Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война

Зам.-министър: Решение за това трябва да се вземе от Народното събрание
31 мар 2022 09:06, Елка Василева
530
Ако изпратим отбранителна техника на Украйна, това не ни въвлича във война
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни въвлича във война. Това е позицията на НАТО и Европейския съюз“, каза пред bTV зам.-министърът на отбраната Николай Божилов.

„Военното имущество се дели на две групи – такова със смъртоносен характер и такова с несмъртоносен характер. Вчера министърът на отбраната обяви, че можем да изпратим военна екипировка“, каза Божилов.

Още по темата
Относно решението дали страната ни ще изпрати военна помощ за Украйна Божилов коментира, че това е решение, което трябва да бъде дискутирано и взето в Народното събрание. „Едно такова решение е многофакторно“, каза зам.-министърът.

„България за отбраната на страната разчита преди всичко на българската армия и на всички армии на нашите съюзници. Батальонните групи на НАТО са със състав 1000-1500 души“, каза Божилов. Батальонът, който ще бъде у нас, все още е с неясна бройка.

„НАТО е отбранителен съюз. НАТО не прави планове за нападение, единствените планове са за защита на територията на страните-членки“, допълни Божилов. След края на войната тези батальонни групи ще бъдат разпуснати.

Помолен да коментира новината, че руски самолети с ядрено оръжие са нарушили въздушното пространство на Швеция, Божилов каза, че не е информиран за такова нарушение официално.

„Ядреното оръжие вече е проблем. Чухме изявления, че Русия би могла да прибегне до използването на такова оръжие в Украйна, надявам се това да не стане“, каза Божилов.

Заместник-министърът коментира, че в министерството на отбраната се правят анализи какви бойни способности са ни ключово необходими и как да ги придобием. „Имаме подготвени пилоти за самолетите МиГ-29, в момента се обучават наши пилоти за пилотиране и използване на самолети F-16“, каза Божилов.

Заместник-министърът обяви също, че до момента не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили извършват операция с наблюдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бе не ни въвлича във война само ни кара да си купуваме рубли за да си платиме газа
323
17
 
2
 
! Отговори
ЩЕ ОСНОВА ПАРТИЯ преди 2 години
АНТИ-РУСИЯ
322
10
 
1
 
! Отговори
САМО ЕС И НАТО преди 2 години
До Black MetalАКО СТАНЕ ВОЙНА ПЪРВО СЕ ПРАЩАТ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ВОЕНЕН СЪД. ТАКА ПИШЕ В УСТАВА НА АРМИЯТА. ТИ СИ ПЪРВИ ПО ТОЯ ПАРАГРАФ
321
17
 
0
 
! Отговори
Me преди 2 години
Снишаването е най-грешното нещо, което можем да направим и трябва да се преборим с него, за да можем да помогнем на Украйна да се пребори за своята свобода и право на избор.
320
12
 
0
 
! Отговори
КУКУ-ПЕЙКИН преди 2 години
ЦАР ВЕЛИКИ , И ГЕН. СЕК. ПУТИН ОБЕЩА НОВА СЕРИЯ РАКЕТИ КОИТО ЩЕ ВЪРВЯТ НА ГАЗ ЩОТО СИ ИМАМЕ МНОГО (НАЛИ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО КУПУВА ВЕЧЕ)
319
18
 
3
 
! Отговори
СЪР ПИЧУК преди 2 години
И МАЛКО КОПЕЙКИ - ТОВА МУ ТРЯБВА НА ИСТИНСКИЯ КО%МУНИСТ
318
3
 
13
 
! Отговори
САМО СССР преди 2 години
САМО ПУТИН
317
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига сте пращали оръжия а сядаейте да преговаряте!
316
14
 
2
 
! Отговори
ПОДАРЯВАМ преди 2 години
РУБЛИ ЗА МАЛКО ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ
315
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с "отбранителна помощ" на тоя може да му останат очилата сираци
314
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да им пратим 240 доброволци на терен?
313
16
 
1
 
! Отговори
КО-Z-ПЕЙКИН преди 2 години
КРАТКО И ЯСНО СИ ИСКАМ СССР И ПУТИН ЗА ГЕН. СЕК....ИСКАМ ЛЪОШИЯ ЗАПАД ДА МИ ВДИГНЕ САНКЦИИТЕ ГЕН. СЕКА ДА НАПРАВИ УКРАЙНА НОВ ГУЛАГ.ТА НА ВЪПРОСА - ТИ ЛЪОШИ ЗАПАДЕ ЩЕ СПРЕШ ЛИ ДА ОПЪВАШ БЪДЕЩИЯ ЦАР И ГЕН. СЕК. НА СССР
312
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваша война- не наша, наша страна- на ваша.
311
1
 
16
 
! Отговори
До българин от Ямб.ц преди 2 години
За съжаление ,този път няма да мога да дойда на протеста,както и предният.Служебни неща.С ВАС СЪМ! А съм сигурен,че и много мои колеги са с ВАС! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
310
3
 
20
 
! Отговори
D: преди 2 години
Май е по важно какво мисли Путин а не поредния заблуден или купен министър !Да не стане така, че пак да посрещаме руснаците с хляб и сол !!!
309
3
 
31
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Предатели сте! 06 04.2022 г. пред НС срещу изпращане на военна помощ на нацистите - българоубийци, горили български знамена и убивали бесарабски българи
308
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости!
307
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли кой да ти намести очилата, барем се събудиш? За два миризливи долара и майка си продадохте.
306
4
 
24
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Изпращането на отбранителна техника маже да не ни въвлича юридическ ,но такова нещо,като оставим моралната страна е крайно вредно за националните интереси,по точно казано то е в услуга на тези които разпалват антируската истерия и имат конкретни користни интереси от отслабването на Русия.икономически,военно ,политически и даже не се гнусят от бандитски похвати в действията си с/у Русия!!Без значение симпатии/антипатии към Русия не трябва да се въвличаме в кампанията на "цивилизовани" бандити
305
5
 
29
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Този, направо си е откачил. "Отбранителната техника" си е баш оръжия. А с оръжия се стреля и се убиват хора, разрушават се сгради, инфраструктура. С други думи, продължава агонията на безмилостната война. И светкавично балистичните ракети се настройват за координатите в България. За всичко това, на този му пука, ама сега. Като почнат да падат ракетите и тук, дали ще намери някакъв вход на скривалище???