Мартин Димитров с три предложения за намаляване на цените

Идеите са изготвени от "Демократична България"
15 апр 2022 10:45, Росен Стойчев
16
Мартин Димитров с три предложения за намаляване на цените
Снимка: БГНЕС

От  „Демократична България” предлагат намаляване на законната лихва при забавени плащания към дружествата. Това обяви народният представител Мартин Димитров пред Нова.

„В условия на сложна икономическа ситуацията, хората стават длъжници. Искаме тази лихва да бъде на средноевропейските нива и намаляване да има за гражданите и бизнеса. Това ще има компенсиращ ефект, а не наказателен”, каза още депутатът.

Представителят на "Демократична България" допълни, че  таван на цените няма да постигне търсените резултати.

„Тази идея не ни харесва, няма да постигне търсените резултати. Предложихме три неща, които веднага могат да бъдат приложени, две от тях са конкретни законопроекти. Една от мерките за намаляване на инфлацията е за стоките с по-чувствително поскъпване да искаме от ЕК за шест месеца намаляване и премахване на бариерата по вноса.

Още по темата
Това е очевидно решение. Част от поскъпването така ще бъде преодоляно. Ще има инфлация, но малка, тъй като предлагането ще се увеличи. Когато ЕС наложи квоти на вноса, достигайки лимита, вносът спира. Това освобождаване ще намали цените”, обясни той.

Третото решение, което предлагат от партията е увеличаване прага за регистрация по ДДС на 100 хиляди лева от 2023 година, а от 2024 година на 166 хиляди.

„Това за малкия бизнес е много ключова и смислена реформа. Двайсет години не е правена промяна в това отношение, а е сериозна тежест за малките фирми”, каза още той.

По тази идея „Демократична България” среща положителни сигнали, добави Мартин Димитров, като уточни, че и по останалите предстоят разговори.

Във връзка с избора на нов шеф на БНБ той коментира, че дори да не се случи днес, няма да е фатално.

„Ако днешната процедура не излъчи шеф, няма да е никакъв проблем, ще продължим да търсим фигура. Хубавото е, че всичко става пред очите на хората и се вижда, че няма договорки. БНБ е важна позиция и трябва да се търси фигура с много качества. Мисля, че за БНБ се иска друг вид опит и контакти, от тези, които Каримански има. Това въпрос обаче ще бъде разрешен”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
KUKU преди 2 години
До Асан Никаква субсидия.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един дебел марж който остава в големите спекуланти, това ограничете, на международния пазар петролът спада, тука цените не мърдат! Къде е разликата в дълбоките джобове на няколко олигарха! И с всичко останало е така. Картел навсякъде и изкуствено завишени цени.
10
1
 
4
 
! Отговори
Жиро преди 2 години
Популистки изказвания!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кого лъже този? ЕС да промени правила заради България?
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек - да фалираме бизнеса и да увеличиме вноса. Евала умници! Я помислете как да вдигнем производството, особено в земеделския сектор, че тук всичко се ражда, не да внасяме олио от Украйна и Румъния, сега имаме златна възможност да станем основен източник на зърно и слънчоглед в ЕС, ама тия тъ*пунгери само мислят как да завъртят нЕкой лев далавера с вноса и износа... ДБ са абсолютното дъно, патерица на БКП/БСП начело с другаря Бойкокиев!!! Дано ви накаже Господ, че излъгахте българите!!!
7
2
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
По бай тошово време когато всичко беше държавно се водеше отчет за всяка стотинка..скъсваха ги от ревизии и за 2ст в затвора!Документи даже за една игла от производител..през кого е минала,цялата верига, че до продавача!Сега анархия!Данъци никой не плаща!Пазарна икономика било щото плановата не ставала!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много фрости Дай България! С увеличаването на вноса ще убиете и единиците български производители, бе. Освен това е предпоставка за още по-сериозна спекула под претекст, че било вносно. Таван и държавна намеса трябва. Ама кво им пука на тея от личната партия на Ицо, нали са там да го направят главен прокурор...
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе я сложете яки данъци върху печалбите на търгашите да видите как ще намалят цените!И 80% от търговията в таз тиквария е безконтролна,безотчетна,под масата и в тъмния сектор!Пълен хаос и анархия
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам товаро какъв начин ще намали цените за обикновените хора. Видяхме, че даже намалянето на ДДС за ресторантьорите не попречи цените им да хвръкнат в небесата. Обикновените трудещи не са специални, като депутатите да ползват облаги и увеличение на заплатата четири пъти годишно и то със закон. Ясно е, че трябва контрол от страна на държавата. Виждаме го и при горивата, когато барела беше 180-190 долара на тата беше 2.40 сега особено основно внасяният руски петрол е на цена 40-60 долара,
3
1
 
6
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Защо не направо на 200х лв ? Другото, което трябва да направят е да се следи по-строго за паралелни фирми. Не може да имаш 5 фирмички и да избягваш плащане с тях. 1-2 най много като искаш да развиваш различни дейности - защо под различни шапки ? Защо всяка година нова фирма ? Като затвориш или фалираш фирма - защо ти дават да отвориш веднага нова - за да завлечен и други ? Искат се елементарни правила, не нещо сложно, което да се заобикаля по 100 начина отново
2
1
 
4
 
! Отговори
М. Димитров преди 2 години
Хубаво е, че всичко става а нощни срещи и е върху гърба на хората.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с ДДС-то е много смислено предложение. Макар и ужасно закъсняло.