел преди 2 години
Абе хора, бе. Нали тези са изпратени с една единствена цел там. До дозятрият къде какво е останало и да духнат на запад. Така че бъдете сигурно, че на драго сърце ще ни вкарат във войната и то без да им мигне окото!
328
1
 
26
 
! Отговори
Уволнете негодниците преди 2 години
AMAN OT НЕГОДНИЦИ ПОДСТАВЕНИ НА ВЛАСТ>> КАКВО ОТБРАНИТЕЛНО ОРЪЖИЕ ИМАМЕ..ЛОВНИ ПУШКИ .. ОТ НАТО НЯМАМЕ И ЕДИН ПАТРОН ПОДАРЕН .. ЛИКВИДИРАХА САМОЛЕИТЕ<РАКЕТИТЕ<АРМИЯТА Оръдията танковете .. ОСТАНАХА САМО МАЗНИ БЮРОКРАТИ ДА ГИ ПРАТИМ ВСИЧКИТЕ В МОСКВА ДА БЛОКИРАТ ТЕРОРА СРЕЩУ УКРАИНА>>
327
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва България да праща оръжие ? Защо някой ни натиска за това, освен ако същия не тласка България нарочно към пропаст... САЩ Турция, Германия, УК имат предостатъчно оръжия, ако искат да се праща, да пращат те. Ние имаме нямаме 4 самолета и 1 бататея с300. Това няма да направи разлика в полза на Украйна, а и ние нямаме интерес да правим разлика тук или там. Голяма е вероятноста да бъде унищожено преди още да бъде използвано, но Русия винаги ще помни кой е пращал.
326
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мислиш ли, че има още наивници, които да си кажат така "Е, виж той каза, че не ни въвличат във война". Никой не ви вярва вече, защото продавате България и българите за дребни пари.
325
0
 
4
 
! Отговори
Ало , мисирките преди 2 години
Николай ли е или Йордан заместник министъра на отбраната Божилов ? Навсякъде е Йордан само тук го направихте Николай.