Велизар Шаламанов: България може да си позволи превъоръжаване

Въпросът бил отлаган 30 години, време било за всеобхватна програма
Обновена: 6 апр 2022 16:49 | 6 апр 2022 16:36, Камелия Цветанова
147
Велизар Шаламанов: България може да си позволи превъоръжаване
Снимка: Dnes.bg, архив

Според бившия военен министър Велизар Шаламанов има механизъм, по който България може да си позволи превъоръжаване на армията, след като това се отлага 30 години.

Още по темата
По думите му трябва всеобхватна програма, парламентарна подкрепа и ефективно управление:

"А не самолет по самолет, кораб по кораб, защото така ще излезе най-скъпо, най-дълго и в голяма степен трудно за използване", коментира той пред БНР.

"Очакваме до месеци правителството да внесе в парламента всеобхватна програма за превъоръжаване, която включва всички аспекти, включително използване на трансфери на употребявана техника, бързо освобождаване от излишна техника, нейното възмездно предоставяне на други потребители с цел да се акумулират средства във Фонда за превъоръжаване и устойчивост наотбраната“, каза Шаламанов.

Според него стратегическата комуникация от страна на лидерите, които да говорят в защита на българския интерес, трябва да бъде подобрена.

"В един глас трябва да говорят за бързо прекратяване на тази безумна война на Русия в Украйна, за възстановяване на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, за възстановяване на икономическите дейности в Черноморския регион, както и за укрепване на отбранителните ни способности. Уверен съм, че решението ще бъде България да се нареди с другите страни от НАТО и ЕС, които недвусмислено подкрепят Украйна“, отбеляза  той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смешния и безсъдържателен служебен военен министър. Все пак, сложи го там Плевнелиев, най-великия български президент. Питам се, тези хора с какво се изхранват сега?
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е секретна информация и няма нужда да стават достояние на обществото поне уважаващите себе си държави не го правят не изкарват публична информация.
94
4
 
2
 
! Отговори
АТАКА преди 2 години
България и сега е най-силната от всичките си съседи, може да победим турция за 24 часа и да преземем истамбул и анкара!
93
0
 
3
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
Съмнявам се, защото политическия ни елит е основно слугинаж и клиантела. За да градиш нещо - било и отбрана - трябва родолюбие и решителност. Нищо от това не виждам в политическия ни елит. Виждам стремеж да угодиш на "господаря" за да те "държи" на власт. И продажност. Много продажност. Ако можехме поне малко от ромейското да вземем по отношение на външната политика, ама не. Няма топки.
92
2
 
4
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
Ако политиците ни не са особено късогледи, а мисля, че са, то трябва да развием собствен ВПК. Можем кооперирано да правим дронове - оръжие на бъдещето, не са "значителна" инвестиция и решават много проблеми. Напълно е по силите ни да се кооперираме и за противотанкови системи и леки ПВО системи. Лека бронирана техника - също можем. Както и артилерия. За нас стига - ние сме мирна нация и искаме модерна отбрана. А и ВПК значи и БНП. Оръжието винаги има пазар. Но дали ще го направим? Съмнявам се!
91
5
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 102 - и си русофил, нали?
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време имаше задължителна наборна служба,сегашните младежи какво са се разглезили,и плащаш данък ако не си се уженил до 28 години,и членска книжка,че членуваш и си член на партията,също така имаше бонови книжкии бюджета им беше по малък и работеха без пари и хората беха спокоини и щасливи немаше клошари като сега при капитализма.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай пари!
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът не може да си позволи храна и жилище, но може да си позволи да финансира военнопромишленият комплекс на САЩ за превъоръжаване ,което изобщо не ни е нужно???
87
0
 
7
 
! Отговори
аноним преди 2 години
Дайте оръжие на народа тогава ще се види
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво да ги коментираш те само за пари говорат.
85
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България да вземе първо да си позволи нормално здравеопазване и образование.
84
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До До krom 72 - само като ти гледам въпроса ми става ясно, че няма никакъв смисъл да ти отговарям. Чест и достойнство са думи за които ти нямаш обяснение. А с/котското русофилско битие е изличило и последната ти гордост. Така че, не - благодаря - сам си отговори. Но не забравяй, че "иронията" ти се подиграва с паметта и костите на стотици хиляди български войници, дали живота си за да те има днес.
83
2
 
4
 
! Отговори
ЗАВИРАЧА преди 2 години
Общо взето Русия показа пред света, че има жалка, смешна нефункционираща армия
82
2
 
11
 
! Отговори
Кондьо преди 2 години
Как не ви омръзна да давате трибуна на едни и същи клоуни, по всички медии по всички телевизии,, Шаламанов и Тагарев като са толкова загрижени за Украйна ,да дадат пример на всички и да отидат да защитават териториалната цялост на Украйна
81
2
 
4
 
! Отговори
Задължително преди 2 години
е да има превъоръжаване. И не заради Украйна, НАТО или Русия, а заради нас. В момента сме 20-25 години назад!
80
2
 
11
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
И за какво ни е превъоръжаване, като си нямаме войска, или искате да заделите вашите комисионни , като прословутите самолети? Образувание, здравеопазване, живот, е под всякаква критика, вие за оръжието се заехте да мислите. Защо над 3 милиона избягаха, за последните 30 год, защото бяхме с руско въоръжение ли ? Нагледци !
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво, какво? Я пак
78
1
 
5
 
! Отговори
112 преди 2 години
Реално погледнато, ако ни нападне някой (Турция, Гърция, Сърбия, Румъния или някой друг(, нали трябва да имаме адекватна по численост и по сила армия. При тази постановка на въпроса целта изглежда невъзможна. И като средства, и като време, и като хора. Имахме силна армия, с над 400 самолета и много ракети. Но било каквото било. Остава ни да се примирим, че ще бъдем зависими от този, който ни пази.
77
0
 
4
 
! Отговори
За 79 преди 2 години
Това "горди европейци" да не вземете да го напишете на плакати, че ще ни се смее поне половината свят пред телевизорите.