САЩ одобриха продажбата на България на 8 самолета F-16

Те ще ни струват 1,67 млрд. долара
79
САЩ одобриха продажбата на България на 8 самолета F-16
Снимка: БГНЕС

Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде АФП.

Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че е уведомил Конгреса на Съединените щати за намерението си да продаде самолетите срещу сумата от 1,67 милиарда долара.

В съобщението не се уточнява дали продажбата е с цел "да проправи пътя за предаването на стари руски самолети, които притежава България, на Украйна", допълва АФП.

Киев вече поиска от западните си партньори Миг-29, които войниците му вече знаят как да летят и които са на въоръжение в единица източноевропейски държави. Евентуално прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ се противопоставиха на това с мотива, че Русия може да види твърде много пряко участие на НАТО в конфликта.

Според Държавния департамент на САЩ продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да се справя с настоящите и бъдещите заплахи, което ще позволи на българските ВВС да разполагат модерни изтребители в Черноморския регион", с който Украйна също граничи.

Укрепването на "източния фланг" на Атлантическия алианс е част от стратегията на Вашингтон за отговор на руската инвазия в Украйна, допълва АФП.

Договорът по сделката за самолетите бе обнародван в Държавен вестник през юли 2019 г. Според документа България купува 8 изтребителя, като се очаква първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: САЩF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той първият самолет щял да дойде средата на 2023 година...... браво, значи да кажем на войната да продължи поне до тогава.
49
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахахаа, най-ми е кеф кога руски ид/иоти ревът по форумите :)))))))))))))))))))))))))))
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редно е да има референдум. Парите не са на продажните подлитици. На гол шкембак чифте пищови. Оставка на продажното правителство.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежко се живее под краварския ботуш. За 32 години дали го осъзнахте?
46
1
 
4
 
! Отговори
Нов Ред за България преди 2 години
Стига вече манипулаций и геноцид над Българския народ. Стига вече чуджи междуконтинентални сили са определяли живота ни и кой как и до кога да живее. За това ли се бореха нашите предци за свобода, сами да си я дадем без борба и да ни превърнат така наречените управляващи в смирени роби на колонизаторите. Време е вече да изхвърлим *** и да се вдигнем на свещена борба стещу неправдите които безчинстват по нашите земи. Дано не са остснали само *** в България а има и някой мъж.
45
0
 
4
 
! Отговори
Враг преди 2 години
Нямам думи какви хитреци и как лъжат и маниполират Българите. Но те си Българина обича да бъде лъган и маниполиран. Той си е свикнал да е роб и сега е една колония на Американската диктатура. А продажните политици ни продават за дребни стотинки и личен техен комфорт. До кога ще търпи българсия народ тези манипулаций и този прах в очите. Явно ви харесва робския народ и да бъдете калта с фекали по подметката на Американския фермерски ботуш. Или ще изхвърлим *** веднъж завинаги. С НАМИ БОГЪ!
44
2
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
То дотогава и единствения ни льотчик кРадефф деебила ще е с изтекъл срок на годност и по-изветрял и мухлясал от Сенилния Джо
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази новина кара млякото да тече, ледът да се топи и котките да мяучат
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩАИГИ за Руски Радари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩО НЕеее НЙЕ ГИ ПЛАЩАМЕ - ТЕ ЩЕ СИ ГИ ПОЛЗВАТ !!!!!! То като ТРОТОАРА пред Входа - Собственост е на Общината за Всичко, а е Мой само Зимата при Снеговалеж за чистене !
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯНКИТЕ ВТОРИ ПЪТ ЛИ НИ ПРОДАВАТ САМОЛЕТИ НА КАРТИНКА?!! ВЕЧЕ ЩЕ БЪДЕ, ЯНКИТО ВЗЕ МАНГИЗИТЕ И РЕЧЕ ЩЕ ВИДИМ!!!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
F 16 e модел, който е разработен преди 50 г.Какво модерно има в него?
38
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
8 броя стари бракми Фъ-16 х 200 милиона + 70 милиона комисионна за Тиквата и бай Дън :)))
37
0
 
13
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
А бе..на укрите всички дават въоръжение без пари, а нас ни дерат като агнета нашите партньори. Руснаците ПОДАРИХА самолети и др оборудване на сърбите. Що не ги ни дадат на заем, докато изработят нашите ? НалЕ сме големи партньорЕ и трябва да укрепваме фланга.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обърнете внимание на "ЩЕ НИ СТРУВАТ". ТОВА СА ДРУГИ САМОЛЕТИ, А НЕ ТИЯ ДЕТО ГИ ПЛАТИ БОКИЧА И ЩЕ ГИ ЧАКАМЕ МАЙ ДО 2030Г.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Тиквата вече изхарчи хонорарчето от "сделката на века".
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да тълкуваме не се уточнява и после цитат да проправи пътя за предаването на стари руски самолети за Украйна? Кой не е казал това в кавичките, откъде идва?
33
15
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
БГ русофилската *** си мисли, че ако Ванка с танка стигне до БГ и като се надупят с хлб и сол на границата, и готово мир и любов. Ставащото в Украйна показва, че Ванка с танка не се интересува от това кой е насреща а трепе и мародерства наред. Цялата територия която са превзели и където трепят наред е населена с рускоезични. А а нас ще има и други екстри, бъдете сигурни и няма да те питат преди това дали си русофил или не. Но тогава ще е късно да се оглеждаш за автомат и гранатомет.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това година след като ги предплатихме!? А-у-у-у, колко са добри!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До49.Лъжете като лъжливото овчарче.Кой са фирмите,който купуват?Само частни американци със съмнителен бизнес но те не продават в САЩ а във Африка.Бългавките оръжия са неконкурентни.Само калашника имаше ниша,но.и той се ече не се произвежда,защото лиценза е изтекъл.А складовете на оръжейните ни заводи отдавна са изпразнени.Още преди 6-7 години.Даже в Иганово загинаха двама американци при изпробвяне на стари гранатомети,защто снаряда гръмна вббазуката преди да бъде изстрелян