През лятото отпада синият талон за шофьорите

До година и половина няма да има и трудова книжка
23
През лятото отпада синият талон за шофьорите
Снимка: БГНЕС

Първата стъпка в премахването на различните видове административни удостоверения е отпадането на синия талон за шофьорите, като проектът за изменение на Закона за движението по пътищата ще бъде предоставен за обществено обсъждане буквално до дни, още през следващата седмица. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов във Враца, цитиран от БТА.

Той уточни в отговор на журналистически въпрос, че след общественото обсъждане промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година. Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина, допълни министър Божанов и отбеляза, че една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

Министърът на електронното управление се срещна днес с представителите на  IT-общността във Враца и дискутира с тях основните приоритети в дейността на министерството. Срещата, която е по инициатива на местната общност, се състоя в първото споделено работно място "Гнездото", организирано от сдружение "Враца софтуер общество".

Божидар Божанов представи пред домакините си основните направления, в които работи министерството на електронното управление. Първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията. Министърът на електронното управление посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото.

В отговор на въпрос за сигурността на приложението министър Божанов обясни, че се използват най-добрите практики в областта на киберсигурността от Естония. Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър, така, дори от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя, обясни той.

Попитан какъв проблем са поставили пред него врачанските представители на IT-бизнеса Божидар Божанов посочи, че това е възможността да се дигитализират всички обществени услуги.  Сега гражданите и бизнеса са се превърнали в куриери между администрациите при набавянето на различни удостоверения и справки, въпреки че голяма част от информацията е дигитализирана и достъпна за администрациите, посочи Божанов. Той допълни, че трябва да се направят още "малки нормативни и технически стъпчици", така че електронните документи да имат доказателствена стойност при предоставянето им на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: книжкаталон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Трудовата книжка трябва да остане .При пенсиониране да не се изисква за доказване на стаж,но това е документ който донякъде дисциплинира работодателя.Задължително попълване,отговорност при съхранение и т.н.Това ако отпадне, кой гарантира на работника че е работил някъде,ако работодателя му спести регистрацията на договора в НАП, както и едни осигуровки.Или просто го е водил на работа 3 месеца, вместо 4.Колко хора имат ПИК от НАП и могат да следят какво се случва?
17
16
 
31
 
! Отговори
Най-добре преди 2 години
Е това правителство да падне, за нищо не стават. Само се подмазват на чичо Сам, и затъваме в дългове и нищета.
16
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От двадесет години слушам как от догодина системата бонус-фалус започва да действа. Станах на петдесет и още нищо от тези крадци.
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А еко стикерите лепнати по средата на стъклото кога?
14
3
 
8
 
! Отговори
Tojo преди 2 години
Пичуе, хубаво е да знаете, кой за кое министерство отговаря и там да си зададете въпросите за пенсията, инфлацията и тн.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжанков първо говори за сигурността на системата, говори с Лена Мустака за правната страна, преди да излезеш и да говориш глупости
12
4
 
21
 
! Отговори
София преди 2 години
Сричащия Божо пак с нови мокри сънища и фантазии. Вместо да оправите по-належащите неща, вие сте седнали да се занимавате с неща, които никой не го интересуват. Защо например не дигитализирате МПС-тата посредством регистрационния номер на МПС, а лепим стикери всяка година за всевъзможни глупости? Защо не изравните еконормите на автомобилите спрямо тези заложени им от производителите? А, да, забравих - синия талон и трудовата книжка са най-важните и належащи неща за вас. Смешници и неграмотници.
11
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мое ли отпадне таз голямата глупост дет се лепи в центъра на предното стъкло. За едно Волво, една Мазда и адно БМВ питам.
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че това не е проблем, но имаме по-належащи и по-сложни за решаване проблеми които не търпят отлагане.
9
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А всички излишни стикери - еко, гтп, застраховка?!
8
0
 
44
 
! Отговори
Марина преди 2 години
Известно ли е кога ще отпадне безмисления и на никому ненужен еко стикер, след като проверката може да се направи по регистрационен номер на автомобила ? Или някой стари номенклатури са се облажили до такава степен, че дори министър и министър-прецедател нямат волята и инструментите да отменят това оскъпяване с 20% на всеки преглед ?
7
7
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааааааа, тоя нищо няма да направи. Това с Трудовата книжка го слушам още от 2008г. Пък един приятел пътува 420км. за едно Удостоверение за постоянен адрес :)))))))))))))))))))))))) Не ставало по интернет, лично............... такса 4лв. :))))))))))))))
6
17
 
8
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
Тук някой Цвъцко е влязъл, само за да нацвъка минусчета на всички коментари до момента!
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя няма да го има до една година
4
7
 
26
 
! Отговори
а сега де преди 2 години
А т.нар. "златен" талон?
3
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е най-важното, че като гледам горивата и шофирането ще отпадне.
2
10
 
48
 
! Отговори
Трудовата книжка преди 2 години
И като се скапе дигитализацията, как ще докажа, че имам трудов стаж от 38 години/примерно/?!
1
8
 
34
 
! Отговори
талонче преди 2 години
а нещо за доходите и инфлацията ?