Адвокат Величков: ВСС е системният проблем в съдебната власт

Според него съдебната реформа у нас не се случва
13 апр 2022 16:15, Петя Славова
14
Адвокат Величков: ВСС е системният проблем в съдебната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вече има забавяне в изпълнението на задачите, които управляващите са си поставили в тримесечен срок от началото на мандата, а съдебната реформа е "абсолютен приоритет". Това каза пред БНР адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Според него съдебната реформа не се случва.

Според Величков конкретни стъпки са започнали със закриването на специализираното правосъдие, но това е само едно от исканията, поставени още през лятото на 2020 г.

Още по темата

"Това не решава системния проблем в съдебната власт. Очаквахме по-смели промени в Закона за съдебната власт. Вероятно те ще се случат със следващ, втори пакет, но засега още ги няма."

Системният проблем в съдебната власт е Висшият съдебен съвет, който е изключително политизиран орган, посочи Велислав Величков.

"ВСС се държи като правителство на съдебната власт, което е недопустимо, тъй като съдът е независим и не може да бъде управляван и командван."

"Г-н Гешев обича да сезира Конституционния съд, но обикновено не получава тези отговори, които очаква", коментира Велислав Величков в предаването "Преди всички" относно заявката на главния прокурор да атакува закриването на специализираните съдилища пред КС.

"В тези съдилища нямаше специализация на магистрати. Дойдоха магистрати от всички краища на страната, някои прокурори станаха съдии, членове на ВСС станаха съдии, без никаква специализация. Голяма част от тях въобще не разбираха материята, по която работят", изтъкна Величков, според когото "това не е училище".

По думите му "това бе изкривяване на нормалното правосъдие".

Величков изрази надежда, че изборът на гуверньор на БНБ няма "да превърне в заложник бъдещите действия по съдебната реформа, както и въпроса за Северна Македония", като "нещата трябва да се разделят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
12 преди 2 години
До Анонимен 7 Много сте прав.
8
0
 
2
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 2 години
Най-готино е , че нек'ви адвокатчета ( т.е. учил-недоучил ,некадърен юрист, изгонен от юридическите среди , с отнети дори адвокатски права) ) , започнат да се изцепват как да процедира държавата ! Затова и няма ред в България - командват я секретарки и адвокатчета !!!!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера защо МП и мин.Н.Йорданова все гледат да си вържат нещата да са законни вместо да тръгнат по друг начин: прокуратурата с непрекъснатото си умишлено бездействие вкара държавата в хаос.Обвиненията трябва да бъдат срещу конкретни хора, шефове на РП, АП, членове на ВКП и ВСС. Винаги може да се намерят прокурори, които да предявят обвинения на своите шефове. Ако се наложи, ще се въведе ИзвП и ще се управлява с декрети. ИГ и близката му котерия трябва да отидат на съд!
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами закривайте и ВСС. Адв Величков и Ина Лулчева да управляват съдебната система. Те и сега го правят единия през НПО, другия с нелегитимни средства. Публична тайна е, че СГС е съда на Лулчева. В нейната кантора се пишат мотивите на повечето състави.
5
4
 
6
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Абсолютно вярно!!
4
4
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Дойдоха **прокурори от цялата страна**. Неграмотни, не владеещи български език. Когато уж отговарят на жалби, пишат абсолютни глупости, които нямат нищо общо с нормалното правосъдие. Това са неграмотни турски роми. Изчерпването им е абсолютно наложително!!!!!
3
7
 
7
 
! Отговори
Отврат преди 2 години
Откакто адвокатите на мафията взеха да коват закони, държавата затъва все повече в блатото! То съдиите им виновни, прокуратурата им виновна... , ами дайте да закриваме цялата държава и доказани престъпни олигарси да ги върнем на бял кон! Радев май трябва да оправдае парите ,които някои хвърлиха за неговия метеж!
2
7
 
7
 
! Отговори
Симеон преди 2 години
Адвокатурата и съдиите са слабото звено!Прокуратурата повдига и поддържа обвинения,а съдът е този който ги решава или замита !
1
7
 
7
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
Точно така ВСС никога не е разбрала нищо всеки път трябва да и се обяснява по два - три пъти. Винаги намира вариант в закона и се измъква безотговорно трябва да се смени целият състав на ВСС сигурен съм че има по млади и опитни хора !!!