НЗОК плаща за лечението на бежанците от Украйна, парите идват от ЕС

В най-лошия случай ставало въпрос за 54 милиона лева
Обновена: 31 мар 2022 12:28 | 31 мар 2022 12:00, Камелия Цветанова
60
НЗОК плаща за лечението на бежанците от Украйна, парите идват от ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат чужденците от Украйна, получили временна закрила в България, да бъдат здравно осигурени от държавата и да имат достъп до медицинското обслужване.

С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила. Промените в закона ще са за срок от една година.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

По времена дебата Искрен Митев от ПП обясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците.

Антон Тонев от ПП посочи, че ЕС ще създаде фонд за бежанците от Украйна, откъдето също ще се получат средства, които могат да покрия лечението на украинците у нас.

„В най-лошия случай, когато минат над 200 000 бежанци и всички останат у нас, максималният бюджет е 54 милиона лева“, посочи той.

Тонев добави, че към момента само 10% от влезлите в страната са пожелали статут на закрила.

Илин Димитров от ПП посочи, че хората, които пристигат не разполагат със средства, а сред тях има и много непридружени деца, за които България трябва да се погрижи.

От ГЕРБ възразиха, че няма точни разчети колко ще струва лечението на бежанците.

Костадин Ангелов отсече, че средства от предходни програмни периоди не са останали, защото всички са изхарчени най-вече заради мерки срещу коронавируса.

Митев обаче цитира данни, според които има останали милиони левове по оперативните програми.

Асен Балтов от ГЕРБ коментира, че много неща не се поемат от НЗОК и се налага пациентите да си доплащат.

„Кой ще плати сметката на тези хора, когато нещо трябва да се доплати. Това което предлагате няма да е достатъчно за бежанците“, обърна се той към мнозинството.

Георги Михайлов от БСП репликира на ГЕРБ, че става въпрос за хора които, търсят закрила от войната.

„Тук от девет кладенеца вода вадят, за да се противопоставят на предложението за промени. Предвидена ли беше тази война, колко време ще продължи, как ще продължи? Вчера говорите за военна помощ, а сега не искате да им предоставите хуманитарна помощ. Дошло е време спешно да се решават тези въпроси и ги решава законодателят. Ще намери начин бюджетът де се справи, това е война и то страшна, още повече, че става въпрос за две държави с огромни размери“, каза той.

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи промените в закона като дискриминация.

„В България има много хора с хуманитарен статут и с временна закрила, а този закон се отнася само за бежанците от войната в Украйна. В същото време стотици български граждани са неосигурени и могат да ползват само спешна помощ и преди да помогнем на бежанците е добре да се замислим за това как помогнем на българските граждани“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Пп преди 2 години
За бьлгарите пьк ще има по високи здравни вноски и такси
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странна идея. Не ме е лоша, но да променят закона и за безработните български граждани да имат право на здравни услуги.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те един път като стъпят в бг болница ще се върнат в украине
45
0
 
5
 
! Отговори
Свети Петър преди 2 години
Няма лошо да се помага в такива моменти на криза и бедстващи. Но аз като работещ плащам 500+ кинта за пенсия, която няма да взема и здравни колкото са ми сметките. Отивам за Ямр и тия бизнесмени с престилки ми искат 200 кинта и 2 месеца чакане. До тогава ще ми е минало или ме опяват. Ядосвам се и си взимам за 40 кинта билет до Атина щото съм бесен. 2 часа след кацането отивам в обикновена ДКЦ(повечето си имат Ямр) Пишат ме с уговорки, че съм спешен случай и едно узо за здраве нося . И така..
44
0
 
10
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
А защо нзок не плаща мед дейности на 100% на българите ,ами ще плаща и замилял за чужди граждани на Бългаария???? Бах ти и кривите пръчки имаме за управници!!!!!
43
8
 
1
 
! Отговори
Апостол преди 2 години
Значи всички дет ревете ,как така за украиниците може а за вас не е ясно ,че сте морално пропаднали и все някой ви е виновен и чакате някой да ви оправи! Все се мрънка все омраза! Сигурно ако сте на тяхно място ще мрънкате,че не ви дават достатъчно помощи. И да се отбележи никой не ви кара да помагате и ясно се казва,че парите не идват от вашите джобове ама то пак трябва да се мрази нали !?
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ЕС има пари за държави извън съюза а за граждани на съюза няма . И българите имат нужда
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пари от ЕС няма няма и да дойдат всичкия келепир е от нашия джоб и Киро черпи
40
0
 
12
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
Значи за бежанците има пари от европейският съюз, а за българина един чепат. Като разделиш парите, отпуснати от съюза , на броя бежанци се получават по 885 лв на човек ? И то до края на годината, догодина не се знае. Питам аз, кой още обича Кирчо и Кокорчо ? Считам, че тези определено са за смяна.
39
0
 
16
 
! Отговори
Потресен преди 2 години
До къде я докараха от мнооооогооо очакваната промяна? Има пари за емигрантите, а за собственият народ -няма! После, някой ще се опита ли да каже, че един избягал от БГ, живял толкова години в Канада , и сега започва да му е мило за БГ ? Тези излязоха по-големи мошеници и от гробарите .
38
0
 
14
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
А бе Кирчо, Кокорчо и Гюлчен Сербезова ни правят на балъци!! Скоропостижно отмениха Ковид епидемията въпреки че има болни,заразени и умиращи!! Тия 1200 лева компенсации на медиците отиват вече в джобовете на украинските " бежанци" със скъпите коли плюс здравно осигуряване!! Народе!! Опичай си акъла когато гласуваш за българофоби!!
37
18
 
2
 
! Отговори
СЪПРИЧАСТНОСТ преди 2 години
Добре е поне да сме съпричастни, към прогонените от Руския Агресор Украинци!
36
0
 
35
 
! Отговори
Интересен аршин преди 2 години
Някакви си 54 млн лв за украинците. А българчетата няма пари за лечение и да разчитат на Българската Коледа и на капачки.
35
0
 
23
 
! Отговори
съгласен съм преди 2 години
Да ми дава държавата по 40 лв на човек на ден и веднага настанявам 4-членно украинско семейство в къщата ми на село. 30 дни по 40 лв прави 1200 лв. Умножени по 4 е 4800 на месец. При такива условия мога да им осигуря храна и подслон и да седят вкъщи колкото време си пожелаят.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя кога ще връща крадените милиони от Александровска?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ясноооо Пиши се, че си от Азов или Айдар тогава имаш още привилегии. :)
32
0
 
29
 
! Отговори
ясноооо преди 2 години
Пиша се украински бежанец по възможност от римски произход, че да се ползвам на макс от привилегиите в България и всичко да ми е безплатно.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги - да си българин в България е далеч по-лошо, отколкото да си българин където и да е по света. Всички в тая държава имат някакви предимства, само не и българите. Българите могат само да им вземат последните стотинки за поредния измислен данък, такса или спекула... Ако продължават така - много скоро ще почне чистка на украинци от Родината! Само не знам дали ще смогнат да минат границата, преди да са ексалирали нещата. Управляващите поставят основите на втора Холокоста!
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно защо когато преди години *** налазиха Европа бяха настанявани в бежански центрове а тия са оставени да щъкат свободно където си искат?
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нямам нищо напротив украинците ,но правителството не поема лечението на Българските граждани ,които нямат осигуровки,така е е от години,а тези чужди граждани за по- малко от месец получиха куп привилегии