Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците

Голяма грешка е да очакваме, че държавата ще покрива всичко
108
Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците
Снимка: БГНЕС

Отварянето на пазара на труда за бежанците от Украйна е по-добре от това да им се дават по 40 лв. на ден.

Това заяви за БНР председателят на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание Мартин Димитров.

Още по темата
Той посочи, че това са хора с образование и желание да работят.

"Има условия за това и бързо трябва да се предложат конкретни решения. Особено, като войната продължи по-дълго", коментира Димитров.

По думите му хотелиерите, които настаняват бежанци у нас, ще получат първо по 40 лв. на ден за човек, а също и компенсации за тока до март, които са гарантирани засега.

Ако покажат сметки, че въпреки това не могат да се справят, този разговор е открит. Но голяма грешка е да очакваме, че държавата трябва да покрива всички разходи. Държавата не трябва да допуска да прави огромни бюджетни дефицити, заяви депутатът.

Той коментира, че икономическата цена от войната е огромна, като човешките жертви са най-ужасното нещо.

"Води се война на територията на Европа, това безспорно води до поскъпването на редица стоки, най-вече на енергоносителите. Това никой не може, за съжаление, да го избегне. Това, което ние в България можем да направим, е да бъдат взети възможните мерки специално за петролните продукти.

Запасите са факт - те са за 90 дни - част от тях са на територията на България, част от тях са на територията на ЕС. Сега трябва спешно да вземем мерки,  тези, които са на територията на ЕС също да бъдат гарантирани, че ще бъдат ползвани на територията на България.

Другото спешно е газовата връзка с Гърция  да бъде готова до лятото", каза още Димитров.

"Обмисля се компенсациите за небитовите потребители заради високите енергийни цени да продължат и след март. Това трябва да се направи, като цените ще се дискутират колко да бъдат. Удължаването трябва да бъде съобразено с това, кога ще приключи и войната, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
От шофьор да анон-96 преди 2 години
Вече не ми пука.Аз се отказах да карам автобус,заради такива разсъждения.Пенсионерите да им ги карат,не завиждам,нито пък ще плача."Отговорност максимална, възнаграждение минимална",за почивките и отпуските не ми се говори.ЧАО.
78
1
 
4
 
! Отговори
Шофьор преди 2 години
Няма ли да дойдат в североизточна България за да карат автобуси?По-вечето от автобусните шофьори са пред пенсия или пенсионери.Възнагаждение700лв.Нетна около600,650лв с класовете.
77
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Тоя М. Димитров е голем симпатяга !../ но иначе не е "Г. Димитров",НАЛИ?!/.Какъв "пазар на труда" ще отвориш за бежанците бе ?!..Та те са основно жени и деца !.Като "уредиш" на работа оная с ОСЕМТЕ дяца,примерно,КОЙ ЩЕ СЕ ГРИЖИ за тях докато майка им "работи" ?..Кой ще й плаща "детските добавки" ?..Как па един "фактор" не се опита да покаже,че има сиво вещество в главата си ?!..-От ХУМАННА гледна точка,ДА,не трябва да ги оставаме да измрат от глад,но..ТОЛКОВА!..За родината СЕ СРАЖАВАШ,НЕ БЯГАШ !
76
2
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
И двадесет години съм бачкал по Европа,видял съм много хора и съм много добре запознат кой става за бачкане и кой не!В предния пост го написах,че зрелите украинци имат техническо образование и знаят как да си изкарват хляба,докато пишлеметата към днешна дата сте с две леви ръце и само може да се надлъгвате взаимно!Поканил съм те вкъщи,докажи че си специалист в своята област,тогава ще приема,че не съм бил прав!
75
3
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Програмистчето да те видим като си голям специалист,намери ме по Ай Пи адреса,ползвам обикновен домашен интернет на Вива,и заповядай да почерпя с 0,33l чешки пилзен!Да прощаваш нямам червен черен карнобатски етикет и пури от 2-3 лв!Та да видиш,как с *** работа съм си направил 'къщичка' без да играя с кредити към банки!А мръсната работа с която се занимавам е да ходя да отпушвам ай ти продукта,който създавате!Не намирам разлика с другите професии,все така цветен и миризлив продукт е!
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 88А чакай да работи като му дават 1200 лева без да работи. На нашия безработен 15 лева////Тези 40лв.на ден не са за украинеца, а за хотелиера. Стига русофилска пропаганда с трагедията на тези хора!
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да посмятаме малко. За да иде на работа украйнеца трябва да взема повече от 1200 чисти. За да взема 1200 чисти трябва да има брутна заплата 1547 лева. Е тогава трябва да направим минималната заплата 1547. Но при тази заплата ще получава толкова колкото и ако не работи. За да иде да рабоги трябва да взема поне 400 лева отгоре за да е мотивиран. Или брутната му заплата трябва да е 2063 лева. Нещо никак не ми изглежзда реалистично!
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А чакай да работи като му дават 1200 лева без да работи. На нашия безработен 15 лева за работен ден - 315 лева при 21 работни дни в месеца, а за урката фашага 1200 лева???????
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно е по-добре хората да работят от това да стоят на помощи. Човек работейки получава хем пари хем достойнство. Работейки бежанците ще вдигнат брутния вътрешен продукт, ще плащат данъци и ще спомогнат за икономическия растеж на държавата.
70
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешните БГ работодатели си мислят, че ей сега най-накрая ще си намерят работници за без пари, ама няма да стане. Грозна изненада!
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кои бяха тия "мозъци", които вкараха това нещо в парламента!
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бебетата и децата ли да започнат работа..неразбрах
67
2
 
14
 
! Отговори
до 81 преди 2 години
От тия 1.5м бежанци колко са квалифицирани? Сигурно под 2%. Тук-таме някой лекар, програмист, архитект. Останалото- без коментар. Шофьори и подобни.
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай тука да ти работят. То ако можеше да се работи в бг и да си плащаш консумативите нямаше и ние да имаме 1,5млн наши бежанци в западна европа
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да те са избягали от война да дойдат да бачкат за 300 евра ли хаха
64
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците са много добри работници, повечето са добре образовани и това е добре дошло за нашата икономика. Тук човешкият ресурс вече е гола вода, образование лошо, голяма функционална неграмотност сред младите и мързел. експертните кадри са все повече кът. При ромите 90% не отговарят на критериите на трудовия пазар.
63
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста се паля, като видя как българинът гледа кой какво щял да получава. Това са хора, останали без нищо, бягащи от война... А българинът си седи на диванчето, пие ракийката на корем, плюска като невидял, не полага никакви усилия да се развие и квалифицира и плюе как някакви клетници щели да взимат 1200лв. месечно, които вече ги взима разносвач на пици за 2 седмици или ученик в супермаркет.
62
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе момогнете им на хората това са маики с деца,не може да ги оставим на произвола на съдбата,докато падне путин и се въстанови украина няколко готини с много труд и много средства ще е много трудно бъдещето.
61
4
 
13
 
! Отговори
до 76 преди 2 години
Ти няма да плащаш нищо, не се напъвай. Ще плащаме ние, които работим за нормални заплати над прага и така и така издържаме държавата.
60
9
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 2 години
Защото са кадърни хора... Ако за тебе смешни 1200лв. месечно, които взима пенсионерка чистачка в някой офис са много, то за други са половината от вноската на автомобила им... У нас масовият профил на украинец бежанец е ИТ спец, който ще се релокира тук за постоянно. Там заплатите са по 1200лв., ама на 3-4 дни.