Борис Петров: България няма опция да не въвежда еврото

И двамата кандидати за шеф на БНБ отговарят на изискванията
4 апр 2022 22:40, Нели Христова
38

Истински банков трилър с избора за нов гуверньор на БНБ - защо кандидатът е толкова важен?

"Критериите са високи нравствени и професионални качества. Законът за БНБ е доста общ в тази формулировка и не изисква допълнителни специфики. Този пост е важен, защото има най-дългия мандат в държавата след този на главния прокурор. По статут централните банки на държавите, които са част от европейската система, се ползват с много висока независимост", коментира финансистът Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че този статут е допълнение към договора на ЕС.

"Той не позволява на членовете на Управителния съвет на Централната банка да приемат съвети от правителствени институции, Европейската комисия и лица от частния сектор. Освен това членовете, по-специално управителят, може да обжалва евентуалното си решение за предсрочно освобождаване пред Европейския съд", допълни Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Финансистът е категоричен, че за позицията гуверньор се изисква да има и лидерски качества, упражнени в професията банкер или сравнима с тази професия.

"И двамата кандидати отговорят на тези изисквания. Смятам, че няма да се наложи преоткриване на процедурата. Ясни са изходните позиции, добре мина изслушването. Имаше дух на колегиалност между двамата кандидати, макар че някои политически партии се опитаха да изострят положението между тях", подчерта Борис Петров.

Той не възприема двамата кандидати за управители на БНБ като политически лица.

"За мен те са по-скоро представители на гилдията. Единият е представител на професионалната гилдия, другият е представител на академичната гилдия. Не бива този избор да се политизира до степен, че да донася щети върху доверието на БНБ. Този процес уронва престижа на БНБ като институцията, която отговаря за финансовата стабилност на страната", добави експертът.

Според него България няма опция да не въвежда еврото.

"Еврото ще бъде въведено и това решение е взето. Ние сме в хода на тази процедура. А инфлационният критерий може да се окаже препъникамъкът, защото в нашата потребителска кошница делът на енергийните и хранителните стоки е доста висок. Тези стоки са подвластни на случващото се в Украйна. Санкционирането на енергийните потоци е може би най-ефективният начин да бъде уязвена Русия. Но не виждам политическа воля това да се случи", коментира още Борис Петров.

А по думите му търсенето на алтернативи за доставки на газ вече е в ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: БНБевроБорис Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за Възраждане!
11
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой вярва в левът? Кой? Тотално съсипана валута. По-добре на Евро.
10
4
 
36
 
! Отговори
Унгарците преди 2 години
що не си чупят краката да стават роби и си държат форинта? Ний що бързаме, нали сме във борд и дефакто вързани към еврото. Кви са точно ползите за народа? За мазнярите няма да питам те са ясни.
9
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А значи дори да ни чака катастрофа, дори да ни направи още по-бедни и нещастнни няма значение ние нямаме избор. Страхотно мислене има този гений.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно да ви кажа, по-добре да сме диктатура и да се знае вместо да имаме илюзия, че сме демокрация, че сме свободни и нещо зависи от нас, а политиците работят за нашето благо.
7
3
 
32
 
! Отговори
6.04 преди 2 години
Уважаващи себеси държави валутата си не я пипнаха въпреки еврозоната нито Великобритания, Швейцария и даже излязоха от ЕС!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко решение може да бъде отменено и да не се въвежда еврото също е опция.
5
1
 
32
 
! Отговори
Нещо преди 2 години
референдум, туй, онуй? Или стадото кой го пита. Трее ли винаги да се качваме на колата летяща към бездната. Хамериканците си имат самолетоносачи, Руснаците газ и нефт, Китайците са работилницата.... *** гейропци кво предлагат? Валутата им потъва все по бързо...
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнат ли борда,падаме зад борда.Валутният борд беш най-доброто нещо,което въведоха.Искам си лева.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 Абсолютно, а изборите са подигравка гласуваш за някакви, които после изпълняват волята на сили извън България и въобще грам не ги вълнува какво иска суверена.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притрябвало ми е еврото дето го печатат като тоалетна хартия, а заради някой държави като жабария и Византия лихвените проценти трябва да са близо до нулата за да не фалират.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма опции за нищо