Румен Радев: Влаковете са транспортът на бъдещето

Призив за подобряване на транспорта в страната
Обновена: 15 апр 2022 18:23 | 15 апр 2022 13:50, Росен Стойчев
65
Румен Радев: Влаковете са транспортът на бъдещето
Снимка: БГНЕС

Винаги трябва да изхождаме от аксиомата, че цялата икономика на страната има за база две неща - енергетика и транспорт. Това обяви държавният глава Румен Радев, съобщи Bulgaria ON AIR.

Румен Радев изнесе публична лекция на тема "Наука и иновации - еднопосочен билет за устойчиво развитие" във Висшето транспортно училищe по повод стогодишнината от създаването му.

"В България има още много какво да се желае по отношение на транспортната мрежа. Във всички стратегически документи на ЕС ключовата дума е свързаност като основен критерий за успеха на нашето европейско бъдеще", посочи президентът.

Транспортният сектор е фундаментът на икономиката. Важно е какъв е капацитетът на транспортната система, както и той да бъде бърз, отворен, гъвкав и взаимозаменяеми", подчерта Радев.

Президентът цитира извод от изследване за ролята на жп транспорта в развитието на Европа през 19 век, че жп транспортът е бил пряк израз на демократичното развитие на страните.

"Монархическите режими са се съпротивлявали на развитието на жп транспорта, монарсите на времето са смятали, че по жп транспорта ще дойде и революцията и затова са били против развитието му", обясни държавният глава.

Нашият жп транспорт като мрежа през последните десетилетия беше обречен на изоставане. Трябваше да дойде зелената сделка, за да стане ясно, че това е транспортът на бъдещето. Трябва с бързи темпове да наваксваме и да развиваме жп мрежата си", категоричен е президентът.

По отношение на летищната ни мрежа Радев каза, че вече навсякъде по света има малки летища, малката авиация цъфти, а при нас не е така.

Още по темата
Според него, ако искаме да видим дали хората в една държава живеят бедно или богато, е достатъчно да видим какви са транспортните им връзки.

За пристанищата Румен Радев отбеляза, цитиран от БТА, че ако искаме през България да минат коридорите от Каспийско море и Персийския залив, трябва да вложим много повече в нашите пристанища.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, този и от влакове ли разбира?
46
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
България е уникална страна. След като изхарчи 20 милиарда за асфалт и стиропор се сети, че БДЖ е транспортът на бъдещето.
45
0
 
1
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Някой пак не си е учил уроците.Много голям гаф на ПР-те на президента.Дори и малките деца знаят,че железницата я изградиха точно монархистите,а не "революционерите",които обираха мандри.Гусин Президент,всичките 9 главни линии и повечето отклонения с прекараните трасета са построени преди 45-та година.Баетошовците ги електрифицираха просто.Летищата пък са строени върху стари немски писти-на фаш...стите.Затова на всички пада много мъгла.
44
0
 
3
 
! Отговори
тоя се е объркал преди 2 години
Железниците в България са направени от Цар Фердинанд
43
0
 
8
 
! Отговори
мдаааа преди 2 години
абе друго си е когато имаш президент който разбира и от иновации :)
42
2
 
8
 
! Отговори
НЯМАЩ МОЗЪК.... преди 2 години
Скрий се, некадърник....
41
0
 
5
 
! Отговори
ЗАДник преди 2 години
Прав си,Румба,но си сложил за министър това недоразумение,което въобще не знае къде се намира и говори смешни работи.А още по смешно е,че същият този хайван беше сложил за директор на БДЖ бивше величие на 81 години,за което колегите му го познават като пълен некадърник.Лично неговите колеги от ВТУ или ПЖИ,както и ще да му се казва.Тия неща искат иновации и млади хора,които са черпили опит от чужбина,а не от СССР и НРБ.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДобрютрЮ, другарю. Нашето БДЖ го съсипа ДПС, че да си развиват транспортните фирми. А ти яхвай вакзала и към матушка мацква. Срам за България с такъв пРезидент - надмина и Гоце по сервилност към окупатора. Не заслужаваш дори да се доближаваш до портрет на Левски, Ботев, Захарий Стоянов, Стамболов, ген. Владимир Вазов, ген. Колев...
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя долен гриндър кога се е качвал на влак та се изказва като бай Тошо
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде още кредити, бъдещето Ви е наше :)
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, докато ти беше на власт колко метра железен път се полижиха?
36
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пуф-паф машиниста е Ради от запаса :)))
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На вас всичко ви е в бъдещето. Излъгахте, че знаете и можете, но всички вече видяха, че Борисов е бил по-добър от вас. Некадърници! До кога ще го чакаме това бъдеще? Неуки и злобни хора дойдоха с промяната.
34
1
 
12
 
! Отговори
Петя преди 2 години
,,Велик мислител" през ден ,,велики мисли" . Какво ,,чудо" сЕ и родило в село Славяново.Всичко в Българя ,,цъфти "неудържимо
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хващай влака Румене и към крим в въдещето и не се връщай
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Импийчмънт клепоух пингвин !!! Марш в Сибир!
31
0
 
10
 
! Отговори
До Влак VS Магистрал преди 2 години
Отиди на гарата в Свиленград и постой един ден тогава приказвай за товари и какво се кара с влакове и с камиони.
30
4
 
4
 
! Отговори
Влак VS Магистрала преди 2 години
Влаковете са екологично чист транспорт. Така е. На национално ниво става, но на междуевропеойско не. Вижте че няма нито вкак нито прекачване от София до Берлин наприемер. Товарите също почти не се превозват с влак. Икономически е по-изгодно да ги товариш на камион, вместо да търсиш превоз с влак в ЕС
29
2
 
5
 
! Отговори
До Hulk Hogan преди 2 години
Какъв е тоя бърз влак от София до Хасково, поне като лъжеш вземи прочети нещо по въпроса преди това, че ставаш смешен.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София - Варна 11 часа! Добре дошли в бъдещето! Ето това се има в предвид. Качваш се на влака и в далечно бъдеще ще стигнеш на морето! Ама я стигнеш, я, не!и в този смисъл влаковете в бг са транспортът на неясното бъдеще. Може даже да се забременее в тия влакове!